A Suse elég érdekes állatfaj!
Én tulajdonképp vele általa ismerem meg a Linuxot (10.3)
A GNOME-os verziót azt sehogy nem ajánlom, sokkal összeszedettebb az Ubuntu GNOME.
Ha Suse akkor inkább KDE!
Bár most szerintem a Kubuntu sokkal értelmesebb a mostani naprakész állapotában.
Suse alá azért valamivel kevesebb program van szerintem mint Ubuntu alá.
A mostani 11.2 nálam azért bukott meg mert nincs összhangban a friss kernel az elérhető számomra megfelelő Nvidia meghajtóval, ami piti dolog, webkamera régebbi verziókon csont nélkül ment, most külön kernel kell hozzá, de akkor viszont az Nvidia driver nem fut.
Egy cimborám csinált már több képfájlt a Susestudio-ban, sőt írt az ott elérhető közösségnek is de erre nincs megoldás most. Na meg elég jól kell ismerni a rendszert hogy a Susestudio-ót használd.
Ubuntuból simán Remastersysszel komplettebb dolgot tudsz magadnak csinálni. Virtualboxban felraksz egy Ubuntut és felépíted, majd csinálsz belőle remastert.
Vagy ott az UCK program, azzal is érdekes dolgokat lehet összehozni.
Ha már Suse akkor próbáld ki a magyar átszabott Susét : http://susie.glsys.eu/Little_Susie_feat._KDE_3_beta11.1.9dsl.i686-11.1.10.iso
Most adtak ki egy második bétát, ebből ki van szedve minden kisérleti baromság, kipróbált csomagok vannak benne KDE3.5.10 stabil és elég gyors felület, az Nvidia kártyám kezeli ahogy illik, nyomtató scanner, webkamera gond nélkül fut. Ha csak egyszerű hétköznapi használatra akarsz valamit akkor ez béta álapota ellenére is megfelel.
Vagy nem szabad Figyelmen kívül hagyni a Mandrivát sem, a Gnome-os változat az szintén jó és gyors rendszer.