rokalacsTeljesen értem a problémát, nekem is hasonló a gondom.
Egy kis irodában kell " gatyába ráznom " pár gépet, windowson nőtt kolléganőknek. De az alapvető munkám nem ez, ezt csak " társadalmi munkában, illetve cigarettaszünet helyett" -szóval a fizetésem nem ezért kapom...
No most ki a fenének hiányzik a napi munka után félévente újrarakni, vacakolni minden géppel, és utána megmagyarázni, hogy ez az izé most miért amott van, meg ezt meg ezt miért amúgy csinálja, meg nyilván nem is jó, mert nem kiforrott még, meg azért bugos, mert csak... A napi meló meg elmarad, énbennem meg szaladgál a sík idegbaj, és még hülyének is néznek, hogy " megint elb@tad a gépet ". Szóval azért ( is ) keresek egy hosszabbtávú megoldást.
A Lucid LTS-el annyit elértem, hogy 3 évig nem lesz talán ilyen gond, aztán majd látjuk.Ha addig semmi komolyabb probléma nem adódik az LMDE-vel, amit itt tesztelgetek folyamatosan, akkor lehet az lesz a jövő... De az is lehet, a következő Ubuntu LTS. Azt majd ugye látni kell.
Amit a rolling -disztrókról összeolvastam abban kétségtelenül megemlítik, hogy " érhetnek meglepetések ". Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem biztos, hogy érnek, csak ugye "érhetnek",vagyis optimista módon fogom fel a dolgot. Mert ugye az érthető, hogy mivel a legfrissebb csomagokat igyekeznek biztosítani, az ellenség keze véletlenül beteheti a lábát...de ezt a következő frissítésnél igyekeznek korrigálni.
Ha mégis osszeomlás lenne a vége, akkor nekem a következő módszerem van :
Le van mentve az általam még +-ban használt progik listája. Úgy kezdődik, hogy " apt-get instal" és a...progik nevei. Ha Ubuntu-ról van szó, akkor " sudo apt-get install " a debiannál ha rendszergazda-terminálból pakolok fel, nem kell sudo..
Bemásolom az újrarakott rendszeren a Terminálba, és hagyom hogy felrakja. Mivel a /Home külön van, és már particionálásnál ügyelek arra, hogy ne formázzam, csak csatoljam - ott meg ezek a progik megtalálják a beállításaikat, ahogy voltak, ( .-al kezdődő rejtett fájlok ) ! No ezért kell a külön /Home ! Láttam is, hogy mindenki ajánlja !
Szóval hidd el, nem hülyeség a külön /Home, ha gubanc van, meghálálja azt a pár percet,amit telepítéskor rá kell szánni.
Meg használhatod persze Kendek Rendszerment-jét is, szóval nem lehet itt nagyon nagy gond, sőt lehet hogy semmilyen.
Hű de hosszú lettem...
Szerk :
Egy lényeges mégis kimaradt: Ugye az ember azért használja a gépet, hogy pakol is rá valamit...adatokat. képeket, ezt-azt...
És igen kellemes meglepetés lehet, ha egy összeomlás utáni újratelepítéskor ezek is megvannak. Szóval mégegy plusz a külön /home-nak...