KendekOkés értem,majd jelentkezem a továbbiakban.Köszi szépen.
Systemback V.
Szia Kendek! Kipróbáltam a legújabbat: v1.0.0.131 Debian 7.5 (64 bit) LXDE+LXQt részben Jessie upgrade, .deb csomagokból, a függőségeket a Debian teszt tárolókból telepítve. A rendszermentési kisérletre ezt adja: A Live rendszer készítése megszakadt! A folyamat közben kritikus változások következtek be a fájlrendszerben. Systemback error Ezt miért csinálja?
UhubianMivel tud megfertőződni fix iso képfájl,ami ráadásul egy linux live redszer? Nekem nagyon faramuci ez az oldal. http://uhubian.hu/ Letöltési oldal.
UhubianÉn sikeresen elvégeztem az aktuális Debian testingen a Live rendszer készítést. Ami utána sikeresen be is bootolt, mindenféle hiba nélkül. De ha két másodpercen belül jelentkezik a hiba, akkor valami még az új initrd.img fájl létrehozása előtt történik vele. De akkor még csak tisztítja a munkakönytárat a maradványoktól, meg létrehoz pár könyvtárat és fájlt. De tény, hogy ha ezek nem sikerülnek, akkor ezt a hibát dobja. Esetleg a kernel másolásával lehet még gond, a /boot könyvtárban mi az aktuálisan használt kernel vmlinuz fájljának a teljes neve?
UhubianÍgy már kicsit nehezebb kiszámolni, hogy hol tart, de vélhetően ott, hogy előkészíti a terepet az egymenetes rendszerkép létrehozásához. De itt azért több ponton is elakadhat ami miatt megáll a folyamat. Ha van kedved segíteni a hiba felderítésében (bár egyedül nem fog menni), akkor holnap teli irkálom debug kimenetekkel, aztán kiderül, hogy hol adja meg magát. Ma már sajnos nem fog menni, mert mennem kell aludni. :-(
UhubianLXDE-n még az ablak automatikus áthelyezése sem százas. Én legalábbis azt tapasztalom néha, hogy érthetetlen okból balra ugrik el. De, hogy miért azt nem tudom, máshol ilyet nem tapasztaltam. De a Live készítést és a telepítést vélhetően meglehet oldani, csak kicsit utána kell járni a dolgoknak. Én Lubuntuval sem próbáltam ezeket, így persze előfordulhat, hogy egy, számomra eddig rejtett hibáról van szó. Délután ha hazaértem elkészítem a fájlokat, és felveszem veled a kapcsolatot. Azért azt remélem, hogy 64 bites rendszert használsz, mert nekem az van.
UhubianNa még nem értem haza, de ráérős időmben megcsináltam a cuccot. Innen töltsd le, majd a libet csomagold ki a /usr/lib/systemback könyvtárba (felülírva az ott levőt), a másik fájlt pedig a /usr/bin-be (ennek legyen futtatható jogosultsága). Aztán terminálból indítva (systemback paranccsal) próbáld meg megint elkészíteni a Live rendszerképet. Nekem arra a számra van szükségem amit legutoljára ír ki. Azzal már sokkal közelebb leszünk a probléma forrásához.
UhubianKözben kicsit elébe mentem a dolognak, és letöltöttem a kérdéses rendszert. Ezzel a csoda Refractor telepítővel nagy nehezen fel is raktam, és sikeresen telepítettem a Systembacket is. A hibát sikerült reprodukálnom, és megállapítottam azt is, hogy a /var könyvtár előkészítésénél áll meg. Most nézem kicsit alaposabban... A /var/lib/nfs/rpc_pipefs/gssd/clntXX könyvtárból próbál meg sikertelenül hardlinkelni a Systemback. Ez azért nem megy neki, mert fájlrendszerek között ezt nem lehet megvalósítani. Az nfs-common nevű csomag eltávolítása után máris tovább lép és készíti a képet. Ha ez megvan, akkor megnézem azt is, hogy újra tudom-e telepíteni vele a rendszert. De addig is, ezt a linkelős problémát orvosoltam azzal, hogy beszúrtam egy plusz feltételt ami csekkolja, hogy egy fájlrendszeren belül található-e a forrás és a cél. Ha nem, akkor kihagyja a mentésből. Ebben az esetben szerintem ezekre a fájlokra nincs szükség. Meg látom, hogy az is probléma lehet, hogy ha az ablak fejléce becsusszan a felső panel alá, akkor lehetetlen onnan kimozdítani, mivel az Alt + Bal egérgombos megoldás itt hatástalan. Ezt javítandó, az automatikus átméretezéseknél -30 pixelnyi határt állítottam be körbe amekkora az asztal felbontása (a panel 24 pixelnyi). Persze ez nem oldja meg azt ha valaki szándékosan kihúzza az ablakot. A rendszer Systemback általi újratelepítése viszont zökkenőmentesen zajlott. A telepített rendszer hiba nélkül elindult, és a megadott új adatok érvénybe léptek, ahogy kell. Csak nem értem, hogy az előző verzióval mi volt a problémád, elvileg eléggé hasonlóan csinált az is mindent.
KendekKöszönöm a fáradozásod! A megadott linkről nem tudtam letölteni semmit : "Nothing Here The file you're looking for has been deleted or moved." Talán törölted közben. A Systemback ütközik a Refracta snapshot-al a Live-config miatt, annak törlése után tudtam telepíteni, de kétféle rendszermentő úgysem kell. Az előző verzióval XFCE, LXDE alatt az volt a problémám, hogy Live-ból telepítéskor nem vitte át a user és root jogosultságokat, sem root-ként, sem user-ként nem lehetett belépni, illetve user-ként akkor, ha a Live rendszerből kézzel átmásoltam a /home alatti user könyvtárat. Root-ként pedig egyáltalán nem. De mindegy, az már a múlt. Érdekes, hogy Gnome környezetben pedig jól működött. Legközelebb a jövő hét elején leszek gépközelben, akkor tudom folytatni a tesztelést. Nyár van, na :-) Lazítani is kell. További jó munkát, jó pihenést!
KendekSzia! Újra akcióban :-) Kipróbáltam a v1.0.0.141-es verziót a saját 64 bites Debian LXDE/LXQt összeállításommal. Kernel: 3.14-1-amd64. Szépen menti a rendszert, konvertáltam ISO-ba a Live is jól fut. Most a telepítésnél ír ki hasonló szöveget: "A rendszer telepítése megszakítva! A folyamat közben kritikus változások következtek be a fájlrendszerben." A rendszer telepítése lefut - 100% - majd nem tudom milyen folyamat következik, ekkor szakad meg. A grub-ot felírja, de a kernelt már nem találja újraindítás után. Majd még próbálgatom. Szerintem haladunk :-) Csak így tovább!
UhubianNa király, végre! :-) Gondolom ott lehet a bibi ahol a régebbi verziónál is, csak most egy kicsit érzékenyebb rá. A 100% után amikor már nem jelez a folyamatjelző, akkor elkezdi átírni a megadott adatok szerint a fájlokat (az utolsó előtti kettőt csak ha léteznek): etc/passwd etc/shadow etc/group etc/gshadow etc/hostname etc/hosts etc/subuid etc/subgid etc/fstab Aztán telepíti és frissíti a GRUB-ot. És ez a vége, utána már nem szakadhat meg. Szóval a hibaüzenet után azt kellene csekkolni sorban, hogy ezekben a fájlokban már az új adatok szerepelnek-e, avagy sem. Beolvassa őket sorról-sorra, amit kell átír, aztán újraíródnak. Nem tudom, hogy hol lehet itt a hiba, nekem még egyszer sem akadt el.