Nem akarom megvédeni az informatika tanárokat, mert ...na ezt most hagyjuk, nem ide tartozik.
Mégis is a védelmükbe kelnék. Csak egy kis gondolkoztató a témához.
Informatika oktatás általános és közép iskolában.
1; Egyáltalán mi az, hogy informatika oktatás? Mi a definíciója? Mi a célja? Mert amíg ez nincs kitalálva, addig eleve halott dolog.
2; Nem kényszerből "átképzett" (be tudja kapcsolni a gépet, jó lesz oda) oktatók kellenek, mert akkor nap mint nap alázni fogják a srácok
Menjük sorba!
1; A fiam infóóráján nap mint nap a másoljunk egy bármit floppy lemezre, és ezután rajzolgassunk a paint nevű programban. És így telt el az általános iskola. A lányomnál komolyabb oktatás folyt. Egész idő alatt a MS Office tabulátorok használata volt a téma. És ennyi. Ugye mondanom sem kell, hogy erre az ég világon semmi szükség! Na de egy pedagógus csak nem lehet munkanélküli......
Ugyan akkor ha bele gondolunk, mi a fenét kellene tanítani a lurkóknak? A fiam (nagy játékos, talán ez a titok) simán alázza a legtöbb "informatikai tanárt" sima felhasználói szinten. Tisztelet a kivételnek, de ez így van. A lányom nem, de maximálisan leszarja, neki szó szerint CSAK EGY ESZKÖZ, nem érdekli, mi miért, hogy.
Tehát az egyiknek általános felhasználói ismereteket tanítani felesleges, mert többet tud a tanárnál, a másik oldal meg pont leszarja.
És akkor mit tanítsunk? Programozni? Ugyan már! Ilyen óraszámban? Minek? Most a gimnáziumban már "programoznak". Pascal-ban kiíratják a képernyőre, hogy Süsü sárkány.....vagy valami. Hát ez óriási! Tanult bármit is a gyerek? Ez ég világon semmit!
A fiam egyébként roppant jó eszű gyerek, de utál tanulni, csak a számítógép, a haverok.....
Büntetésül, most tudom, hülyén hangzik, de így van kivettem a merevlemezt a gépből, betettem egy kisebbet, és feltettem neki egy Linux-ot. Most nem érdekes, hogy mit, az a lényeg, hogy nem Windows, így nincs játék.
Gondoltam én! Soha nem látott Linux-ot, max. azt, hogy én azt használom. Ennek ellenére, 2 nap alatt, terminál használata mellett a kedvenc játékait elindította Linux alatt is. Természetesen a Wine segítségével. Jól tud angolul, amit nem tudod, azt kifórumozta, és 2 nap múlva ismét játszott a géppel.
Mind ezt csak azért írtam, mert felmerült egyszer az informatikai tanítás és a fúj csak a windows-t tanítják.
Arra szerettem volna rávilágítani, hogy akinek van érzéke, van türelme, annak teljesen mindegy mit adnak a kezébe, elboldogul vele, sokkal jobban, mint ahogy az iskolában megtaníthatták volna.