Szép történet. Erről eszembe jut, amikor én is annyi idős voltam mint te, és a diákönkormányzatban tevékenykedtem. Nem voltam az a tipikus pedáns jógyerek, sőt... Az összes igazgatónál aki a 4 év alatt megfordult, bent voltam (na azért nem voltak olyan sokan, csak 2-en :D ).
Sokszor idegesített, hogy a tanulmányi átlagomat olyan dolgok miatt húzzák le, amiket "1"-eseknek neveznek. Nincs kész a házi : 1-es. Nem kussoltál amikor szóltam, hogy kussolj? : 1-es, stb...
Abban az időben elég sokat foglalkoztam a "Diákjogok az iskolában" című témakörrel (van azt hiszem egy ilyen vagy hasonló című könyv is). Olvastam is erről. A lényeg: a magatartást vagy szorgalmat semmilyen formába sem lehet érdemjegyekkel minősíteni.
Ha dobolsz az órán a padon, akkor ezért nem adhatnak neked 1-est. Elvileg ki sem küldhetnének az óráról ezért, vagy késésért, de ez már bonyolultabb. Ha kiküldnek, sérül a tanuláshoz való jogod. Ha bent maradsz, akkor a dobolással, vagy a késve érkezéssel megzavarod a többieket, ezáltal ugye korlátozod őket a tanuláshoz való joguk gyakorlásában.
Amit ajánlok neked:
Ha lefelé rontja a félévedet ez a jegy, vagy egyáltalán zavarja a lelkedet, hogy az elvégzett munka ellenére így értékeltek, akkor ne hagyd annyiban.
Egy órára hívd be meglepetésként a szüleidet, hogy beszéljék meg a tanárral ott, mindenki előtt a M$, Word és egyéb problémákat.
Tegyük föl: az egyik osztálytársadnak nincs gépe otthon, és nem tudta volna megcsinálni a feladatot. Ideje nem lett volna bent maradni az iskolában, mert vidékről jár be és sietnie kellett, hogy időben, és ne este érjen haza, nem mellesleg pedig diákmunkát végez és újságokat hord ki délutánonként mert olyan helyzetben van a család, vagy egyszerűen kell neki a zsebpénz.
Nincs kész a házija, 1-est kap. Most akkor azért kapta, mert nincs pénze a családjának gépet venni, vagy azért, mert haza kellett mennie?
Ez az 1-es sem a te tudásodat tükrözte/tükrözi, tehát "nevelési célzattal", egyfajta "büntetésként" kaptad. Ez viszont nem jogos, egyáltalán.
Azért én a helyedben leugranék az igazgatóhoz és elmesélném neki, hogy milyen géppel, milyen feladatot, hogyan kellett volna megoldanod. Elmondod, hogy a "nehézségek" ellenére (nincs FDD, M$ WORD), te megoldottad a rendelkezésre álló erőforrásaidnak megfelelően a feladatot, ami véleményed (és a tanár véleménye szerint is) megfelelő volt ahhoz, hogy elfogadja a feladatot "kész"-ként, de ennek ellenére 1-est kaptál.
Ha nem foglalkozik veled, mert hogy te "milyen izé módon voltál képes beszélni a tanárral", annak ellenére, hogy szerintem jogos volt teljes mértékben a felháborodásod, akkor jelezd az igazgató felé, hogy a szüleid készséggel részt vesznek az igazgatóval és a tanárral egy közös "megbeszélésen".
Nem kell félni tőlük, mit tehetnek veled? Megbuktatnak? Kirúgnak? Írsz az Oktatási Minisztériumnak, olyan ellenőrzést kapnak, hogy még évek múltán is meg fogják emlegetni!
Valaki írta fejjebb, hogy a "kocka el van vetve", meg hogy most már máshogyan fognak rád nézni, mert így-meg-úgy viselkedtél.
Nem kell megfogadnod a tanácsomat, de azoknál, akik azt írták, hogy "most már mindegy", ez csak jobb.
16 évesen megszabadultál a az M$ rabláncaidtól, ne hagyd magad. Jó úton jársz, ne hagyd, hogy egy ilyen semmirekellő analfabéta floppy-hajhász okozta kellemetlenség visszakényszerítsen egy olyan dolog használatára, amit te nem akarsz használni, mert találtál szebbet, jobbat és ráadásul ingyeneset!
A társaid is valószínű csodálni fogják, hogy így kiálltál magadért. És gyanítom, hogy ha jól előadod magad, akkor el kezdi majd érdekelni a nem annyira földhözragadt M$ függő társaidat, hogy mi ez az Ubuntu, meg hogyan csináltad meg floppy és pendrive nélkül, stb... Elmondod, hogy M$-t minden láma tud használni... Viszont az Ubuntuhoz meg ész kell, és sokkal menőbb, mint a Win... (vidd el őket magadhoz és mutass nekik egy compiz-os asztal kockát, vagy tüzes jegyzetet, a lányok oda is pisálnak neked a gyönyörtől).
Aztán pedig fogod magad, vetetsz mindenkivel egy CD-t, és már terjesztheted is nagyüzemben az Ubuntut vagy annak bármely változatát...
A lényeg: ne hagyd magad. Állj ki az igazadért, még akkor is, ha a szüleidnek is be kell menniük érte.
Ha most hagyod magad, akkor később hogyan leszel a legprofibb programozó, aki az Ubuntu későbbi fejlesztésében részt vesz?
Hajrá! :D