Felettem szólók meglátásaival, probléma felvetésivel egyetértek. Véleményem szerint némi józan ésszel (ha még létezik ilyen) a problémák többsége megoldható.
Tananyag
A középiskolai számtech órák leginkább az irodai programcsomag használatáról szóltak, tehát a tananyag némiképp átalakításra szorul. A LibreOffice egyes alkalmazásaihoz van kiváló minőségű magyar nyelvű irodalom, így nem érzem vészesnek az új tananyag összeállítását.
Anno gimiben számtechből érettségiztem, ami előtt egy héttel volt számítógép kezelői, valamint szoftverüzemeltetői vizsga. Anno úgy készültünk fel, hogy a tanárnő adott témákat. Minden témát más dolgozott ki, a végén a tanárnő értékelte a művet, majd a kidolgozott témaköröket megosztottuk egymással. Következtetés: házi feladat gyanánt a végzősök simán ki tudják dolgozni a számtech anyag elméleti részét.
A gyakorlati példákat már más tanár összeállította. Ezek frissítése nem nagy kunszt lenne. Egyedül a Base nem kompatibilis az Accessel.
# megj: Egyik tanárunk szabadidejében (család mellett) könyvet írt, gyakorlati példákat csinált. A családdal, párkapcsolattal nem rendelkező kolléganője viszont keresztbe szalmát nem tett ilyen ügyben. (Ne értsétek félre, nem várom el a tanároktól, hogy szabadidejükből otthon dolgozzanak, de van olyan, aki kérés nélkül is megteszi.)
Hardverek beszerzése
Egy ma 5 éves asztali gép szerintem irodai használatra bőven megfelelő. Egyes nagyobb cégek 3 évente lecserélik a hardverparkjukat, mondván: elavult. Ezek a cégek általában egy adott gyártótól vásárolnak egy adott konfigurációt nagy tételben. A feleslegessé válók gépeket pl. iskoláknak lehet adományozni, ahelyett hogy veszélyes hulladékként elszállítanák. Ha a kormány valamilyen módon motiválná ezt, akkor sok iskola hardver problémája megoldódna.
Emberi erőforrás
Ha a magyar kormány keretszerződés keretében felbérelne cégeket, akik a rendszergazdai tevékenységet megadott időszakonként elvégeznék, ez a probléma is megoldott lenne. Gondolom ez szép summa lenne, de még mindig olcsóbb mint a milliárdos MS licenc bérlése; másrészt pedig ez a magyar IT cégeknek is jó lenne, meg a kormánynak is (a megnövekedett bevétel miatt úgyis többet adóznak ezek a cégek).
A lényeg, hogy ne külön emiatt hozzanak létre új cégeket, hanem meglévőekkel kötnének szerződést.
Végszó
A huedu, openedu programokban nem vagyok jártas, így a fentiek csak a hirtelen eszembe jutott ötleteimet tükrözi. Szerintem felelős és józan gondolkodással sikeresen megoldható a szabad szoftverekre való átállás az általános- és középiskolai környezetben.