üdv
Minden évben rámtör a linux roham amikor új verzió lát napvilágot úgyhogy megint nekiveselkedtem...
Telepítés:
Letöltöttem a letöltendőt, felraktam pendrive-ra aztán bedug és non system disc inserted... hmm. Lehet boot sector beállítási vagy pendrive formázási elmaradásom lehettett. Na akkor vegyünk elő egy régebbi verziót aztán kiderül. Feltettem a 11.10-et aztán azzal csináltam telepítő pendrive-ot a 13.04-el. Gép újraindít, szép lilás kép meg a járkáló pöttyök aztán ennyi. Úgy emléxem ilyen eset nem csak nálam fordult elő még a régebbi verzióknál, de azt hiszem volt valami opció amivel meg lehetett erőszakiszni az indulását, de ez most 13.04 esetén is előjött. Na rendben akkor frissítettem a következő LTS-re aztán megint frissítettem amíg el nem értem a 13.04-et. ( lemezről nem próbáltam a telepítést mert nem volt mire kiírni )
Első pillantás:
A megszokott kis elegáns háttérkép amit azon nyomban cseréltem feketére, mert nem arra vagyok kíváncsi mi van a háttérben :) A bekapcsolás gyorsra sikeredett :) Megtalálta a hangot, wifit, kékfogat, telep hátralévő idejét okosan számolja ! A meglepő a bal oldali okosság amit bevezettek már ez előtt ( és ami miatt jópárszor imbojlyogtam a konkurens rendszer és a linux között ) pöpecül ugrik mindenre. Behatóbban nem ismertem mert nagy oktalanságnak tartottam/tartom, de most mintha enyhült volna a szívem fájdalma a Unity-vel kapcsolatban. Ez a változata már nem izzasztja a procit valszeg, mert észrevehetőleg gördülékeny lett.
Lássanak csodát a hitetlenek, végre van írva a graf kártyámhoz is szöveg... hihetetlen :)
Amit hiányolok:
Hol a fityfenében lehet megtudni, hogy mire is képes a graf kártya ? Már csak úgy sunyiban kérdezem mert konkurenciánál azért voltak bőségesen beállítások ami azt illeti. ( onboard intel chipset )
Hátha van már valami újítás vagy megoldódnak a kis problémáim:
-Értem ezt a tar.bz-ben letölthető kiegészítőkre, amiket kicsomagolás után lehet kacifántosan telepíteni. ( kevés sikerrel jutok előrébb )
-Jó lenne valami olyan kis programocska amivel mondjuk a .sh végű állományokat magától telepíti, elintézi és nem kell vele szöszölni.
-A feldarabolt csomagolt állományokkal meggyűlt már párszor a gondom, remélem a tömörítő és kicsomagoló alternatíva könnyedén lekezeli már.
-Több esetben előfordult, hogy a pendrájvomat a régebbi verziók az usb1 sebességével tudták kezelni. Egyenlőre piszok jó másolási sebességet tapasztaltam 13.04-nél. Továbbá pendrájv esetében amikor hordozom linux és win között, akkor a win azt mondja ááácsi báácsi, ilyen lemez nincs ! Majd linux rendszeren kismilliószori megformázás után újra életképes. De még 1* kijelenteném a 13.04 esetében eddig nem tapasztaltam problémát.
-A napokban vettem egy SONY xperia P telefont ami MTP protokollal kapcsolódik az usb-n. Amikor rádugom a gépre, olyan mintha nem is lenne rajta az usb-n. Remélem valakinek van rá valami egyszerű ötlete megoldani ezt.
-Évente pár hétre mikroprocesszor lázban égek, van is néhány darab PIC tipúsú kontrollerem. Nos ezen téren kissé elmaradott a dolog mert AVR esetén jóval gördülékenyebbnek vélem a telepítéseket. Kikönnyezném a szemem ha a kontrollerprogramozó hardverek usb protokolljai végre részét képeznék egy friss telepítéskori linux rendszernek. ( bár ez külsős programnak, hardvernek számít )