RitanaVégülis, ha már nekivág a C++-nak, egy kis make nem lehet akadály. Egyébként szerintem gond nélkül meg lehet tanulni programozni kizárólag IDE-t használva anélkül, hogy tudna az ember parancssorból fordítani vagy fordítási környezetet összerakni magának.

Ennyivel később: 6 nap

simzerPersze hogy meg lehet úgy is tanulni, de ha csak annyi a célja, akkor már inkább kezdjen rögtön Ms Visual C++ -al. Többre megy vele.

g++ és libstdc++ csomagok kellenek. Egyetlen forrásfájlból legyegyszerűbben make-kel fordíthatsz. Makefile nélkül így:

maat@aladar:~/temp/20100317$ ls
    asd.cpp
    maat@aladar:~/temp/20100317$ cat asd.cpp
    #include <iostream>
    int main()
    {
        std::cout << "hello" << std::endl;
        return 0;
    }
    maat@aladar:~/temp/20100317$ make asd
    g++     asd.cpp   -o asd
    maat@aladar:~/temp/20100317$ ./asd
    hello
    maat@aladar:~/temp/20100317$ 

Én személy szerint mindenkinek ajánlom a NetBeans programot. A telepítés nagyon egyszerű annyit kell mindössze tenned, hogy a hivatalos oldalról letöltöd, de előtte installálnod kell a gcc-t ami tartalmaz C és C++ headert és fordítót ( $ sudo apt-get install gcc build-essential ), ha ezzel megvagy akkor feltelepíted a NetBeans C/C++ verziót és már használatod is, semmi babrálással. Amint megírtad a programot annyit kell tenned, hogy a kis zöld nyílra rákattolsz és, ha hibás a program kiírja sor szerint, ha minden rendben akkor lefut a program.

simzerÉs így vannak olyan sokadéves mérnök informatikusok, akiknek halvány fogalmuk sincs a fordítás menetéről.

maatMondjuk többéves szakirányú képzés alatt már tényleg illene eljutni addíg...

• maat válaszolt erre.

simzerSzerintem egy félév C-programozás után is illene tudni, hogy mondjuk egy külső könyvtár nem az #include miatt fog linkelődni, vagy hogy nem kell fordítani a header fájlt.

adams-1986Szíínvonalas hely lehet, ahol egy (széles körben elismerten és régóta) szabványosított nyelvet IDE-specifikusan tanítanak.

maathát, ha azt tanítják, hogy kell MSVC-ben összelegózni a projektet, és nem magyarázzák el, hogy mi folyik a háttérben, akkor sajnos nem fogják tudni.

Ennyivel később: 4 év

Hali!Egy kis segítségre lenne szükségem aki jó angolos az megmondaná nekem hogy ez mit jelent: Round up to power of two Előre is köszi!

logoutSzerintem azt, hogy felfele kerekíts a legközelebb eső 2 hatványra. pl. 1000>>>1024 (2^10)

Ennyivel később: 8 év