Szia!
Aki eddig ide írt, mindenkinek igaza van. Szerintem.
Bognár András blogjában volt egy egész hosszú megjegyzésem, az Ubuntu új arculatáról volt szó.
A lényege: mindenki azt használ, amit akar. Meghozott egy döntést, amikor választott, ezt mindenkinek, disztrótól függetlenül tiszteletben tartani.
Ez az egész téma megint egy "Miért jobb az iPhone mint mondjuk a Goggle Nexu One"-hoz hasonló kérdéscsoportot vet fel. (Lehet, hogy hülye hasonlat, de nekem mindig ez jut eszembe ilyen dolgokban).
Minden disztrónak megvan a maga pozitív és negatív tulajdonsága, amivel együtt "kell" élni. Nem muszáj...
DE!
Ha választ az ember valami, akkor azért teszi, mert oka van rá. Aki megmarad az (X)(K)Ubuntu mellett, azért teszi mert ez így jó neki.
Vannak hibái, amiket elfogad, sokat kell vele vergődni ugyan, de arra van a közösség, hogy segítsen átjutni a nehezén.
Melyik jobb? Kinek a pap (iPhone), kinek a papné (Nexus One).
Én személy szerint kipróbáltam az Ubuntu után/mellett Fedora, openSuse és Mandriva rendszereket, openSuse volt fent telepített formában is. Jó volt, hogy a TV-kártyámhoz tartozó firmware-t tartalmazta, így nem kellett volna sokat vergődni vele, hogy működjön. Tetszett, de mivel Ubuntuval léptem be a Linuxos világba, furcsa volt, hogy sok mindent nem találtam. Na de nem ezért nem maradt fent végleges rendszerként.
Sok gondom volt az elején, melyhez a goggle-t használtam. Beírtam pl.: "xy program beállítása Ubuntu alatt". Az első 10 találatban tuti, hogy volt minimum egy ubuntuforums.org-os cím, és meg tudtam oldani a problémát. Lehet, hogy tovább tartott így bármit is működésre bírni rendeltetésszerűen, mintha benne lett volna alapból normálisan egy másik disztróban, de az élmény, hogy utánaolvastam, terminállal vagy anélkül én csináltam meg, sokkal jobb volt, mintha a "seggem alá tolták volna".
Ez volt az, ami segített dönteni.
Nekem most már nem abban nehéz dönteni, hogy milyen disztrót használjak, hanem abban, hogy Ubuntu vagy Kubuntu legyen-e a Win 7 (ami a játékok miatt kell még sajnos) mellett/helyett.
Egyébként pedig mindegyik disztró jó, akárki, akármilyen kapcsolatokkal vagy akármilyen cég támogatásával is fejleszti.
Attól nem lesz rosszabb vagy jobb egyik sem, mert mondjuk a Canonical, a Novell vagy akárki más pénzeli. (kövezzetek meg, ha nem így van!)
A döntés rajtad áll.
Viszont mivel nem kell megvenned elviekben egyiket sem, ha egyik-másik nem tetszik, még mindig válthatsz.