LOLDMANem azt mondtam, hogy az ablakkezelő miatt gyorsabb a Xubuntu, sőőt még csak azt sem írtam, hogy gyorsabb-e vagy sem. Hanem azt, hogy a Xubuntu XFCE grafikus felületet használ ami nem egy összegányolt vagy hogy írtad Gnome. A grafikus felület az nem egyenlő az ablakozóval!! A grafikus felület magába foglalja az ablakozót is, a fájlkezelőt is és még sok egyéb más dolgot...
Tehát, hogy a Gnome vagy az XFCE a gyorsabb azt nehéz megállapítani, mert attól függ, hogy milyen tevékenységre kell a grafikus felület. PL. a Gnome alapértelmezett Gedit szövegszerkesztője lassabban indul mint egy Leafpad vagy Mousepad, viszont azokhoz képest sokkal többet tud, de nem annyit mint mondjuk egy annál még lassabb OpenOffice. Szóval amíg egy Mousepad tényleg csak karakterbevitelre alkalmas valamit gyorsan leírni stb. addig a Gedit nagyon jól használható html szerkesztésre is akár. De ez olyan dolog ,hogy ide is és oda is fel lehet bármelyiket telepíteni, meg lehet mást is használni... Szóval nehéz megmondani, hogy melyik a gyorsabb/lassabb. Én azt mondom, hogy nekem a Gnome sokkal gyorsabb, mert az általam használt programok ugyanolyan gyorsan töltenek be (az hogy az XFCE most a 1.5 GB ramból mondjuk 10-20 MB-al kevesebbet eszik ebben az esetben nem oszt nem szoroz) és mivel a Gnome-t szoktam meg így mindent gyorsabban elérek/kezelek. Ezért számomra ez a leggyorsabb. :)