dozsaCsakhogy mire beállna a napi 2-3 hibajavítás szintjére, máris ott a friss kiadás, ami ..., de nem írom le, hiszen olvastad.

Egy dolog nem világos számomra. Mindenki fakkol a frissítések miatt. Mi azzal a baj, hogy vannak? 7.04 óra használok Ubuntut össze sem tudom számolni, hogy hány gépen eddig. Mindig minden rendesen működött (vagy némi guglizás után rendesen működött). Ahogy én látom a frissítések nagy része inkább csak furcsa apró rések betömése, nemrég volt pl. egy cups frissítés, olvassátok el, hogy mi is történt: http://www.cups.org/str.php?L3867+Qversion:1.4 . Egy ilyen hiba nyilván csak idő után kerül elő, mert ravasz hiba. De miért is fáj a frissítés? Akinek fáj, az tegyen fel virtuális gépbe egy XP-t, és frissítse fel aktuálisra. Garantálom, hogy utána őszintén fogtok mosolyogni a frissítéskezelő láttán ubuntuban. Aki pedig úgy gondolja, hogy így vagy úgy „nem lenne szabad” kiadni ilyen-olyan állapotú szoftvert, annak egy kis idézet a GPL licenszből: „Ez a program abban a reményben kerül közreadásra, hogy hasznos lesz, de minden egyéb GARANCIA NÉLKÜL, az ELADHATÓSÁGRA vagy VALAMELY CÉLRA VALÓ ALKALMAZHATÓSÁGRA való származtatott garanciát is beleértve.”

Az Ubuntunak kell a hathavonkénti hírverés és az LTS-enkénti nagy hírverés. Havonta senki nem parádézna egy új Ubuntu miatt.

depHát épp erről beszélek. Ne legyen mit bucherálni rajta. Egy LTS kiadástól, ami ugye készül 2 évig, talán elvárható, hogy felteszem, és menjen. Sajnos, a legutóbbi LTS-t véres verítékkel, hólyagosra ült s...ggel, mini.iso-ból újraépítve, éjszakába nyúló guglizással, és kérdezgetve itt a fórumon - lehetett csak pár hónap alatt úgy gatyába rázni, hogy napi használatra alkalmas legyen.Jó, akinek nagyobb tudása van, annak kevesebb ideig tart. De miért kellett ez ? Hiszen volt rá 2 év idő ! És egy több mint 20 ezres lelkes és önkéntes tesztelőtábor, ha csak ezt a fórumot nézzük. Itt volt az ablakkeret-eltűnéstől, a pulse-audio leszedésétől, a panel-ikonok eltűnésétől, a kernel-cseréig minden. Csak vissza kell nézni az akkori fórumtémákat. A Debian Squeeze-t jóformán tavaly nyár óta használom a 10.04 LTS mellett. Ha nincs egy gyalázatos, garanciás winchester-gondom, egyfolytában lenne fenn a gépemen azóta is. Már tesztvátozatként se volt vele olyan gondom, mint az Ubuntu 10.04-el, februárban kijött a végleges, épp mire megkaptam az új, garanciába cserélt winchesteremet. Felraktam minden gond nélkül, és azóta megy. És nem kell hegeszteni. Sose. Hihetetlen. Az Ubuntu-k azóta jönnek-mennek, a fórum tele sipákolással, hogy ez se megy meg az se megy, meg ilyen sz@r meg olyan sz@r. Miért ? És lehet hogy az Ubuntu-fanok nekem esnek, és megkapom : Ne sipákolj itt hanem akkor használd a Debiant. Ez is egy válasz, kétségtelen. Csak épp az Ubuntu felhasználói táborát nem növeli. És tévedés ne essék : Nem fikázom az Ubuntu-t, mióta az LTS-t sikerült így gatyába rázni semmi gondom vele, felváltva fut a gépemen a Debiannal, sőt irodai szinten, több gépen, napi munkára is használják Win-en nőtt kollégák. És bizonyos dolgokban többet is tud, mit a Debian. Csak a kérdés adódik : Miért nekem kellett ezeket megcsinálnom, miért nem a fejlesztőknek ? Erre is lehet válasz, hogy " ajándék lónak ne nézdd a telepítőlemezét " -csak épp ez a szemlélet se fogja növelni az Ubuntu-felhasználói táborát. Létezik egy olyan, hogy " suttogó propaganda ". És ez igen nagy erő, nem lebecsülendő. De kérdem én, mit csináljak egy olyan leendő reményteljes Ubuntu-felhasználóval, aki idejön, mert hallott az Ubuntu-ról, érdekli, és szeretné megismerni. No, tessék, kis pofám, itt fut több gépen, így néz ki, nézd meg. Jó akkor mit ajánlasz? Mondom, milyen géped van ? Elmondja, onnan látom, hogy itt hardver gond nem lehet. Jó, akkor rakd fel az Ubuntu 10.04-et. Felrakja, örül. Fél óráig. Aztán jön a telefon : Te, ez egy tetű,lassúbb mint a Windows, és ott a rendszerfigyelőben valami nagyon piros, és a rendszerhasználat már ez egekben van, és nem is csinálok semmit. Egy óra múlva : Már ablakkeretem sincs, mi a fenét csináljak ? Ha ennyit kell taknyolni, megyek vissza a Windowshoz. Kínomban mondom : tegyél fel egy LMDE-t, hátha.. Két nap múlva jön a telefon : Ez tök jó, miért nem ezzel kezdted ? No, b@mmeg az Ubuntudat, rá se nézek többet! Bennem meg megint megfogalmazódik a kérdés : A Mint-esek, meg a Debian-osok tudtak csinálni egy olyat, ami egy kezdőnél rögtön működik, az Ubuntu , ami még LTS is, miért nem ? Mióta figyelemmel kísérem a fórumot, látszik, hogy többféle linux-kedvelő úgymond " réteg " van. Van a lelkes bucherátor, kísérletező kedvű, és tudásával arányos módon beszáll a tesztelésekbe, és elő tudja segíteni az Ubuntu fejlődését. Nekik sokszor több gépük is van, és nem biztos, hogy napi munkára használják, tehát megengedhetik maguknak, hogy szétessen, újrarakják, meg épp ne működjön, mert nem hajt a tatár, és ha épp nem müködik, majd gatyába rázzák holnap...meg elküldik a hibajelentést. És teszik ezt önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, hobbiból, a linux iránti szeretből, hivatástudatból, meg a jó ég tudja, miből. Nagyon becsülöm ezt a típust, mert a haladás motorjai. Sajnos, sem koromnál, sem alapképzettségemnél fogva nem tartozom közéjük,bármennyire is szeretnék, nekem ahhoz már késő van. És ők vannak kevesebben. Többen vannak viszont az " átlagfelhasználó "-nak, meg lúzernek, meg a jó ég tudja minek tisztelt emberkék, akik épp csak eljutottak a két kattintásig, nem is igazán érdekli őket, mi van a motorháztető alatt, csak használni szeretnék a gépet. És ahogy elnézem, az előbi csoport sokszor lenézi az utóbbit. Pedig nem kéne, ugyanis az utóbbiak vannak többen. És ha belegondolunk,az Ubuntu felhasználói táborának a növekedése csak tőlük várható!! A nagymamámtól, a szomszéd Juliska nénitől, a szüleinktől, a kollégáim szüleitől, nagyszüleitől : Akiknek én, vagy valaki más hozzáértő felrakta a " linuxot"-és teljes megelégedéssel használják,(használnák) de az oldalra az életben nem fognak beregisztrálni, mert annyira már nem érdekli őket. Itt várható a "linux" előretörése, és hogy ugye kijött a szűk laboratóriumi keretek közül, és nem csak a "kockafejek" rendszere ( akar ) lenni. De ehhez kifogástalanul működő rendszert kell a kezükbe adni. Engem taszítanak az olyan beszólások, hogy : " akkó mennyél visza a windózho' -meg : majd akkor pattogjál, ha annyit teszel az asztalra, mint én ". Ez esetleg elmegy hasonló tudásszintű emberek között, élcelődésnek, de egy kezdő, aki ott áll egy félig telepített, vagy egy feltelepített, de nem jól működő rendszerel, csak annyit érzékel belőle, hogy " lenéznek a nagyok ". És ne várjuk el minden felhasználótól. hogy csak akkor lesz teljes jogú " Ubuntu-felhasználó" ha hibajelentéseket küldözget, mert nem fog. És ne plántáljunk bele ezért kisebbségi érzést. Csak használni akarja, mint a mosógépet vagy a kenyérpirítót. És a sokat emlegetett " autós hasonlat" ami nem midíg találó, de most talán : Sokkal kevesebb autószerelő van, mint autós. És a többet tudni mindíg felelősség is. Ha én többet tudok, kutya kötelességem nem féltékenyen őrizgetnem a tudást, hanem továbbadnom a sokak által " lenézett" átlagfelhasználónak, mert különben a tudás öncélú, és nem viszi előbbre semmivel se a világot, és az Ubuntu felhasználói tábora sem nő. Sose titkoltam, hogy " megélhetési linuxos " vagyok, nekünk a linux napi munkára kell. Nem engedhető meg egy nap kiesés sem, mert a rendszernek épp nincs kedve, meg épp tesztelnek rajta valamit, és még nem forrta ki magát. Erre a felhasználói táborra is gondolni kell, mert szerintem nem csak magam vagyok. És ha az Ubuntu nem működik megfelelően, hiába "szeretem " -nem tudom rajta a munkám elvégezni, akkor elmegyek más disztribúció irányába. Mert élni kell, dolgozni kell, szeretetből nem élünk meg. És mások is el fognak menni, mert ez a piac törvénye. Elég sok itt már az ilyen " szia ubuntu, megyek tovább " szellemű fórumtéma, és még szerintem nem is jelentette be mindenki, a többség csak úgy " meglépett". Tényeket, és saját tapasztalatokat próbáltam leírni, és a tények makacs dolgok. Lehet őket félremagyarázni , meg nem tudomásul venni, és vitatkozni, de attól még tények maradnak. Valaha dolgoztam nagyüzemben, műszaki fejlesztési osztályon ( van vagy 40 éve...) És ott tanultam meg azt, amikor egy kísérlet nem sikerült, a kollektíva lelkivilága a béka segge alatt, hogy :" Kollégák, a negatív erdmény is eredmény. Tessék a hibát naplózni, és legközelbb nem elkövetni ". Ja és még valamit : Sose mentség az, hogy :" De ezt 10 éve így csináljuk." Ugyanis lehet valamit 10 évig is rosszul csinálni ! Az Ubuntu havi kiadásáról pár gondolat : Nem biztos, hogy rossz ötlet. Ugyanis szinte most is ez van, csak máshogy hívják. Ugye egy kiadás előtt jönnek az Alfa, Béta változatok. Darabszámra szinte ugyanott vagyunk, csak máshogy hívják. De ehhez kéne egy mindenkori stabil kiadás, ami olyan 2-3 évig viszonylag hibátlanul megy, munkára, otthoni használatra kifogástalan. Esetleg ezzel szellemi kapacitás is szabadulna fel. Ha nem a saját, mindennapi használatra szánt rendszert kell az emberkéknek hegesztgetni, mert az stabil, akkor lehet szívesen beszállnának még sokan a havi kiadások tesztelgetésébe, mert több szem többet lát. És akkor a következő LTS még jobb lehet. De részemről ez csak feltételezés, lehet így is, lehet máshogy is... Még a 2 éves LTS kiadási ciklusokhoz sem lenne muszáj ragaszkodni. Ha valamit naptári pontossággal, időre kell az embernek megcsinálni, szinte bizos, hogy valami gikszer becsúszik,mert " sietni kellet". Ne kelljen sietni. Adják ki, ha kész van, pár hónap ide-oda nem számít, ha közben itt az előző, ami még hibátlan. De akkor legyen is kész. Eredetileg dep kollégának szántam az első pár mondatot, gondolván, hogy majd írok külön is a havi kiadásokról, csak elszaladt az ujjam a billentyűkön, most már hagyom így. Ha valakinek az csöng le, hogy az Ubuntu ellen szóltam, és nem mellette, akkor valahogy nem jól fejeztem ki magam. Mellette akartam szólni, nem ellene. Lehet, hogy rosszul látom, az általam "vélt" hibák nem is azok, de akkor meg beleférek a véleménnyilvánítás szabadságába.

ferryyv...becézve csak simán Attila... :) (mármint a nevem)

kybersasHu. Azt hittem ,nem lesz vege. :D A szemem ég,a hatam faj,de sikerult elolvasnom,. :) En speciel,nem tudok sokat hozzatenni,mert ,mikor kijott a 10.04 ,feltettem gondok nelkul es futott gondok nelkul.Lehet a gepet nagyon eltalaltam mikor oszeraktam,ugy hogy a linuxra nem gondoltam es csak vetettem le a polcrol a dolgokat,persze az nvidia nallam alapelv,tehat mast soha,lehet a geeforce 8500 GT az aszpirin-je az ubuntunak,az elet vize az embereknek akik ubuntut hasznalnak?-lehet Biztos nem csak ez az egyetlen problema,de en a tobbit sem ismerem. Azt nem tagadom viszont,hogy egy kicsit lassu mas disztrokhoz kepest es ez nem azert van van mert fullos rendszer amit konyen belak az uj felhasznalo,mert hiszen az opensuse es mandriva is hasonloan kenyelmes es megis jobban pattognak a progik elo,stb De enyit el lehet neki nezni,foleg hogy az uj verza gyorsabb mar.

depIgen, értem amit írsz. Nekem tulajdonképpen csak a kernel-csere után sikerült elfogadható sebességet elérni vele ( B2man írt itt róla az oldalon régebben ), előtte belassult sokszor, a "Rendszer átlagos terhelése" megugrott, és nem tudtam, miért. Majdnem olyan volt, mint egy vírusos Win. Azóta viszont nincs gond. Itt az oldalon a hibás jelzéseket, meg gubancokat is fenntartással kell ám fogadni, mert könnyű téves következtetéseket levonni, magyarul általában semmi se olyan sz@r, mint aminek látszik. Ugyanis lehet, hogy 2-3-5-en elkezdünk itt sipákolni, hogy ez meg az a gond, meg nekem is, meg nekem is...ugyanakkor lehet, hogy másik 100 embernek meg semmi baja a rendszerrel, csak az meg nem írja ide, hogy : Nekem meg kutya bajom! Úgyhogy csak óvatosan a mélyreható következtetésekkel.

kybersasA cikk alatti hozzászólásokban is ezt hiányolják az új modellből, hogy nem lesz olyan kiadás, amit viszonylag hosszú ideig nem kell bántani. Az LTS előtt is ugyanúgy van csomagimport Debianból, csak nem az unstable-ből, hanem a testingből. Így az Ubuntu fejlesztőknek továbbra is csak 13 hetük van (Scott James Remnant szerint) a testing hibáinak kijavítására, míg a Debian Squeeze esetén 29 hét telt el a testing fagyasztása és a kiadás óta. Szerintem nem azzal van gond, hogy az LTS-ek között 2 év van, hanem, hogy a kiadások között fél év.

Jaj, jaj, mi lesz velünk? Ez sem lesz jó, az sem lesz jó! Mennnnyyünk vissza a Windowsra, mer' a 4.10-es vót az uccsó gyó kijadásom, de lehet, hogy a 3.04-es! Mer a még eltées vót, jajám! De ebbe a maji villágba má' azzok is sz@rok ám! Én osztán tudom, mitől fordul a kernel, naponta tissszer is csinálom! Mos má gyobb lesz, ha mindenki beláttya mennyive jobb a vindóz, mint az ubuntyú. Azér, mer csak! Még itt sincs a 11.10, de már elkezdődött... :(

Attila55Amit te leírsz, hogy: "Nekem az tetszene, ha valóban működne amit kiadnak. ne legyen semmiféle határidő. Majd kész lesz, amikor kész lesz. De akkor legyen kész" az tökéletesen igaz a Debianra. No comment. Ez Ubuntu, nem ez a jellemző rá, hanem kiadják, és lesz valami. Van aki ezt szereti.

Üdv mindenki! Végig olvastam az írásokat. És mondjon bárki bármit szerintem ez a havonta történő kiadás eléggé bizarr ötlet. PL itt a 11.10. Most raktam fel. Nem sipákolok se nem nyávogok stb-stb, de finoman szólva van mit javítani rajta fölleg abban a tudatban hogy okt. 13. -ra van ígérve a megjelenés. Persze tudom hogy „sokan” dolgoznak rajta de azért ez akkor is szoros már így is. Jelenleg igaz ez szubjektív vélemény, merthogy lehet mindenki másnál működik, de nálam jelenleg a network manager összeomlását követően a hibajelentő adatgyűjtés közben szintén összeomlik és nem tudja elküldeni a hibajelentést!!! :D Vagy a mi a legszebb amikor ezt az üzenetet kapom: A hibajelentő nem tudja elküldeni a hiba jelentést mert valamelyik csomag nem ubuntu csomag! :D De aki mindenféle (anal)fabéta verziókat használ az számítson ilyenekre. És vissza az eredeti felvetésre. Nem sok értelmét látom a havonkénti új kiadásnak. Inkább legyen tovább RC egy kiadás és növeljék a legutolsó számot. Lásd 10.04.3. Persze lehet én vagyok régimódi aki annó hozzászokott a Debianos számnövelgetés rendszeréhez. Ami igaz most is van csak ez a frissítés mivoltjából fakadóan nem annyira hangzatos mint az új verzió kiadás??? De mivel nem vagyok marketinges sőt piackutató sem ezért én megállapítani nem tudom hogy a közönség hogy fogja fogadni a havonta kijövő új verziókat. Feltételezem lesznek akik megijednek, és lesznek akik lesm sz****k mert nem történik semmivel sem több mint amikor lejön pl a 10.04 lts -hez egy nagyobb csomag és a 04 utáni szám ugrik egyet. Vagy tényleg komolyan gondolják és olyan mérvű változásokat akarnak minden hónapban véghezvinni mint a 10.04 és a 11.10 között??? (azért írtam hogy 10.04 és 11.10 mert szerintem de lehet tévedek a kettő közötti verziók „felvezetői ” a 11.10 -nek, tehát csak tesztelnek). Jelentem most az írás közben megint összeomlott de most a libreoffice. És hibajeletést nem lehetett elküldeni mert a csomag nem Ubuntu csomag, mondja a hibajelentés küldő. Na ebből a hibajelentésből sem fognak a fejlesztők sokat megtudni! :} Sok szónak is egy a vége azt fognak csinálni amit akarnak. Mi itt meg addig is kiéljük grafomán hajlamainkat az Ubuntuval kapcsolatban! :D És ha tetszik maradunk, ha nem, másik disztrót választunk. Csak halkan jegyzem meg hogy az Linux mint olyan GNU/GPL. A sok disztró pl Ubuntu, Debian Gentoo … stb-stb is az. De az hogy az adott distribúció merre fejlődik mégiscsak „pár” ember dönti el. Tehát annyival több ez mint a M$, hogy ha nem tetszik fogsz egy kernelt portolsz „pár” csomagot és a többit megírod úgy hogy pont olyan legyen ami neked tetszik! :D És akkor kiadod mint egy új disztribúciót PL: KB Linux (Kovács Béla Linux). Csinálsz egy fórumot , hibajelentő oldalt és fogadod a de sz@r, mé így néz ki mért nem egy ez meg az! :D Bár az is lehet hogy rögtön sikerül egy totálisan hibamentes mindenki számára tetszetős GNU/GPL operációs rendszert fejleszteni ami minden HW -t támogat még azt is ami a kiadás után terveztek meg, vagy éppen a gyártó még magának sem árulta el hogy hogy működik a ketyeréje! :DDDDDD És jönnek a Woááá De király! Ez nagyon zsír! stb-stb. További kellemes estét mindenkinek!

Ennyivel később: 11 év