Üdv!
(Elég zöldfülű vagyok még Ubi terén, így olvasd, csak a tapasztalat és józan ész gondolatai.)
Szerintem a hiba egy része abban is áll, hogy ugye a mai gyerek mire használja a gépet? ... Fel tetet/tesz rá egy ikszpét, meg AMI KELL NEKI. És mi kell neki? A sok hülye lövöldözős, harcolós, autós, 3D-s csecse-becse stb. JÁTÉK. Amit ugye a nagy játékgyárak fejlesztenek, de nem ingyé! És ha már nem ingyé csinálja mért csinálná olyan op-rendszerre, aminek az elve, hogy "minden ingyen". Valamint vannak olyan eszközök aminek a gyártója nem foglalkozik linuxra drivergyártással. (Tisztelet a kivételnek. Pl, ha egy MiniDiscket szeretnél összehozni az Ubiddal az nem annyi, hogy letöltesz egy SonicStage-t 2kattal felteszed és már megy.)
Én ebben látok egy nagy hiányosságot.
A gyerek meg mért használná az ingyeneset, ha GONDOLKODNI kell rajta, hová is "verje bele a szöget", hogy menjen. Egyszerűbb Anyuval megvetetni amivel csak 3 katt a dolog, meg még a haverjától másolt focis játék is megy rajt...
(Én még nem láttam Almát használni gyereket, mert arra sincs az a városépítgetős szerepjáték amit a haver letöltött a netről, mert csak az ikszpé Sajtos Pogácsa 2-n, vagy Viszt(Én) fut hivatalosan.)
Így felnőtt fejjel lehet, kevesen gondolnak ilyenekre, mert nagyrészt amit egy felnőtt ember használna M$-en az alternatívában meg van ingyen linuxra is, de a speckó dolgok még hiányosak. Mert ugye ez kis közösséget érint és ki lenne aki ingyen, rengeteg energiát beleölve megcsinál egy ilyet??? Majd, ha megfizetik...
Egy dolog igaz, hogy ha megszögelsz magadnak egy disztribet akkor az addig megy, míg a winyód fatálos lesz, vagy le nem cseréled egy újabb disztróra.
Szóval nem elég, ha felteszi a lurkó - ha a szülei megengedik - de amint a haverjánál lát egy új játékot azonnal visszatér a 2kattintásosra, mert ő is azt akarja nyomni.
Így, amig nem lesz egy 2kattintós csomagkezelőbe integrált fordító, mi a forrást ugyanúgy kezel, mint egy deb, vagy egy uhu csomagot és nem lesz egyszerűbb a progikezelés addig nem fog kínlódni vele, mert a másikon fél perc alatt felteszi és már nyomhatja akár hálóban is a szomszéd sráccal, vagy netes szerverre csatlakozva a szerepjátékot.
Szerintem a megoldás kulcscsomójáról ez egy pici, ám létfontosságú kulcs. (A játékgyárakról nem is beszélek, mert ugye a játékot elég egy exe telepítőbe, összetevőivel megírni, de ha esetleg úgy döntenének, hogy egye-fene, kiadjuk nyílt forráskódban is, de nem fogják az összes disztróhoz finomhangolva fordítgatni, ráadásul ingyen...)
A felmérések szerint a mai gyerekek nem szeretnek olvasni és türelmetlenség is rendkívüli probléma. Szóval nem fog nekiállni ki-guglizni (esetleg idegen nyelvű) fórumokból, hogy akkor most hogyan is kell faragni azt a forráskódot, hogy működjön nálam, és mi van, ha valamit elír a terminálban -ha egyáltalán el jut odáig- és rá megy egy délutánja, de lehet, hogy még nem is tudja összehozni. A haver meg másnap meséli a suliban, hogy már a 10. pályánál a főellenséget is kinyírta...
Szóval nagyon szuper dolog és nagyon örülök neki, hogy az egyes disztribek kezelése már pofon egyszerű, valamint rengeteg ember dolgozik azért, hogy a hardware-támogatásokat minél jobban lefedjék, de még több egyszerűen telepíthető, irányítható, dizájnos játékot a nebulóknak és több hardware támogatást a lehető legegyszerűbben. ---Az idő pénz.---
(Tudom, csináljam meg magam a sajátjaimat, ha ingyen akarom, ne csak a szám járjon,... de még nem értek hozzá. Ja, meg lehet rántani a kardot, de Én így látom a dolgot, megpróbálva gyerekként gondolkodni. Bocs, hosszú lett, de remélem nem bántad meg, hogy elolvastad.)