Kemiaitesok2: Nem vonom be a rokonságom és nem adom meg a saját címem, ha egyértelműen át akarok valakit verni.
3: Nem magáról a blogról beszélek. Hadd illusztráljam:
A verzió:
– Üdv! Van egy gépem, amit meg kéne javíttatnom. Ezek, meg ezek a perifériái, ez meg az nem működik, meg tudnád csinálni nekem?
– Persze, küldd el nekem erre a címre, és megoldjuk.
– Mikorra lesz meg?
– Kb. két nap.
– Rendben, *megegyezés a részletekben, fizetés hogy s mint*
Két nap múlva:
– Kedves XY! A gép elkészült, feladtam postára.
– Rendben, köszi!
Újabb két nap múlva:
– A postás nem hozta a gépet. Mi történt?
– Jaj, bocs, szüleim nem adták fel ezek szerint *blabla*
– Akkor ezúttal te magad adod postára. A pénzt megkaptad, részemről a megállapodás teljesítve. Legyél szíves komolyan venni a dolgokat, és magad intézkedni.
Satöbbi.
Illetve a B verzió:
– Van egy gépem, amit megvettem, de kicsit úgy érzem, hogy becsaptak, mert igazából nagyon rosszul jöttem ki az üzletből, és azt hiszem, hogy kicsit erős volt az illetőtől, hogy fele áron akarta eladni azt, ami egyébként sem működött, és igazából fontos lenne a gép, mert egy rokonomnak nagy szüksége volna rá, tudod ilyen meg olyan baja van, és tényleg fontos.
– Jó, küldd el a címemre *lsd korábban*
Egy hét múlva:
– Nem akarlak zavarni, de az a helyzet, hogy kicsit kellemetlenül érzem magam, mert nem érkezett meg a gép, pedig fontos lenne, mint mondtam, és nem tudom, hogy hol van, és nem akarom azt mondani, hogy becsaptál, vagy valami, de igazából nekem ez kicsit gyanús, de amúgy nem feltételezem, mert általában bízok az emberekben, és te is biztos jót akartál, vagy valami, csak rosszul érint, hogy nincs meg még a gép, pedig már meg kellett volna érkezzen. Te mit gondolnál a helyemben?
##
A verzió: Emberünk elmondja, hogy mit akar, és reagál arra, ha a megállapodás nem teljesült.
B verzió: Elmeséli élete történetét, szomorú gyermekkorát, bízva az empátiában és a megértésben, majd amikor láthatóan nem az lett a dolog eredménye, amit várt, bizonytalanságában azt feltételezi, hogy átverték. Persze ezt így nem ismeri be, mert akkor nem lenne tárgyilagos, és ellenkezne a jóhiszeműségével.
Ne érdekeljen, hogy átvert-e vagy sem. Volt egy megállapodásotok, azt tartsa be. Pont.
4: Nem érthető, miért mondod azt, hogy vissza kellene adja az ajándékot csak azért, mert nem csinálta meg a gépet. Te adtad. Ajándék. Az az övé. Neked miért fáj? És ha fáj, és kéred vissza, miért nem ezt mondod, miért azt, hogy neki mit kéne csináljon, kvázi önszántából?