Helló! Rendszer: Ubuntu 8.04 Hardy Heron Gép: Acer Travelmate 5520G-6A1G08 http://macropolis.hu/index.php?kat=1&termekkod=1871 Még az Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon alatt mikor felraktam utána értesített, hogy tudna zárt meghajtót kezelni... Akkor egy piros pötty volt ott. Rákattintottam letöltött valamit 1-2 perc, újraindítottam és tökéletesen működöt a vezeték nélküli kapcsolat. Most, hogy felraktam az Ubuntu 8.04 Hardy Heron -t más történt. Jött a zárt meghajtó engedélyező ahol már 2 engedélyezhető dolog van. Az egyik az ATI kártya volt piros pöttyel a másik meg a "Boardcom B43 wireless driver", amin nem volt piros pötty de nem is működött. Így úgy gondoltam, hogy hiába írja ki, hogy HASZNÁLATBAN de lehet, hogy nincs engedélyezve és ezért nem megy. Ezért rákattintottam, le is töltött valamit, útána minden okénak tünt újraindítottam a rendszert és még mindig nem volt wireless! Megpróbáltam még egyszer. Megint letöltött valamit és az újraindítás után sem működött továbbra sem. Pedig úgy néz ki mintha működne, mert mikor fent a jobb felső sarokban rákattintok a HÁLOZATI KAPCSOLAT -ra akkor ott van, hogy VEZETÉK NÉLKÜLI HÁLÓZAT de nem ír ki semmit pedig vagy 8-9 is szokott lenni és persze a sajátom. Még elég kezdő vagyok, nem tudo mit tehetnék még, de nem hiszem el, hogy ha az elöző verzióban működött tökéletesen akkor itt miért nem. Arra gondoltam laikusként, hogy lehet az a gond, hogy az Ubuntu csapat valami saját (nem működő) drivert írt hozzá és ezért nem kellet engedélyezni és nem cserélődik ki arra mint régen. Aztán lehet más csak egy kósza ötlet. Előre is köszönöm a segítséget! És tűkön ülve várom a választ mert fontos lenne nekem, és külön köszönöm a gyors választ is! Egy kép erről: http://atlaimond.atw.hu/1/kepek/zartmeghajto.png
Wi-Fi probléma Ubuntu 8.04 Hardy Heron alatt!
Nagyon hasonló prioblémával küzdök, már két helyre felraktam, választ még nem kaptam: " Én is hasonló problémával küzdök. Atheros AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (az lspci alapján). Az iwconfig azonban már nem látja. A telepítéskor a rendszer két zárt meghajtót rakott fel hozzá: Atheros Hardve Access Layer és Support for Atheros 802.11 Wireless Cards. Ezeket engedélyeztem, de enm segített, az Adminisztráció/Hálózat nem is látott vezeték nélküli kapcsolatra lehetőséget. Később próbálkoztam az ndiswrapper-rel, felraktam hozzá a megfelelő windózos drivert, amivel az ndiswrapper meg is volt elégedve, ennek ellenére változás nem történt. végül ezt leszedtem, és vissza akartam térni az eredeti meghajtókhoz. Ha ezeket engedélyezem, belövi, hogy használatban, majd a gép újraindítását kéri. Újraindítás után azt jelzi, hogy a driverek engedélyezve vannak, de nincsenek használatban. Nem értem, miért. Kérem, hogy segítsen valaki, mert ehhez teljesen hülye vagyok, és most már azt sem tudom, milyen irányba próbálkozzak. (8.04 desktop amd64)" Viszont ahogy a képeden látom, nálad nincs ott a pipa, hogy engedélyezve -- akkor viszont hogy lehet használatban? Nálam a fordított helyzet állt elő, ott volt a pipa, de nem volt használatban. Mivel a wifire vonatkozó kísérleteim közben a hang is eltűnt (????), újra feltettem az egészet, és várom, hogy valaki felhomályosít...
fripetEzt találtam, nekem már működik, csak jelet nem talál: "Andrej Szia tupija! Köszi a tippet, nekem bejött! Két napig keresgéltem a nemzetközi fórumokon a megoldást, idáig nem találtam sehol épkézláb ötletet. Ez a network-manager-pptp kellett szerintem. A többi már fent volt idáig is. Pedig nekem 5006eg-m van, nem 5007eg - bár mintha valahol azt olvastam volna, hogy a kettő ugyanaz.. Szerintem megpróbálom összefoglalni amit irtál, hátha valakinek hasznára lesz még: Ubuntu 7.10 - Atheros AR5006EG / AR5007EG telepítése ==================================================== 1) Ndiswrapper telepítése: Alkalmazások/Hozzáadás-eltávolítás/Windows Wireless Drivers hozzáadása a telepített programokhoz 2) ath_pci eszköz felvétele a blacklist-(ha még nincs rajta) -parancssorban:sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist -a következő sorok hozzáadása a fájl végéhez és mentés: #W-LAN CARD blacklist ath_pci 3) Windows driver letöltése: -32biteshez parancssorban: wget http://blakecmartin.googlepages.com/ar5007eg-32-0.2.tar.gz -64biteshez parancssorban: wget http://blakecmartin.googlepages.com/ar5007eg-64-0.2.tar.gz -kicsomagolás parancssorban: tar xvf ar5007eg-*.tar.gz 4) Windows driver telepítése Ndiswrapperrel (Rendszer/Adminisztráció/Windows Wireless Drivers/Install new driver/tallózás-sajátkönyvtár/ar5007eg...) 5) Network Manager PPTP telepítése -parancssorban: sudo apt-get install network-manager-pptp 6) Újraindítás Remélem másnak is bejön!! Kössz mégegyszer tupija!!"
Na figyeljetek van valami ami nekem bejött! Emlékeztem, hogy volt még a 7.10 alatt egy FireFox problémám amit csak úgy lehetett megoldani, hogy az alkalmazást a Synaptic-ból "Kijelölés teljes Eltávolítása" és aztán újratelepítés. Ez nekem bevált! Az alábbi képen látható amit teljesen eltávolítottam: http://atlaimond.atw.hu/1/kepek/wireless_driver.png Ezt teljesen eltávolítottam. Ezután visszamentem a zárt meghajtókhoz, újra rákattintottam megint töltött le valamit és most kérdezett is valami extrac micsodát azt bepipáltam ás LÁM A telepítés után márt be volt pipálva! http://atlaimond.atw.hu/1/kepek/van_wireless.png Ezután újraindítottam a gépet és csodák csodája látta az elérhető kapcsolatokat!!! :D És most nagyon örülők! Ha másnak is bejön ez a módszer kérem jelezze itt, hogy nem csak véletlenül sikerült nekem! Üdv és sok sikert kívánok: Atlaimond
AtlaimondHi! Nekem ez az eltávolítás, újra telepítés nem jött be! A Pamu leírását követve odáig sikerült jutnom, hogy telepítettem a windózos driver-t, látja a hálózatot, mutatja, hogy csatlakozva van a vezeték nélküli hálózatra, mutatja a jelerősséget (50%), de A BÖNGÉSZŐBEN NEM JELENÍTI MEG AZ OLDALAKAT!!! fripet
Sziasztok! Én is wifi gondokkal küzdök. Nos nekem egy Msi M655x típusú notim van. Erre tettem fel a Hardy Heron-t. Alapból felismerte a wifi adapteremet csak az volt a gond hogy nagyon lassú volt a net.(2megabites netem van és töltött kb 20-30 kilobyte/sec-el).Arra gyanakszok hogy nem jó a driver amit alapból felismert. Nálam a zárt meghajtóknál csak a vidókártyámat mutatja hogy teleptve van a wifiadaptert nem. Ralink Rt2500 PCI Mini chipkészletű wifim van. Utána is néztem gugliban hogy mi a helyzet. Találtam is pár dolgot és ezeket ki is próbáltam. Itt vannak a linkek: http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php?title=Main_Page http://skl-projekt.hu/leirasok/ALTALANOS/RT2K5.pdf http://hup.hu/node/44383 ami a pdfben van magyar leírás azt sikeresen végigcsináltam és még mindig nem múködik.Már a lassú net se jön be. (: nos egy kis segítség jól jönne mert nem boldogulok vele egyedül előre is köszi üdv mindenkinek
broadcom kártyákat tényleg ndiswrapperrel érdemes, sokkal jobb vele. (nekem b43xx széria van, ebből adódnak tapasztalataim) hardy alatt tényleg elszállt valami, de egy rövid script gyorsan rendbe tette a dolgokat, sajnos most nincs időm megkeresni, de anno a google-ön 2 perc alatt találtam rá :) Ezektől függetlenül abszurd hogy nem megy... nagy hiba. sokat veszíthet így az ubuntu, ennek a kiadásnak érnie kellett volna még. remélem a gutsy óta tartó zuhanó tendencia nem folytatódik. Félreértések elkerülése érdekében ez szubjektív vélemény, és figyelembe véve azt, hogy menetközben a linux, azaz a kernel és egyébb nyílt forrású programok is fejlődnek/fejlődtek, tehát a legtöbb dolgot nem lehet az ubuntu számlájára írni, hiszen a többi népszerű disztribúció is tartalmazza. Az ubuntu erejét eddig abban éreztem, hogy mindenféle különleges vezérlőpult-yast-csodák nélkül is működött, míg sokszor a suse-ban vagy mandrivában csak nagyon nehézkesen lehetett munkára bírni bizonyos hardvereket, beállításokat, programokat. Ezt a csodálatos tulajdonságát kezdi elveszíteni.
sokahtemenMivel semmi sem tökéletes ezért ennek be kellet következnie! Nem lehet tökéletes az Ubuntu sem, nem lehetséges, hogy valami folyamatosan fejlődjön. El kell, hogy jöjjön egy baki egy elszúrt projekt vagy egy végzetes frissítés ami miután összeomlik a rendszer (mint a Windows is elkövette egyszer régen). Most jött egy baki. Reménykedjünk, hogy ez csak annak a jele, hogy a programozók is hibázhatnak, és reméljük, hogy ezután az a jel következik amikor a programozók megmutatják, hogy a hibáikat ki is tudják javítani (nem csak létrehozni). HAJRÁ UBUNTU CSAPAT!!!
Az Asus A6R laptopon az alábbi módon sikerül a broadcom43 wifit működésre bírni: A telepítés windows alól indult vezetékes nettel karöltve. Feltelepülés után a synaptic csomagkezelőt indítva rákerestem a broadcom szóra, és b43-fwcutter és a bcm43xx-fwcutter csomagokat feltelepítettem. Telepítés után újraindítottam a gépet, bár ezt nem kérte. Ezután már a Rendszer/Adminisztráció/Eszközmeghajtók-nál bekerült a kívánt pipa a Broadcom B43 wireless driver mellé. Kihúztam a vezetékes netet, és már csak a hálózat ikonra kattintva adtam meg "Kapcsolódás más vezeték nélküli hálózathoz ..." alatt a hálózat paramétereit. Érdekes, hogy nekem pont azoknak a csomagoknak a feltelepítése oldott meg a dolgot, amiket Atlaimond eltávolított. Egyébként ő adta az ötletet, csak nálam nem voltak fenn ezek a csomagok. Már csak a hangot kéne működésre bírni.
GabeboyÖrülök, hogy segíthettem! :)
genxmanNekem is még (igaz nem vészes) de nagyon lassú a WiFi -s kapcsolatom pedig Ubuntu 7.10 alatt szuperül ment, mintha csak UTP -ről menne! Azt tudom javasolni utolsó reményként, hogy gyertek el ti is az Ubuntu konferenciára (részletek itt) és hozzátok a laptopotokat workshop -on meg lesz oldva. (remélem) Ennyit tudtam segíteni. :(
sziasztok! én is wlan gondal küzködök a laptopomba dlink g630-as kártya van nem is lenne gond működik, de gondol egyet leáll és utána befagyasztja az ubuntu-t is és csak leállítani lehet a gépet a kikapcsoló gombbal. Valakinek valami tipp?
unicumnextnem tudod milyen chip van benne? Azt nem kérem hogy bontsd szét és nézd meg, csak hátha tudod :)
Hypercubemármint a számítógépbe vagy a wifi kártyába mert fogalmam nincs
Helló! A következő problémám. Feltettem a Kiwi-t. Telepítés után, minden jó, nvidia drivert letölti és minden szép. Leszámítva egyet. A WiFi sehol. Google keresés, ndiswapper, MadWiFi kipróbál semmi. Már menet közben fura volt, hogy mindenki arrol beszél h lspci kiirja h milyen kártya van a gépben, amit én nem találtam meg. dobota@fallen:~$ lspci | grep Ethernet 00:14.0 Bridge: nVidia Corporation MCP51 Ethernet Controller (rev a3) Namármost Windows alatt minden megy frankón, ndiswapper-el feltettem ugyanazt a drivert, a reakciója az volt hogy a hardver nincs jelen. A gép egy F-S Amilo Pa 1538 . Bárkinek van öttlete?
Helló! Nekem már minden driver meg kutya füle fel van telepítve és működik is minden, vagyis csak félig. Nem raktam fel semmi külön wireless kereső progit az alap verziórol megy, kiválasztom a hálózatot, elkezd kapcsololódni de valamiért nemtud, amikor meg kódolt hálózatra megyek ott megint kapcsolódni próbál és egyzsercsak szónélkül teljesen lefagy a rendszer. Netgear wpn111 típusú wireless vevőm van Valaki segítsen!.