Problémák az Ubuntu 9.04-el [MEGOLDVA]
Köszi, hogy segítetek, megpróbáltam megint, de amint engedélyeztem az ATI zárt meghajtókat, kijelentkezésénél beadott egy rakás színesen villogó karaktert, csipogott, és többet nem akart elindulni. Betöltötte, de képet már nem adott. Újra. A Wine gond megoldódott, csak lassú, de még kibírom, amit még nem említettem, hogy a Hamachi nevű progi elvileg Linuxos változatban is letölthető, de nem tudtam beüzemelni... Na de amint tudom megpróbálom megint, megvan eredeti CD-n a 32 bites változat, és letöltöttem a 64 bitest is.
Mate91Szia! NE engedelyezd a zart meghajtot, az nalam is szetcseszi a dolgot. Ehelyett kapasbolt az ati oldalarol letoltott drivert tedd fel ahogy fentebb irtam (HD-s kartyaknal ennek biztosan mukodnie kell) valamint telepites utan ki lehet adi egy aticonfig --initial parancsot, ez helyrerakja az xorg.conf-ot ha valami nem stimmelne vele.
lacirtaSzia! Sikerült feltennem a rendszert újra, eddig nem volt vele gond. Ugyanakkor megpróbáltam feltelepíteni az ATI drivert, de a terminál azt írja, hogy "command not found". Egész pontosan: " sudo: ati-driver-installer-9-7-x86_64.run: command not found". Esetleg tudsz valamit erre mondani? Nem tudom mit lépjek. A zárt meghajtót ajánlgatja, de nem tettem fel.
lacirtaKöszi mindkettőtöknek, sikerült feltelepítenem, de csak miután átneveztem ati.run-ra, addig sehogy sem volt hajlandó elindítani. Szóval most elvileg fel van telepítve. Próbáltam futtatni az aticonfigot, de ezt írta: "aticonfig: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Bad file descriptor." Na az a helyzet, hogy valószínűleg a fenti hiba miatt a kép megjelenítése hihetetlenül belassult, minden ablakmozgatás másodpercekig tart, mire átrajzolja. Mondanom sem kell, a 3D sem működik. Az Alkalmazások menüben megjelent a Catalyst Control Center, alatta pedig a super-user mód, de hiába kattintok rájuk, semmi sem történik. Huhh mennyi gond van ezzel :) Az aMSN webkamera beállításainál látok valami furcsa nevű kamerát, ami nem ad képet, és a TV Tunerem nevét, gondolom a rendszer felismerte mindkettőt, csak valamiért nem működnek. A TVTime kell a tunerhez?
Mate91Add el az ATI kártyát. És vegyél végre normálisat (nVidia). Ennyi.
"- Nem tudom, mennyire van megoldva Ubuntun a HD film lejátszása. Windows-ban a KMPlayer nevű programmal gond nélkül le tudok játszani bármilyen HD filmet (720p, 1080p), de Ubuntun csak az első képkockát tudom előcsalogatni, utána semmi. Mindenféle lejátszót próbáltam már." Az MPlayert (gnome alatt gMplayer, gui-val) próbáltad már? Telepíthető synaptic-ból, vagy a http://www.mplayerhq.hu/design7/dload-hu.html oldalról is (Magyar supportja van) Ugyanehhez az oldalon skin-eket, leírásokat is találsz! Természetesen a megfelelő codek-ek sem ártanak, de ezeket szintén synaptic-ból tudod telepíteni! Üdv: Shiva72
Mate91Szia! Az én gépemen alapból ment, de meglepő módon, amikor hozzákapcsoltam USB-n egy kínai telefont, annak a kameráját is látta webkameraként, és működött is (Csííz-el ellenőrizve) A te kamerád - ha jól értettem - egy Logitech QuickCam Express kamera. Honnan vetted, hogy nincs supportja? Ajánlom figyelmedbe a http://www.quickcamteam.net/devices oldalt, különösen a http://www.quickcamteam.net/devices/non-uvc-webcams szekcióját. Itt - elvileg - azt írja, hogy a te kamerádhoz van driver. (0870 ST602 Logitech QuickCam Express Logitech QuickCam for Notebooks Labtec WebCam driver: qc-usb )http://qce-ga.sourceforge.net/ Ez azt jelenti egészen pontosan, hogy a te webcamodhoz a QuickCam USB camera driverre lesz szükséged. Ezt megtalálod a http://qce-ga.sourceforge.net/ oldalon. (ott letöltheted) Ott van a teljes installálás menetének leírása is. A kamerát a Csííz (Cheese) progival ellenőrizheted a leggyorsabban, ez a Telepítés/eltávolítás menüpontban felpakolható az Ubira. Remélem tudtam valamennyit segíteni. U.i.: A Google a te barátod! Használd!!!!!!!!! Megjegyzem, nem igaz az a megállapításod, hogy nagyon sok kamerának nincs linux supportja. Körül kell nézni, mert nagyon sok csapat dolgozik a témán! Üdv: Shiva72
Verona007Ha rendesen be van configolva a kártya, nincs vele semmi gond. Én egy kicsi, 128-assal hajtom az asztali gépet, és a Compiz minden további nélkül, gyönyörűen és szaggatásmentesen fut. (a kocka-effekttől kezdve a blur-ig, minden!) Tehát javaslatom: Ülj le, olvass át minden fellelhető dokumentációt, aztán kezdd el előröl, mert valamit nagyon benéztél! Nem kell kapkodni, csak lassan. De javasolnám, hogy ha valóban Linuxozni akarsz Windows helyett, akkor a win-es beidegződéseidet hagyd el! A "Köszi mindkettőtöknek, sikerült feltelepítenem, de csak miután átneveztem ati.run-ra, addig sehogy sem volt hajlandó elindítani." írásoddal kapcsolatban: ha egy file-t futtatni akarsz, akkor először is futtathatónak kell lennie. Nem akarok most távoktatást tartani, a fórumtémák között találsz ezzel kapcsolatban bőséges információt, akár kezdő szinten is. Egyébként ha bent vagy abban a könyvtárban, ahol a futtatható file van, és így írod be: ./ati majd ütsz egy TAB gombot, akkor a file nevet hozzácsapja a parancshoz, és már csak egy enter-t kell böknöd rá. Valószínűleg Te elírtad a file nevet, ezért nem ment! Üdv: Shiva72
Shiva72Köszi ezzel majd elszórakozok kicsit. A Google barátom már sokat segített a terminálos telepítős dolgokban, itt abból indultam ki, hogy sok fórumon írták, hogy ez a webkamera egyszerűen nem működik Linux alatt. De legközelebb akkor jobban utánajárok. Ja, és ameddig a webkamerát próbáltam telepíteni, rájöttem, hogy telepítsem a TV tunerem, szóval az már megoldódott :) Igaz akad a kép, de az nem a TVTime hibája.
Shiva72Megpróbáltam bekapcsolni a zárt drivereket, mert nem volt jobb ötletem, a rendszerrel semmi gond, begyorsult a kép, megy a 3D, de képtelen vagyok filmet nézni, mert egyszerűen nincs kép a lejátszóban. Hogyan tudom kikapcsolni a zárt drivereket és leszedni az ATI drivert? Azt írja az ATI zárt meghajtóra, hogy az eszköz másik verziója már használatban van. Gondolom akkor ez nem is aktív.
Mate91Szia! A videot lehet hogy azert nem latod, mert nem jo az xorg beallitasok. Nalam ezek vannak az xorg.conf-ban es mennek a videok es a 3D is rendesen: ... Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver "fglrx" Option "UseFastTLS" "1" Option "TexturedVideo" "on" Option "VideoOverlay" "off" Option "OpenGLOverlay" "off" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Itt igazabol a TexturedVideo, VideoOverlay es OpenGLOverlay beallitasok a fontosak, a tobbit nem igazan kell allitgatni. Ezen kivul javaslom probald meg vlc-vel vagy smplayer-rel lejatszani a videokat. Erdemes a kimenetet XVideo-ra allitani (pl. vlc-nel Eszkozok --> Beallitasok --> Video menupont alatt)
Mate91Ez egy file, a /etc/X11/xorg.conf az eleresi utvonala pl. igy tudod szerkeszteni: nyomsz egy ALT+F2-t, majd beirod: gksu gedit /etc/X11/xorg.conf ezutan bekeri a jelszavadat, majd a szovegszerkesztoben megkeresed azt a szekciot, ahol az ati drivert betolti: Driver "fglrx" ez ala beilleszted ezeket: Option "TexturedVideo" "on" Option "VideoOverlay" "off" Option "OpenGLOverlay" "off" elmented, majd reboot...