Sziasztok Hogy tudnám vissza állitani a rendszergazdai jogosultságom A Rendszer -> Adminisztráció -> Felhasználók és csoportok menüpontban meggondolatlanul kivettem a jogosultságokat hogy tudnám vissza állitani mert eltünt a Felhasználók és csoportok menü Köszi Gabesz
root jelszó
Sziasztok! annyi problémám van -most lett felrakva az ubuntu-, hogy az egyik meghajómat(33Gb) nem tudom használni, mert azt írja ki, hogy nincs jogosultságom csak a rootnak. Tulajdonságok között nem tudom beállítani a hozzáférésemet, mert nem tudok semmit sem kiválasztani, a rootba meg nem tudok belépni, hogy engedélyezzem magamnak,mert azt írja ki, hogy a rootnak nincs bejelentkezési jogosultsága erről a képernyőről. Most mit tegyek?
Sziasztok! Hardy rendszeren nekem egy olyan gondom lenne, hogy ha menüből, grafikus felületen akarok elindítani egy rendszerbeállításos alkalmazást, pl synaptic, nem adja ki az ablakot, ahova a jelszót kellene beírni. Paracssorból megy az alkalmazás elindítása, csak grafikusan nem. A gksudo-val lehet valami mert paracssorba beírtam debug-gal és a következő érdekesség jött ki eredményként: athos@athos:~$ gksudo -d No ask_pass set, using default! xauth: /tmp/libgksu-ednltZ/.Xauthority STARTUP_ID: gksudo/synaptic/8492-0-athos_TIME3232048 cmd[0]: /usr/bin/sudo cmd[1]: -H cmd[2]: -S cmd[3]: -p cmd[4]: GNOME_SUDO_PASS cmd[5]: -u cmd[6]: root cmd[7]: -- cmd[8]: synaptic buffer: -sudo: unable to resolve host athos- buffer: -- buffer: -- buffer: -- brute force GNOME_SUDO_PASS ended... No password prompt found; we'll assume we don't need a password. A buffer sorból sokkal több volt, de gondolom az mindegy. Engem az a GNOME_SUDO_PASS sor érdekelne, hogy mi az, és hogy ott kellene lennie egyáltalán, de főleg a legutolsó sorban a brute force szöveg idegesít a legjobban. És szépsége még a dolognak, hogy hiába megyek be grafikus felületen a felhasználók és csoportok menübe megváltoztatni a root jelszót, nem lehet. Egyrészt nincs is, mikor tudom, hogy volt, méghozzá nem is gyenge szintű jelszó, de egyszerűen nem enged jelszót adni a root-nak. Üres a mező, és ha beírok egy jelszót, ok, visszamegyek, és ugyan úgy üres a jelszó mező. Feltörte volna valaki a rendszert és elhelyezett valami kódot? Router mögött van a gép, és bár csak a gyári tűzfal fut, de ezt azért kétlem. Ha van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond, azt megköszönném. Athos
athosÚgy látszik, amit leírok valami problémát, hogy segítséget kérjek, utána meg tudom oldani saját magam is. Angol oldalakról kiderült, hogy a brute force GNOME_SUDO_PASS ended... sor normális. A http://ubuntu.hu/node/3855 topicban meg is találtam a problémát, ill. ettől megoldódott. Furcsa, de hálózati gond volt. Nekem is kiírta, hogy unable to resolve host gépnév. Na ezt kellett kijavítani az /etc/hosts file-ban és már működik is minden. Az említett topicban ez le van írva hogyan kell. Grafikus felületen már szépen kiadja a jelszóbekérő ablakot. Paracssorban továbbra is írja, hogy No password prompt found; we'll assume we don't need a password, de elindítja ettől függetlenül az alkalmazást. A root jelszó amúgy létezik, ezt is leteszteltem, hiába, hogy nem látszik grafikus felületen. Így már csak annak a jelenségnek a megértése maradt hátra, hogy paracssorban miért írja ki az említett sort. Ha van ötlet, jöhet.
Sziasztok Új felhasználó vagyok és akadt egy kis problémám. Az egészet nem írom le, mert hosszú lenne, a lényeg, hogy "karakteres" módban kellene megváltoztatnom a root jelszót. (meg van a jelszó, de meg kellene változtatnom, mert nem bírok így belépni a grafikus felületre) Köszönöm a segítséget.
Most látom, hogy nem is jó helyre írtam a hozzászólásom, ugyanis én a 8.04-es Ubuntut használom. Lenne még egy kérdésem: Karakteres módban sikerül átírni a jelszót, el is fogadja, be is tudok lépni. De a grafikus felületen nem fogadja el. Lehet hogy inkább újra telepítem az egészet. Valami nagyon nem passzol itt...
Tomi20szerintem várj egy kicsit, hátha segít valaki.
[törölve]
Tomi20Csak a jelszót változtattad meg vagy a nevet is?
Üdv! Acer TM 5330-as notebookomon van 9.04 telepítve, eddig jó is volt minden... Csakhogy a beépített ujjlenyomat-olvasó telepítése-konfigurálása után egy újraindítás után történt valami...Konkrétan nem mindenhol fogadja el a jelszavamat, se az ujjlenyomatos azonosítást. Be tudok lépni, Felhasználókat és csoportokat tudok módosítani, de ugyanakkor egy terminálban sudo vagy su parancsot nem tudok futtatni, mert hibás jelszót ír. Mit ronthattam el? Az ujjlenyomat-olvasó telepítésével keletkezhetett a probléma,mert előtte jó volt, és a szokottnál többet kellett buherálni vele. Root-ként bejelentkezve le tudom törölni és vissza tudom írkálni az adatokat, de előtte kérném a nálam okosabb felhasználók segítségét, mert jó lenne tudni a pontos okot. Köszönettel: Újvárosy Attila
Megnézem majd suli után, de nem hiszem, hogy ez lenne a gond, mert akkor nem fogadná el máshol sem...De azért kösz.
Nem azzal van gond, sajnos még mindig nem jó..:(