Sziasztok! Péter vagyok alias vadonka. A kezdetekben én is mint sokan mások egy jóféle C64-el kezdtem, amit sokáig nem is nagyon tudtam mire cserélni. Tanultam, a család anyagi helyzete meg nem engedte meg, hogy legyen jobb. Míg nem egy szép napon egy 386dx-et kaptam karira a szülőktől. Ekkor voltam 15 éves. Akkor még csak játszottam a gépen, a suliba ahova jártam a számtech oktatás abban kimerült, hogy a terep2-vel játszottunk egész órán amit aztán óra végén eldugtunk egy dll néven a windows mappa alatt :) Kijártam a középsulit, nyaranta dolgoztam és megvettem az első értékelhető gépem saját pénzből ami már egy amd 5x86 volt, később egy K5. Akkor utáltam meg az amd-t mert a gép milliószor volt szervízbe, míg végül ünnepélyesen bezúztuk és jött az első igazi PC-m egy IBM 586-os, s3 tro vga-val 850mb winyóval. Ezen már egymás mellett ketyegett egy suse 5.3 és egy windows. Nappal tesóm játszott rajta este én meg a linux alatt betárcsázós modemmel neteztem, tudjátok az este 6-tól reggel 7-ig netes kedvezmény korszaka volt ez. Ment a bbs, meg amit csak tudtam, szedtem le a sok cuccot, hamar tele is lett a vinyó. Úgyhogy kellett új vas, 20 éves voltam amikor először sikerült 2 gépet összerakni ami működött is. A gyengébbik lett a szerverem ami akkor debian potato lett. Mondanom sem kell már a telepítés is egy kínszenvedés volt. Arra jó volt, hogy szépen beletanulgattam az alapokba. Évekig ezen nyúztam akkor még ugye ubuntu egyáltalán nem is volt. Az első ubuntum egy Dapper Drake szerver volt ami azóta is megvan virtuális környezetben. Amikor nyugdíjaztam a szervert a vinyót meghagytam majd később virtualizáltam és upgrade nélküli állapotban minden abban elkövetett próbálkozásommal együtt megvan :) Onnantól fogva csak ubuntut raktam szervereknek, először csak a csomagkezelése miatt váltottam. Mind tudjuk a debian nem arról híres, hogy naprakészek a csomagok az apt-ben, és nem is arról, hogy elfogadható ütemben jönnének ki az új verziók. Miután többször megszívtam a debianokkal, hogy kézzel kellett csomagokat upgradelni meg ppa-ról meg innen onnan végleg meguntam és mindenütt kidobtam. Mai napig nem értem miért nem frissítik a csomagokat normálisan, sokszor már 2 stabil verziót is kihagynak és akkor sem teszik bele a hivatalos forrásokba. Szóval az ubuntu minden tekintetben jobbnak bizonyult. Tettem néha próbálkozást a red6 és a suse irányába de a csomagkezelőjük egy rakás .... Arról nem beszélve, hogy a red6 azóta már lecsúszott elég rendesen. A nyílt forráskódjú utódja a centos meg, na azt hagyjuk inkább.... :) Szóval ubuntu és semmi más. A mostani melóhelyemen egyre inkább már desktopnak is használjuk a linux mint desktop formájában. Jelenleg ott tartok, hogy kb 100 ubuntu szerver van a kezem alatt, illetve ezekre épített rendszerek. Kb. 3 éve az adóm 1%a is az fsn-nek megy :)
vadonka
Szia Vadonka! :) Megkérdezhetem, hogy mit értesz az alatt, hogy a RedHat "eléggé lecsúszott" már ? Én nem nagyon ismerem ezt a kiadást, ezért kérdezem.
RitanaJó eséllyel nem tudja mit mond. A vállalati felhasználási terület egyik legtámogatottabb disztribúciója az RHEL. Továbbá az RHEL kislánya a Fedora és a "klónja" a CentOS szintén nagy százalékot tesznek ki. A lecsúszott jelző enyhén szólva sem állja meg a helyét. Home célra viszont nem ajánlom.
Egyébként meg kb ennyi a különbség: Redhat rpm alapú csomagkezelés, és nem ingyenes. Ubuntu/Debian deb alapú csomagok és ingyenes Az ubuntu szervernek csak az LTS verziót szabad használni aminek a támogatása 5 év. Újabb LTS verziók 2 évente jelennek meg amik között közvetlen frissítési lehetőség van. A deb alapú csomagkezelés nem csak okosabb de sokkal kényelmesebb is mint az rpm alapú, az én véleményem szerint.
RitanaUgyanazt értem alatt mint ami a debiannak is a baja, hogy ha akarsz bele egy frissebb csomagot akkor kínlódás az egész. Kényszerből van RHEL szerverünk is mert csak azt támogatja a cég akinek a programját használjuk rajta. Sorozatos foltozásokat kellett vele elkövetnem mert alapvető programokat nem lehetett telepíteni hiányzó függőségek miatt. Persze semmit nem hivatalos forrásból szedtem össze mert ott csak elavult csomagok vannak. A redhat eleinte nem ilyen volt, szépen jöttek ki a frissítések és naprakészen tartották. Amióta az enterprise linux nevű förmedvény létezik használhatatlan. A centos egy nagyon gyenge kezdeményezés kétlem, hogy valaha is olyan populáris lesz mint a debian alapú disztribúciók. Nagyon nem értek egyet azzal, hogy nagyvállalati környezetben az RHEL dívik. Mi is azok vagyunk, kb 2000 ember dolgozik nálunk és több száz szerver van és már én is debianokat/ubuntukat vettem át az elődömtől. Ahol lehetett a Suse-t kidobta már ő is, az RHEL meg szóba sem jött. Egyetlen dolgot sem tudnék az RHEL mellett felhozni egy ubuntu szerverrel szemben, ellenben hátránya az van bőven. Csak egy példa: A külsős cég telepítette az RHEL-t oracle adatbázis szerver alapjának. A hozzá tartozó kliens oldali applikációk sorozatosan akadoztak, a cég javítgatta a szervert sikertelenül. Én ubuntu alatt összeraktam egy oracle szervert és az éles szerverről kidumpolt adatbázist és workflow-s hátteret átraktam az enyémbe és láss csodát minden hiba megjavult és még gyorsabb is lett a rendszer a kliens oldalon dolgozók szemével. Volt egy kis vita emiatt a cég vezetőjével, hogy így nem adnak supportot de tekintve, hogy ők hónapokig foltozták az RHEL-t és nem működött normálisan ezért lenyelettük velük, hogy márpedig ubuntu alatt fog menni és innentől azon supportálnak nekünk. Azóta sincs gond a szoftverrel. Igen tudom, hogy az oracle csak a fizetős rhel-t támogatja (vajon miért...) igen tudom, hogy nyilván ez a külsős cég béna mert nem tud egy normális rhel-t telepíteni, de akkor is. A jelenlegi formában ubuntu alatt hibátlan a rendszer és csak a verzió frissítéseket küldik a programhoz, semmi foltozni való nem volt vele hónapok óta. Az ottani informatikus is elismerte, hogy lényegesen kevesebb bajuk van vele mint máshol. Arról nem beszélve, hogy a progi apache alatt van kiszolgálva és az apache lényegesen gyorsabb ubuntu 12.04 alatt mint rhel6 alatt. Ezt több benchmark is igazolja. Ha meg véletlen rpm-et kell telepíteni ezzal is boldogul az ubuntu gond nélkül, tehát nem nagyon lehet min megfogni.
Luth3rA fedora nagyon instabil, tulajdonképpen éles környezetben öngyilkosság használni, kivéve ha az ember mazohista :) Ezen egyébként lehetne vitatkozni hetekig, kinek szájíze szerint melyik jön be jobban. Ez egy ubuntu fórum, nem a redhat kellene legyen a célpontban, én csak leírtam a véleményem.
egyébként itt egy friss grafikon arról, hogy alakulnak most a linux szerverek: http://w3techs.com/blog/entry/debian_ubuntu_extend_the_dominance_in_the_linux_web_server_market_at_the_expense_of_red_hat_centos jól látszik, hogy a red6, suse, stb mélyrepülésben van az ubuntu meg meredeken ível felfelé. természetesen a debian tartja magát, ezen nem is lepődök meg. úgyhogy nem is annyira vad kijelentés volt az, hogy a red6 lecsúszó ágban van.
vadonkaA Fedora gyakorlatilag egy RHEL beta. kinek szájíze szerint melyik jön be jobban Én RHEL-el is dolgozom (nem szabad akaratomból) és egyáltalán nem szeretem, de te azt állítottad, hogy le van csúszva, ami nem igaz. A RedHat a legfeltörekvőbb linux alapú OS vállalati kategóriában. Van hivatalos support, garancia, fejlesztői szerződések...stb ami jelenleg nem sok linux alapú disztrónak van.
Luth3rnézd meg a linket amit lejjebb posztoltam. ez évi statisztika ami több független másik oldalon is hasonlóképp van. tulajdonképpen megfordult a redhat előnye és erősen leszálló ágba került 2-3 éve fokozatosan, egyértelmű vezető szerepe lett a debian/ubuntu-nak. én nem mondanám, hogy a redhat éppen feltörekvő ágban van :)
UdiDebian/Ubuntuval kapcsolatban van minősítés szerzési lehetőség? Nem tudok róla (ami nem zárja ki hogy létezik), de kérdés ha lenne mennyit érne? Ezekkel a certekkel el lehet helyezkedni bárhol a világon. Meg kell különböztetni a kereskedelmi linux-ot (ami munkaállomásnak vagy szervernek van kihegyezve) az általános asztali felhasználású disztróktól.
Luth3rÉvek óta létezik debian sőt ubuntu cert is, az LPI védjegye alatt, ők meg nem egy "garázs" cég azért. A redhat kétségkívül egy régi enterprise disztró ezért is van a legtöbb ismert cert ahhoz kötve, de az utóbbi években erősen megfordult a tendencia, a kor fejlődik a redhat meg valahol lemaradt. Ezt nem lehet vitatni. Akár hisz az ember egy statisztikának akár nem, ha már egymástól független források is ugyanazt mondják akkor ott már valami van. Ha csak azt vesszük alapul, hogy a debian/ubuntu fejlesztése mennyi ember kezében van azzal szemben amennyien foglalkoznak a redhat-al akkor toronymagas előnye van a debianéknak. Sajnos a redhat elment abba az irányba, hogy bezsebelik a pénzt a már meglévő ügyfelektől és nem igazán innovatívak. Csúnyán mondva, ülnek a babérjaikon. De mint mondtam kár ezen vitázni hiszen ez a fórum nem a redhatról szól...Én úgy érzem, hogy a mai IT szektorban a redhat lemaradt az élmezőnytől, de nem csak emiatt nem szeretném használni, de ez csak az én véleményem.
vadonkaElőször is nem akarok flame-elni, csupán a véleményem szeretném megosztani, mivel ez a "játszótér"-téma egy másik topicban is előkerült, de az egyes disztribek közt azért némi (számomra nem elhanyagolandó) különbség akad: RedHat - nem ingyenes, vállalat áll mögötte (szvsz kereskedelmi környezetben jó lehet, mint bármelyik másik linux) Fedora, CentOS - lényegében az RHEL közösségi "játszótere", emiatt béta, bug és "gondterhelt" (majdnem kimaradt:) Oracle Unbreakable Linux - designban profi, tudásban szvsz semmivel sem több mint ezen lista bármelyike, a neve meg röhej... (és akkor nem beszéltem a mögötte álló vállalat nyílt forráskódhoz való hozzáállásáról) Suse - nem ingyenes, vállalat áll mögötte openSuse - a Suse közösségi játszótere, hasonló gondokkal mint a fentiek Ubuntu - bár ingyenes, mégis egy vállalt kényének-kedvének kitéve, bőven kihasználva a tényt, hogy milliók használják így sok mindent "élesben tesztelnek" LinuxMint - bár a Cinnamonba első látásra beleszerettem, mégis az ember valahogy húzza a száját, hogy egy Debian-on alapuló Ubuntu-n alapuló rendszert használjon... Debian - szabad, cégfüggetlen, kiforrott, igaz a stable "kissé" le van maradva, de a testing-et használva (desktopra) túl kellemes ahhoz hogy lecseréljem... (szerverre meg szigorúan stable, és nincs gond). Nem arra akarok kilyukadni, hogy a kereskedelmi disztribek rosszak (szvsz vállalati környezetbe én is szívesen beteszem ha ez az igény), de a közösségi változataikról sokszor azt érzem, hogy csak "ajándék a pórnépnek".
krisztianmukliNem ajándék. Ők az önkéntes bétateszterek. :)
adeeNem éri meg a support, amit kishazánkba nyújtanak support néven az egy nagy nulla. Ha perfekt vágod az angolt akkor nincs gond mert a nemzetközi support talán tud segíteni, de tapasztalataim szerint sok a nem hozzáértő betanított helpdeskes ott is. Annyi pénzt amit elkérnek érte nem, hogy nem ér meg de már a pofátlanság határait súrolja. Tekintve, hogy mennyire le van maradva a rendszerük. Nem fogja senki bemagyarázni nekem, hogy ez megéri...Ahol megy a mutyi meg a barter ott nyilván meg kell venni a licenszeket, hogy mindenkinek megmaradjon a jó szájíze. Ismerem a T-system egyik vezető informatikusát és szidja a redhatot kegyetlenül, sorban dobálják ki a régi redhatokat mert egy C-ben megírt appot már nem lehet rajta sehogysem lefordítani, egyre több és több feloldhatatlan függőség alakul ki a csomagok terén amire a nagy support csak annyit mond, hogy frissítsd az újabb redhatra, vagy vegyél egy komolyabb licenszet amibe már belefér, hogy megoldják neked a bajod távolról. Vagy szívsz...heteket. Amit linkeltem statisztika nem csak a webszerverek vonatkozásában van, hanem együttvéve a levelező kiszolgálótól kezdve minden egyéb ismertebb dologig. Nyilván ebbe az oracle adatbázis szerver használata nincs benne, meg az egyéb speciális dolgok sem. Nyilván ahol kifejezetten ebbe a környezetbe fejlesztenek ott redhatot fognak használni mert azzal tuti működni fog. Ha egyszerűen a nagyvállalati szoftverek ezentúl debian alatt lennének fejlesztve akkor úgy kivágná mindenki a redhatot mint a szél. Több rendszergazdát ismerek akik szintén ezen a véleményen vannak. Redhat=gond, probléma, hetek szívása Szóval miről is beszélünk, hogy feltörekvő, meg hú de jó?
vadonkaMég annyit hozzáfűznék aztán befejeztem ezt a vitát, hogy mi egy országos non-profit szervezet vagyunk és a szervezethez tartozó egységek ingyen kaphatnak webtárhelyet, levelezést, akár virtuális gépet is. Úgyhogy elég sok van mindenből. Amióta én csinálom ezeket évek óta csak debian/ubuntu szervert kértek virtuális gépnek, pedig a lehetőségek között ott volt a redhat is. Több olyan külsős is van akiknek egy fejlesztő csapat készít valamit amihez virtuális gép kell, tehát hozzáértők nyúlnak a szerverhez. Ők is kivétel nélkül debian alapú rendszert kértek. Még akkor is ha valami saját maguk álltal fejlesztett szoftvert szolgál ki. Van több SMS szerverünk amit a T-System állított be, arra is kellett virtuális gép amit az ottani informatikus kifejezett kérésére debian alatt üzemeltünk be, ugyanis a szoftverüket mit ad Isten nem lehet lefordítani még a 6os redhat alatt sem mert library függőségi gondok vannak annyira régi. A srác azt mondta, hogy nem akar vele szívni, hogy összerakja amikor debian alatt simán lefordul, és egyébként sem ajánlja a redhatot mert a későbbi frissítéseknél is elakadna. Én amióta informatikusként dolgozom már több mint 10 éve eddig csak a baj volt a redhattal amikor belefutottam és akárkinek segítettem vagy akárkivel csináltam együtt mindig szívás volt valami. Tehát lehet úgy is venni, hogy a redhathoz érteni kell és akkor nem szívsz, de sokkal több idő és nagyobb macera összerakni valamit amit debianba sokkal rövidebb idő és egyszerűbb is. Most akkor miért lennék mazohista és szopatnám magam önként? Épeszű ember ilyet nem csinál... Csak azért nem fogok használni valamit ami nem jó mert rá van nyomva a bélyeg, hogy ez biza enterprise cucc. Nonszensz...
egyébként az ISS-en is kidobálta a NASA a rhel-t meg a windowst a debian javára :) http://www.computerweekly.com/blogs/open-source-insider/2013/05/international-space-station-adopts-debian-linux-drop-windows-red-hat-into-airlock.html szóval erről ennyit..