Én mikor elkezdtem Linux-szal kísérletezni, rengeteg fórumot, leírást, pro-kontra elemzéseket, Win vs Linux vs MacOS leírást stb. olvastam. Rájöttem, hogy felesleges arra törekednem, hogy majd az Ubuntun minden rendesen fog működni és a Windózt végre kivághatom az ablakon. Egyszerűen nem megy. Sajnos nincs még olyan támogatottsága a Linux-nak, hogy ezt megtehessem.
Nekem dual-boot-ba van a win és az ubuntu és nagyon jól megvagyok vele. Ami nem megy ubuntun, megcsinálom windózba. Törekszem arra, hogy a lehető legkevesebbet kelljen az utóbbihoz nyúlnom, ezért vagyok hajlandó én is fél napokat szenvedni azért, hogy menjen az ubuntu, de mindig ott van a B (vagyis "W") alternatíva, ha minden kötél szakad.
Viszont, ha az Ubuntut egyszer sikerül "belőni" úgy, ahogy elvárom, de csodákat sem várok tőle, elfogadom a hiányosságait, többet nem kell hozzányúlnom és tényleg "csak megy". Így nagyrészt a gép Ubuntuval megy, de ha pl. játszani akarok, akkor Windows. Elvileg tényleg elég lenne egy Windows és kész, de gyakorlatban én pont ezért nem használok CSAK Win-t, mert azzal is van legalább annyi probléma mint Linux-szal, csak más eredetűek. Ám egy "belőtt" Ubuntu-val és egy Windows-zal nálam nem nagyon merülnek fel gondok.
MacOS: Rengetegszer találkozok Mac fanatikusok hozzászólásaival a neten. Az egyik kedvencem mikor valami olyasmit mond, hogy "A Windows a kezdőknek (értsd: noob) való, A Linux csóróknak van, vagy akik a Mac-et nem tudják megfizetni". Hát persze a Mac valóban jó, de a hardvert alá gyártják, így hw kompatibilitási probléma nincs, viszont valljuk be drága (viszonyítva egy nem Apple termékhez). És olyan mint egy rádió, egyszer megveszed, azt úgy is dobod ki. Telepítgetni nagyon nem fogsz, mert mindent csak a Apple store-ról lehet megvenni, és iszonyat be vagy korlátozva. Mindez persze nem feltétlenül baj, csak ez egy teljesen más világnézet, ami nekem pl. nem igazán fekszik. Ha a Linux is hasonló elven működne nekünk se lenne ennyi bajunk. Az már más kérdés, hogy közösség se lenne és minden sz*rért fizetni kellene.