Sziráki Tamás+1
A végkövetkeztetésed kivételével mindennel egyetértek.
De az éremnek van másik oldala is.
Azt hiszem sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a linux és hogy hogy alakult ki, vagy hogy ez mit is jelent igazából.
Ugye a legelején Linus összedobott egy alaprendszert mint a kernel, a fordító, parancssor és utána ezt megosztotta a közösséggel, utána megmaradt kernelfejlesztőnek vagyis inkább amolyan supervisornak, aki a kernel fejlesztést felügyeli. Viszont magát a Linux-ot, azt a linuxot, amivel te találkozol, azt lényegében felügyelet nélkül hagyta, a "közösség" kényére kedvére. Hogy ez nekem mit jelent? Egyrészt persze ez a linux nagy szabadsága, ahol azt lehetsz, aki akarsz, ahol nem a rendszer irányít téged, hanem te uralod a géped. Egyrészt persze ez mind nagyon szép, másrészt viszont egy csomó olyan dolog működik a gépben, amit ha ezer évig élsz akkor sem fogsz megérteni és végképp nem uralni. De nem is ezt akartam mondani, ennek csak az volt a lényege, hogy minden amit a linux előnyeként felhozhatunk, az a másik oldalról a hátránya is egyben. Mert persze szép-szép a kismillió grafikus felület, csomagkezelő, beállítóprogram stb, de csak addig, amíg nem az lenne a cél, hogy egységes legyen. De még mindig nem erről akartam beszélni. Hanem arról, hogy jó-e ez a nagy szabadság, hogy nincs egy kéz, ami egy irányba tereli a linux csónakját. Talán igen talán nem. Mert a másik oldalon olyan nekem a linux mint egy fejetlen kígyó, egy vezér nélküli hadsereg, egy rakás birka pásztor nélkül, amik össze vissza mennek mindenfelé. Én nem tudom, hogy jó döntés volt-e ez Linustól, hogy ezt engedte. Bár persze nem is én fogom eldönteni.
Az ún. "közösség" nagy része meg ma már kikből áll? Ott van például a Red-Hat, aki egyrészről az egyik legnagyobb fejlesztő, de szimplán és egyszerűen dobta a otthoni felhasználókat, mert abban nincs pénzt. Vagy ott van a Novell, aki megvette a Suse linuxot, azért hogy nekünk jó legyen vagy azért, hogy a saját céljaira felhasználja? Vagy itt van az Ubuntu és mögötte a Canonical, hogy a cégeknek biztosítson supportot.
Nem érzed úgy, hogy valahol átvágtak? Mert most beszélgethetnék arról, hogy miért támogatja a Red-hat a fedorát, vagy a Novell az Opensuse-t vagy a Canonical az Ubuntut. De beszéljünk csak az Ubunturól. Te tényleg azt hiszed, hogy a két szép szemedért adja neked ingyen a Canonical az Ubuntu-t? Pláne ha úgy vesszük, hogy nem megvette a Debiant, hanem gyakorlatilag ellopta, még ha a linux licence miatt ez ugye gyakorlatilag lehetetlen. De mégis mit látunk, hogy nagy cégek állnak a linux mögött, akiknek hálásak lehetünk, hogy ingyen adják nekünk a linuxot? Egyrészről igen, másrészről, meg legalább annyira kihasználnak mint amennyire az MS a warez windowssal. Mert mit hallhatsz? Légy a közösség tagja, támogasd a fejlesztést stb., ez egyrészt persze lehetőség, de másrészt teszteled a rendszert, esetleg bugreportolsz, növeled a felhasználók számát, a több felhasználó meg jobb referancia, szóval ki is használnak, ez csak szemlélet kérdése. És kik használnak ki? Nagy multik ugyanúgy mint az MS.
Persze aláírom, amit leírtam az csak részben igaz. Mert ugye sokféle igazság van.
Aztán lépjünk tovább az Ubuntura, ami a Linux Windowsa szerintem, mert a MS azt próbálja elhitetni, hogy csak egy Op. rendszer van. Az Ubuntu meg azt, hogy Linux=Ubuntu vagy Ubuntu=Linux, és hogy őszinte legyek ebben még támogatnám is, csak ne a gnome lenne a Ubuntu alapértelmezett grafikus felülete. Mert végre lenne egy linux, ami képes lenne egységet teremteni. Hogy ne a hardvergyártóknak kellene linuxot fejleszteni a hardverekhez, ami egyből letörölsz és nem jó semmire, hanem végre lenne egy cég, ami odaférne az asztalhoz és lenne egy desktop linux, amit minden gyártó forgalmazhatna a felhasználók meg örömmel vennék birtokukba. Vagy hogy ne kismillió csomagtípushoz kelljen a programot fordítani, annak aki esetleg linuxra akar fejleszteni, hanem csak egyre. Még akkor is, ha emiatt sok kis linux tűnne el a süllyesztőben, vagy akár nagyobb. Mert én emlékszem arra, hogy néhány éve még tele voltak a boltok UHU-s gépekkel és akkor hiszem el, hogy terjed a linux, mikor újra linuxos gépeket látok a polcokon nagy számban. Mert addig számomra nem lesz versenytárs desktopon a linux. Én ezt várom az Ubuntutól, mégha nem is a kedvenc rendszerem. Azt hiszem most már érthető az, hogy szerintem mi a linux gyengesége és miért gondolom azt, hogy elsősorban a linux hibája, és hogy rosszul teljesít desktopon, még a Mac-től is rosszabbul, legalábbis Mo-n szerintem, mert a Mac szemlátomást terjed, egyre több helyen látom a boltokat, az pedig nem lehet véletlen. Ez nekem azt jelenti, hogy igenis, lehet megfelelő stratégiával és termékkel az MS uralta desktop piacon növekedést elérni, bármit csinál is ellene az MS.
Azt hiszem ezzel tényleg befejeztem.