[törölve]Elnézést, hogy kicsit elhúzódott a reagálás. Sajna az apci=on/off se vált be. Küzdök vele, mint disznó a jégen... De akármit csinálok ez nem akar leállni, még akkor sem, ha csak CLI felületet használok. Nem lehet ez valami hardware hiba? (előzőleg Xp volt rajta) az leállt rendesn, de akkor sem értem, hogy most miért nem akar.

• [törölve]

Bigyó bácsi" Sajna az apci=on/off se vált be." Betű szerint helyesen írtad az "apci"-t ide? Mert az nem tudom mi. HW hiba nem lehet, ha (ahogy írtad) az xp leállította. Még az elromlásának az esélye sem hinném, hogy meghaladná a fél százalékot. De a BIOS-ban esetleg el lehet kúrni*. (*ez egy miniszterelnöki szóhasználat - tehát moderálás szempontjából rendben) A kernel paramétert meg így gondoltam: acpi=on kipróbálni a leállást... ha nem áll le akkor új indítás és: acpi=off Nem perrel az on/offot és nem apci hanem acpi. Megy a hasa, jár a hasa... nem mindegy.

[törölve]Elnézést az elírásért. Ezen felindulva átnéztem mégegyszer, a boot opciókat. Többször is, de hiába állítom be a bármelyik lehetőséget (külön külön) A rendszer akkor sem kapcsolja ki a laptopot. acpi=on (ilyenkor lassabban indult a rendszer) de érdemi változás nem történt. acpi=off (Gyorsabb kicsit) ám ilyenkor sem áll le a rendszer. "Észrevétel: Kíváncsiságból letöltöttem egy Puppy linux-ot /Slacko Puppy 6.3.0 Kernel verzió 3.14.55/ és ez leállítja a rendszert. Ezek szerint nem hardware hiba." Lehetséges lecserélni a kernelt, esetleg megoldaná-e a leállítási problémát? Vagy keressek egy olyan disztibúciót ami az említett rendszermagra épül? Vagy teljesen rossz irányba keresgélek?

• [törölve]

Bigyó bácsiEz már valami. Ha a kutyus leállította akkor van miből kiindulni. Megint azt írom, ahogy én kezdenék hozzá: A puppyt indítsd megint és a /proc/cmdline "fájl" tartalmát mentsd el. Aztán indítsd a mostani rendszered és annak is a /proc/cmdline tartalmát. A kettőt másold be ide. Az acpi-nek van egy csomó változata -én a felét sem bogarásztam át és nem is mindet értem, hogy mikor/mire-, amik jelentős szerepet játszhatnak a szoftveres kikapcsolásban. Hátha a puppyból kilopott paraméterek segítenek.

[törölve]Igyekszem. De annyit (bütyköltem már), hogy megint Telepítek egy friss Ubuntut, mert már nem látom át, hogy mit hova és hogyan... Mert ugye csak megoldani szeretném a problémát, nem pedig megkerülni. Amint van miből kiindulni hozom az adatokat.

• [törölve]

Bigyó bácsiOk. Azt elfelejtettem mondani, hogy a /procban a cmdline tartalma valószínűleg csak akkor látszik ha olvasásra nyitod meg. Ha írás/olvasásra próbálod nyitni akkor üresnek tűnhet. cat és társaival természetesen nincs ilyen gond.

[törölve]A Puppy cmdline tartalma: initrd=initrd.gz pmedia=cd BOOT_IMAGE=vmlinuz Az ubuntu cmdline tartalma: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-31-generic root=UUID=32325fb7-c927-4366-9bf8-22f76dc1e009 ro quiet splash vt.handoff=7

• [törölve]

Bigyó bácsiZsákutca. Mindkettő. Ha végeztél az új telepítéssel és azzal se megy akkor folytathatjuk.

[törölve]Kész az új telepítés, a cmdline tartalmat is abból másoltam. Most végzett a frissítésekkel, de a tünet ugyan az... Az acpi köröket is lefutottam, eredmény nem változott sem frissítés előtt sem után.

Bigyó bácsiMegmutathatom hogy hol találod a 3.14.55-ös kernelt - könnyen telepíthető .deb formátumban. De csináltál már ilyet ? Bevállalod ? (Ha valami gond lenne vele, a GRUB-ból vissza tudod állítani a jelenlegi verziót.)

lala2Még nem csináltam, de a soha után jön az egyszer, aztán meg az egyre többször. Ha szerinted megoldás lehet, akkor próbáljuk meg! max megint telepítek egy új ubuntu-t... És emellett minden építő jellegű infót, és tanácsot szívesen veszek.

Bigyó bácsiNem tudom hogy ez lenne-e a megoldás. (Valószínű a gépedtől is függ.) http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.14.55-utopic/ Az oldal alján lévő listából: az elsőt, vagy a másodikat töltsd le. (A rendszerednek megfelelőt > 32 vagy 64biteset) A hatodikat (all.deb) És a hetediket, vagy a nyolcadikat (Szintén a rendszerednek megfelelőt.) Ha nincs telepítve a gdebi: sudo apt-get install gdebi Nem mindegy hogy milyen sorrendben telepíted ezeket a fájlokat...de ha nem jó a sorrend a gdebi ezt jelzi kiírja hogy mi a függősége...akkor azt vedd előre. Miután települt mind a 3, - nem árt egy: sudo update-grub Ezután egy újraindítás, és ha minden igaz, ez az újonann telepített kernel töltődik be. Ellenőrzése: uname -r

lala2Lépésről lépésre csinltam, de mégsem tölti be a 3.14-es kernelt, pedig az update-grub mikor lefut, akkor kiírja a hogy talált 3.14.55.xxxx kernelt de nem tudom elindítani. Igazából választási lehetőségem sincs, de miután talpon van a rendszer azt írja az uname -r parancsra hogy 4.4.0-47-generic, ami ugye nem 3.14 . Sajna a leállítási gond ugyanúgy megmararadt.

• [törölve]

Bigyó bácsiA BIOS-ban van valami ACPI-re utaló beállítási lehetőség? Ne állíts rajta semmit csak lehet, hogy segítene az infó. (Lehet, hogy a puppy bios hívással állítja le a géped az ubuntu meg porton keresztül szeretné. Hmm... vagy fordítva.)

Bigyó bácsiHa indítás után néhány másodperccel szorgalmasan elkezded nyomogatni a bal Shift-et, ha erre nem jön be, akkor az Esc billentyűt > be kell jönnie a GRUB-nak. Ebben tudod kiválasztani, hogy melyik kernel verzióval induljon. Konkrét tanácsot nem tudok adni, mert a GRUB megjelenése is eltérő lehet. Mindenesetre a navigáló (fel / le) billentyűkkel tudsz lépkedni, és az entert használd. Ha meglátod a 3.14. 55-generic kernelt, rálépsz, és enter. Ha kell, ugyanezzel a módszerrel tudod visszaállítani a 4.4.0-47-generic-et is. Szerk. Nálam pl. így jelenik meg a GRUB...és az Advanced options for Ubuntu-ra lépve, és entert nyomva jelenik meg az az ablak, ahol választani lehet a telepített kernelek közül. https://help.ubuntu.com/community/Grub2

lala2A Grub-ot simán be tudom hozni, de Csak a következők vannak benne: Ubuntu Advanced options for Ubuntu Memorey test (memtest86+) Memory test (memtest86+, serial console 115200) A 3.14 es kernel sehol... ha edit (e) vel belenézek, akkor sem találok a 3.14-es kernelre utaló bejegyzést sehol. A felső két opció mindkettő a 4.4.0-47-es.

[törölve]Ennek a gépnek, olyan egyszerű a BIOS-a, mint egy 100-as szög. csak jelszót lehet beállítani, az időt és a boot- opciót tudom változtatni. Gyakorlatilag (gőz)gép, és nem hogy régi vas, inkább kovácsolt vas...

Bigyó bácsiAkkor nem tudom hogy hol bujkálhat. dpkg --get-selections | grep linux-image Ez sem mutatja hogy telepítve lenne a 3.14.55-ös ?

lala2A válasz a kiadott parancsra: linux-image-3.14.55-031455-generic install linux-image-4.4.0-31-generic install linux-image-4.4.0-47-generic install linux-image-extra-4.4.0-31-generic install linux-image-extra-4.4.0-47-generic install linux-image-generic install Nem értem, hogy miért nem akarja betölteni a 3.14 -est.. Mondjuk a 4.4.0-31 -es sincs sehol a grub menüben... Csak az említett 4 menüpont van.

• [törölve]

Bigyó bácsiNem vette fel a rendszer a grub.cfg-be -gondolom. A /boot/grub alatt. A /bootban gondolom ott az "új" kernel.