borkaaMivel már van telepített rendszered én így csinálnám a helyedben:
1. Internet csiholása.
Internet nélkül nem nagyon szoktunk Linuxot használni. Minden WiFi-kártyához nincs benne alapból a rendszerhez, a meghajtó, néha ezt telepíteni kell. Ha ez a gondod, akkor:
– Mint már írták előttem is, általában vezetékes internet minden gond nélkül van, azon keresztül ez megoldható.
– Keresel egy olyan USB-s WiFi-kártyát, amit alapból felismer a rendszer, használod azt, vagy azon keresztül oldod meg az integrált WiFi meghajtását.
2. Systemback telepítése, visszaállítási pont készítése. (Ez nagyon jól jöhet később is, de pláne amikor az ember még tapasztalatlan és nagyobb eséllyel baltáz el valamit.)
3. Készíts egy részletes leírást arról, mit és honnan, valamint hogyan telepítettél, az eltávolítására milyen kísérletet teszel, esetleg milyen parancsot adsz ki, és arra milyen hibaüzenetet kapsz.
A többiek ez alapján egész biztosan fognak tudni segíteni.
4. „Nem találsz semmit, nem áll kézre.” A leírások zöme alapból az alapértelmezett felhasználói környezethez a Unity-hez készül, ez egy indok arra, hogy ezt használd. Azonban az is igaz, hogy ez nem tetszik mindenkinek, én például előszeretettel használom az XFCE-t, szerintem nagyon logikus, jól testre szabható kis környezet és ha jól tudom, akkor a következő Debianban is ez lesz az alapértelmezett. Mivel neked mindegyik új, majdnem mindegy melyikkel ismerkedsz meg. Egy gépre tehetsz egymás mellé több környezetet is. Az Ubuntu (Unity) mellé felteheted az Xubuntut is, aztán a bejelentkezési képernyőn választasz, hogy melyiket használod.
Aztán kezdődhet az ismerkedés.