[törölve]Kész az új telepítés, a cmdline tartalmat is abból másoltam. Most végzett a frissítésekkel, de a tünet ugyan az... Az acpi köröket is lefutottam, eredmény nem változott sem frissítés előtt sem után.
Xubuntu 14.04 leállítási probléma
Bigyó bácsiMegmutathatom hogy hol találod a 3.14.55-ös kernelt - könnyen telepíthető .deb formátumban. De csináltál már ilyet ? Bevállalod ? (Ha valami gond lenne vele, a GRUB-ból vissza tudod állítani a jelenlegi verziót.)
lala2Még nem csináltam, de a soha után jön az egyszer, aztán meg az egyre többször. Ha szerinted megoldás lehet, akkor próbáljuk meg! max megint telepítek egy új ubuntu-t... És emellett minden építő jellegű infót, és tanácsot szívesen veszek.
Bigyó bácsiNem tudom hogy ez lenne-e a megoldás. (Valószínű a gépedtől is függ.) http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.14.55-utopic/ Az oldal alján lévő listából: az elsőt, vagy a másodikat töltsd le. (A rendszerednek megfelelőt > 32 vagy 64biteset) A hatodikat (all.deb) És a hetediket, vagy a nyolcadikat (Szintén a rendszerednek megfelelőt.) Ha nincs telepítve a gdebi: sudo apt-get install gdebi Nem mindegy hogy milyen sorrendben telepíted ezeket a fájlokat...de ha nem jó a sorrend a gdebi ezt jelzi kiírja hogy mi a függősége...akkor azt vedd előre. Miután települt mind a 3, - nem árt egy: sudo update-grub Ezután egy újraindítás, és ha minden igaz, ez az újonann telepített kernel töltődik be. Ellenőrzése: uname -r
lala2Lépésről lépésre csinltam, de mégsem tölti be a 3.14-es kernelt, pedig az update-grub mikor lefut, akkor kiírja a hogy talált 3.14.55.xxxx kernelt de nem tudom elindítani. Igazából választási lehetőségem sincs, de miután talpon van a rendszer azt írja az uname -r parancsra hogy 4.4.0-47-generic, ami ugye nem 3.14 . Sajna a leállítási gond ugyanúgy megmararadt.
[törölve]
Bigyó bácsiA BIOS-ban van valami ACPI-re utaló beállítási lehetőség? Ne állíts rajta semmit csak lehet, hogy segítene az infó. (Lehet, hogy a puppy bios hívással állítja le a géped az ubuntu meg porton keresztül szeretné. Hmm... vagy fordítva.)
Bigyó bácsiHa indítás után néhány másodperccel szorgalmasan elkezded nyomogatni a bal Shift-et, ha erre nem jön be, akkor az Esc billentyűt > be kell jönnie a GRUB-nak. Ebben tudod kiválasztani, hogy melyik kernel verzióval induljon. Konkrét tanácsot nem tudok adni, mert a GRUB megjelenése is eltérő lehet. Mindenesetre a navigáló (fel / le) billentyűkkel tudsz lépkedni, és az entert használd. Ha meglátod a 3.14. 55-generic kernelt, rálépsz, és enter. Ha kell, ugyanezzel a módszerrel tudod visszaállítani a 4.4.0-47-generic-et is. Szerk. Nálam pl. így jelenik meg a GRUB...és az Advanced options for Ubuntu-ra lépve, és entert nyomva jelenik meg az az ablak, ahol választani lehet a telepített kernelek közül. https://help.ubuntu.com/community/Grub2
lala2A Grub-ot simán be tudom hozni, de Csak a következők vannak benne: Ubuntu Advanced options for Ubuntu Memorey test (memtest86+) Memory test (memtest86+, serial console 115200) A 3.14 es kernel sehol... ha edit (e) vel belenézek, akkor sem találok a 3.14-es kernelre utaló bejegyzést sehol. A felső két opció mindkettő a 4.4.0-47-es.
[törölve]Ennek a gépnek, olyan egyszerű a BIOS-a, mint egy 100-as szög. csak jelszót lehet beállítani, az időt és a boot- opciót tudom változtatni. Gyakorlatilag (gőz)gép, és nem hogy régi vas, inkább kovácsolt vas...
Bigyó bácsiAkkor nem tudom hogy hol bujkálhat. dpkg --get-selections | grep linux-image Ez sem mutatja hogy telepítve lenne a 3.14.55-ös ?
lala2A válasz a kiadott parancsra: linux-image-3.14.55-031455-generic install linux-image-4.4.0-31-generic install linux-image-4.4.0-47-generic install linux-image-extra-4.4.0-31-generic install linux-image-extra-4.4.0-47-generic install linux-image-generic install Nem értem, hogy miért nem akarja betölteni a 3.14 -est.. Mondjuk a 4.4.0-31 -es sincs sehol a grub menüben... Csak az említett 4 menüpont van.
[törölve]
Bigyó bácsiNem vette fel a rendszer a grub.cfg-be -gondolom. A /boot/grub alatt. A /bootban gondolom ott az "új" kernel.
[törölve]akármit csinálok nem jelenik meg a grub-ban. pedig az upate-grub kimenete a következő: Warning: Setting GRUB_TIMEOUT to a non-zero value when GRUB_HIDDEN_TIMEOUT is set is no longer supported. Found linux image: /boot/vmlinuz-4.4.0-47-generic Found initrd image: /boot/initrd.img-4.4.0-47-generic Found linux image: /boot/vmlinuz-4.4.0-31-generic Found initrd image: /boot/initrd.img-4.4.0-31-generic Found linux image: /boot/vmlinuz-3.14.55-031455-generic Found initrd image: /boot/initrd.img-3.14.55-031455-generic Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin done Tehát ott a telepített kernel, csak nem tudom elindítani...
[törölve]
Bigyó bácsiÉn sosem használom az update-grubot. Mindig kézzel módosítom a cfg-t a /boot/grub alatt. Azért fogalmaztam olyan óvatosan az előbb. (Mielőtt beszólna valaki: nem támogatott verziójú ubuntu, nem frissítek kernelt, nem engedek a grubhoz semmilyen programot hozzápiszkálni - hát a grub.cfg módosítása ilyen feltételek mellett nekem kényelmesebb mint a /etc/defaultban ugyanezt megtenni aztán updatelni. Ráadásul így tudom, hogy mit módosítok. Ha az update grub fut le akkor meg csak sejtem/remélem)
[törölve]Tutira én néztem be valamit, de mégis mit?! Ha frissítem a grub-ot akkot autómatikusan hozzá kellene fűznie, legalábbis ezt írja a man oldala... gondolom, vagy egy kapcsoló maradt le, vagy lassan Ctrl+Alt+Cipőtalp Nem akarom elhinni, hogy nincs megoldás... Kell hogy legyen!
[törölve]Oksa értem én, de csak egy kis helpet adj, mit írjak bele a /boot/grub/grub.cfg -be hogy lássam boot-olásnál a 3.14-es rendszermagot...
[törölve]Előre is bocs a hossz miatt... http://paste.ubuntu.com/23534437/ Szerk. Htibi Legközelebb a hasonló, hosszú szövegeket, logokat a http://paste.ubuntu.com -ra tedd, ide pedig csak a linket.
[törölve]Bemásoltam a kérdéses file tartalmát... Én is látom, hogy benne van a 3.14-es kernel, de akkor miért nem látom az induláskor???
[törölve]
Bigyó bácsiHa elmented előbb. És van miről bootolnod ha feldobja a talpát a friss linuxod... Miért ne. Semmi bűvészmutatvány. Lemásolsz a grub.cfg-ben egy entryt ami a mostani kerneledre bootol. De ne a recoveryt persze. Abban meg átírod a kernel file nevét az újra, ami ott a /bootban. Ha nem tudod melyik, a dátum segít. Elvileg két fájlnevet kell átírnod. a kernelét vmlinuz**** és a image-ét initrd****. Kopi/paszte ajánlott a filenevekhez. Aztán még a menü nevét, de az már szöveges, te választhatod meg. Csak hogy ne legyen két azonos - mivel klónoztunk egy entryt. A kapcsos zárójelek fontosak! Körültekintően klónozd az entryt! Nézd meg előbb alaposan a tagolást és ha már érted a logikáját csak akkor másold. Ments előbb! Mindenki ment. Még a pingvinek is.
[törölve]
Bigyó bácsiPhü.. ehhez már fáradt vagyok ma átbogarászni.