Tartok tőle, ez nem biztos, hogy jó hatással lesz a linux terjedésére, főleg az Ubuntu-ra. Kételyeim vannak, leírom ide, hátha valakik vagy megerősítik, vagy eloszlatják.
Ugyanis sok tanácstalan emberre most hirtelen rászakad a tennivaló, hogy márciusig át kell állni, mert egyszerűen muszáj. Igen ám, de mire ? Még aki hallott, vagy ismeri a linuxot, annak is feladja a leckét, hogy melyik disztróra ?
Ubuntu..? Valamelyik, de melyik ? Köztes disztró ? Hm.. 10.04 ? Az meg már kissé a múlt. Az új LTS meg áprilisnál nem jön hamarabb, és meg nem tudni, milyen lesz.
Aki meg még nem is hallott a linuxról, és most kapkod, informálódik, kap egy csomó infót, hogy melyik disztrót érdemes, épp a kérdezett véleménye szerint, ami vagy bejön, vagy nem. Valami egység kellene..a linux világa felől..valamit " lobbizni " - hogy no, most itt van "ez " a disztró, ezt tartjuk jónak egységesen, és minden ilyen intézménybe ez célszerű...azért mert csak. És ugye a munkavégzés alapvető feltételei úgy kezdődnek, hogy : Személyi és tárgyi feltételek. Nagyon sok helyen nem adottak még a személyi feltételek sem, mert nem tudnak rendszergazdát fizetni, meg a linuxhoz értő rendszergazda jóval kevesebb, mint a Win-es. A tárgyi feltételek se mindenütt jönnek össze,sok helyen " elvannak " még a P.II-es masinákkal, amin az Xp eldöcög. Ha egy linuxhoz nem értő, vagy nem elég képzett rendszergazda ( vagy lelkes amatőr ) elkezd ezeken a gépeken akár épp Ubuntu-t telepíteni, és gubanc van, akkor mi a végkövetkeztetés ? " Sz@r a linuksz ". Holott nem az, csak a munkavégzés alapvető feltételei, vagyis a személyi, és a tárgyi feltételek nem jöttek össze.
És ugye lehet ragozni, hogy a politikusaink ilyenek-olyanok ( mert olyanok, amilyenek ) -meg hogy ez disznóság, meg nem átgondolt, meg megint politikai döntés született, a szakmaiság mellőzésével -ez mind igaz, csak ezzel nem jutunk előre.
És az, hogy a szabad szoftvereket támogatja a kormányunk, az szerintem egyszerűen nem igaz. Csak a pénzt vette el a Windowsra. A kettő nem ugyanaz !!
Ha az ember "nyitott szemmel " olvasgat, akkor ugye talál olyasmiket, hogy ez meg az az ország " saját linuxot " fejleszt magának. Én olvastam ilyet Brazíliáról, Kubáról, Oroszországról, Kínáról, Koreáról..csak így hirtelen ennyi ugrik be, de biztos van még. No most, ugye, ezek tervszerűen fejlesztik, nyilván szánnak rá anyagi erőforrást is. Nálunk ennek nyomát se látom, én azt látom, ezek az intézmények megfelelő előkészítés nélkül bele lettek dobva a mélyvízbe, aztán ha kiúsznak, jó, ha nem úsznak ki, meg mégjobb, mert nincs velük több baj. Minősíteni ezt én nem akarom, minősitse az magában, aki olvassa, ez itt nem politikai vitafórum amúgy se, csak ugye ez a nyavalyás politika a mindennapi életünkben is kőkeményen jelen van, nehéz bármilyen témáról a politika mellőzésével írni. Ez a tettük ( is ) minősíti őket.
Például volt nekünk szépreményű UHU-nk is, de attól is elvették a támogatást, csak néhány lelkes ember tartja életben, - szóval ennyit a szabad szoftverek támogatásásról, de ez van, ezzel együtt kell élni.
Mert ugye ínség van, meg pénztelenség, spórolni kell. De ha a Windowstól, illetve a MS.-tól megspórolt pénz " egy részét " legalább odaadják a szabad szoftverre...bármelyikre..meg nem mindet, csak egy kis részét-attól még ugye mondhatnánk, hogy spóroltunk -no, ennek nyoma sincs . Akkor elmondhatnánk, hogy támogatják a szabad szoftvereket. De addig nem.
Azon kéne gondolkodni, hogy ebből az adott helyzetből hogyan jöjjön ki a linux itt nálunk, az országban győztesen. Meg persze az intézmények működése se lehetetlenüljön el, mert ugye a kettő összefüggne valahogy, és ugye nem mi, illetve az intézmények vannak a linuxért, hanem a linux ezért ( is ) lenne, hogy működtesse a dolgokat. Csak én se tudom mit kéne (lehetne) tenni.