Systemback V.
UhubianMivel tud megfertőződni fix iso képfájl,ami ráadásul egy linux live redszer? Nekem nagyon faramuci ez az oldal. http://uhubian.hu/ Letöltési oldal.
UhubianÉn sikeresen elvégeztem az aktuális Debian testingen a Live rendszer készítést. Ami utána sikeresen be is bootolt, mindenféle hiba nélkül. De ha két másodpercen belül jelentkezik a hiba, akkor valami még az új initrd.img fájl létrehozása előtt történik vele. De akkor még csak tisztítja a munkakönytárat a maradványoktól, meg létrehoz pár könyvtárat és fájlt. De tény, hogy ha ezek nem sikerülnek, akkor ezt a hibát dobja. Esetleg a kernel másolásával lehet még gond, a /boot könyvtárban mi az aktuálisan használt kernel vmlinuz fájljának a teljes neve?
UhubianÍgy már kicsit nehezebb kiszámolni, hogy hol tart, de vélhetően ott, hogy előkészíti a terepet az egymenetes rendszerkép létrehozásához. De itt azért több ponton is elakadhat ami miatt megáll a folyamat. Ha van kedved segíteni a hiba felderítésében (bár egyedül nem fog menni), akkor holnap teli irkálom debug kimenetekkel, aztán kiderül, hogy hol adja meg magát. Ma már sajnos nem fog menni, mert mennem kell aludni. :-(
UhubianLXDE-n még az ablak automatikus áthelyezése sem százas. Én legalábbis azt tapasztalom néha, hogy érthetetlen okból balra ugrik el. De, hogy miért azt nem tudom, máshol ilyet nem tapasztaltam. De a Live készítést és a telepítést vélhetően meglehet oldani, csak kicsit utána kell járni a dolgoknak. Én Lubuntuval sem próbáltam ezeket, így persze előfordulhat, hogy egy, számomra eddig rejtett hibáról van szó. Délután ha hazaértem elkészítem a fájlokat, és felveszem veled a kapcsolatot. Azért azt remélem, hogy 64 bites rendszert használsz, mert nekem az van.
UhubianNa még nem értem haza, de ráérős időmben megcsináltam a cuccot. Innen töltsd le, majd a libet csomagold ki a /usr/lib/systemback könyvtárba (felülírva az ott levőt), a másik fájlt pedig a /usr/bin-be (ennek legyen futtatható jogosultsága). Aztán terminálból indítva (systemback paranccsal) próbáld meg megint elkészíteni a Live rendszerképet. Nekem arra a számra van szükségem amit legutoljára ír ki. Azzal már sokkal közelebb leszünk a probléma forrásához.
UhubianKözben kicsit elébe mentem a dolognak, és letöltöttem a kérdéses rendszert. Ezzel a csoda Refractor telepítővel nagy nehezen fel is raktam, és sikeresen telepítettem a Systembacket is. A hibát sikerült reprodukálnom, és megállapítottam azt is, hogy a /var könyvtár előkészítésénél áll meg. Most nézem kicsit alaposabban... A /var/lib/nfs/rpc_pipefs/gssd/clntXX könyvtárból próbál meg sikertelenül hardlinkelni a Systemback. Ez azért nem megy neki, mert fájlrendszerek között ezt nem lehet megvalósítani. Az nfs-common nevű csomag eltávolítása után máris tovább lép és készíti a képet. Ha ez megvan, akkor megnézem azt is, hogy újra tudom-e telepíteni vele a rendszert. De addig is, ezt a linkelős problémát orvosoltam azzal, hogy beszúrtam egy plusz feltételt ami csekkolja, hogy egy fájlrendszeren belül található-e a forrás és a cél. Ha nem, akkor kihagyja a mentésből. Ebben az esetben szerintem ezekre a fájlokra nincs szükség. Meg látom, hogy az is probléma lehet, hogy ha az ablak fejléce becsusszan a felső panel alá, akkor lehetetlen onnan kimozdítani, mivel az Alt + Bal egérgombos megoldás itt hatástalan. Ezt javítandó, az automatikus átméretezéseknél -30 pixelnyi határt állítottam be körbe amekkora az asztal felbontása (a panel 24 pixelnyi). Persze ez nem oldja meg azt ha valaki szándékosan kihúzza az ablakot. A rendszer Systemback általi újratelepítése viszont zökkenőmentesen zajlott. A telepített rendszer hiba nélkül elindult, és a megadott új adatok érvénybe léptek, ahogy kell. Csak nem értem, hogy az előző verzióval mi volt a problémád, elvileg eléggé hasonlóan csinált az is mindent.
KendekKöszönöm a fáradozásod! A megadott linkről nem tudtam letölteni semmit : "Nothing Here The file you're looking for has been deleted or moved." Talán törölted közben. A Systemback ütközik a Refracta snapshot-al a Live-config miatt, annak törlése után tudtam telepíteni, de kétféle rendszermentő úgysem kell. Az előző verzióval XFCE, LXDE alatt az volt a problémám, hogy Live-ból telepítéskor nem vitte át a user és root jogosultságokat, sem root-ként, sem user-ként nem lehetett belépni, illetve user-ként akkor, ha a Live rendszerből kézzel átmásoltam a /home alatti user könyvtárat. Root-ként pedig egyáltalán nem. De mindegy, az már a múlt. Érdekes, hogy Gnome környezetben pedig jól működött. Legközelebb a jövő hét elején leszek gépközelben, akkor tudom folytatni a tesztelést. Nyár van, na :-) Lazítani is kell. További jó munkát, jó pihenést!
KendekSzia! Újra akcióban :-) Kipróbáltam a v1.0.0.141-es verziót a saját 64 bites Debian LXDE/LXQt összeállításommal. Kernel: 3.14-1-amd64. Szépen menti a rendszert, konvertáltam ISO-ba a Live is jól fut. Most a telepítésnél ír ki hasonló szöveget: "A rendszer telepítése megszakítva! A folyamat közben kritikus változások következtek be a fájlrendszerben." A rendszer telepítése lefut - 100% - majd nem tudom milyen folyamat következik, ekkor szakad meg. A grub-ot felírja, de a kernelt már nem találja újraindítás után. Majd még próbálgatom. Szerintem haladunk :-) Csak így tovább!
UhubianNa király, végre! :-) Gondolom ott lehet a bibi ahol a régebbi verziónál is, csak most egy kicsit érzékenyebb rá. A 100% után amikor már nem jelez a folyamatjelző, akkor elkezdi átírni a megadott adatok szerint a fájlokat (az utolsó előtti kettőt csak ha léteznek): etc/passwd etc/shadow etc/group etc/gshadow etc/hostname etc/hosts etc/subuid etc/subgid etc/fstab Aztán telepíti és frissíti a GRUB-ot. És ez a vége, utána már nem szakadhat meg. Szóval a hibaüzenet után azt kellene csekkolni sorban, hogy ezekben a fájlokban már az új adatok szerepelnek-e, avagy sem. Beolvassa őket sorról-sorra, amit kell átír, aztán újraíródnak. Nem tudom, hogy hol lehet itt a hiba, nekem még egyszer sem akadt el.
UhubianÉn most már többször is teszteltem a Live készítést, futtatást és a telepítést. A legújabb verzióval nem tapasztalok semmilyen hibát sem a Debian LXDE/LXQt összeállításodat használva. A rendszer normálisan átmásolódik és az új adatok megfelelően beállítódnak. Viszont ez 32-bites összeállításon esetleg jelenleg még nem igaz, mert most derült ki számomra, hogy az unsigned long bizony oda kevés lesz méretdetektáláshoz. Illetve ezt eddig is tudtam, csak nem sejtettem meg teszteltem. :D
??? http://ubuntu.hu/node/38194#comment-462623 systemback az ubuntu one -ba ment??