XebecheCsak az utolsó gondolatodra reagálnék, mert a kutya-macskás bölcsességedet nem értem, a többivel meg nagyjából egyetértek, de szerintem szabad jobbá tenni az életet. Ha a munkahelyeden Windows kell használnod, nem fog hiányozni a terminál? A kedvenc fájlkezelőd? A Firefox? (mondjuk!) És ha lenne rá lehetőség hogy emulátor segítségével használhatnád őket? (Tudom, hogy a terminált akkor sem tudnád mire használni) Én amint írtam szintén feltettem a Wine-t, és egy darab programot telepítettem az IrfanView-t, amit évente 3-4 alkalommal használok. Persze meglennék nélküle, de nem akarok. Lehet ecset nélkül is festeni, akár egy rajzszöggel is, de egyszerűbb ecsettel. De hogy ez "felhasználói hiba" lenne, az egy teljesen értelmetlen megjegyzés. Amikor még Windows használtam (Millenium, W2K, XP) akkor is használtam "linuxos" programokat, csak nem tudtam: Firefox, VLC. Te akkor azt mondtad volna, használjak IE5-öt, és WMPlayert? Az IrfanView-nak NINCS létező alternatívája Linuxon. Vagy Te tudsz olyat, amellyel nagy mennyiségű kép rendezését el lehet végezni az alábbi módon: A "bélyegképek" mérete akár 800x800px is lehet! (Ami persze már-már értelmetlen) Előre definiálható 14 célmappa, és a képek válogatásakor csak a mappa sorszámát kell megadni, és a program áthelyezi oda a képet. (Amikor pl. a photorec által összeszedett több ezer képet kell valahogy rendezni) Ez csak egy a sok igen hasznos funkció közül. Miért lenne az "felhasználói hiba", ha valaki egyszerűen old meg egy feladatot ahelyett, hogy hátrakötött kézzel próbálná? Ennyire nem kell fanatikus Linux-hívőnek lenni!
Egybeírás vagy egybe írás, esetleg külön.
rapfenŐ valami saját projektet szeretne, az a meglátásom.Ha annyira komolyan gondolná, mint amennyire mondja, akkor tett volna a dolog mögé már egy honlapot felülettel, vázlatokkal.Így meg így kéne, ez meg ez kéne még, de nem úgy mint máshol van. Amíg ez nincs meg, szerintem addig ez az egész csak a keserű szájíz kimutatása a nem tetsző dolgokról. Továbbá semmi garancia nincs arra, ha ez elkészülne úgy ahogy szeretné, hogy a kezdők ott kezdenének.
anacondaDe ha azért írtad, mert szerinted így helyes, akkor tájékoztatásul közlöm, hogy amúgy az "alap információ" hivatalosan "alapvető információ", ami két szó, és nem írandó egybe. Azon lehet sokáig meditálni, hogy a rövidített verziót hogyan kell írni. A Google szerint a Te általad javasolt írásmód fordul elő legkevesebbszer. Ami persze nem zárja ki, hogy neked van igazad, csak linkeld ide azt a nyelvtani szabályt ami alapján kijavítottál! Alap információk: Nagyjából 144 000 találat Alap-információk: Nagyjából 144 000 találat Alapinformációk: Nagyjából 47 900 találat Alapvető információk: Nagyjából 949 000 találat Egyébként valószínűleg nem olvastad ezt a részt: "sokszor jön egy sor kioktatás, cseszegetés, ... az adott kérdés szempontjából lényegtelen, bár jogos hibás megfogalmazás kijavítása" Amennyiben nem így értetted, akkor ez a hozzászólás NINCS.
anacondaSzép kört futottál: "Ha a munkahelyeden Windows kell használnod, nem fog hiányozni a terminál? A kedvenc fájlkezelőd? A Firefox? (mondjuk!)" "Ennyire nem kell fanatikus Linux-hívőnek lenni!" A munkahelyemen Windowst használok. Nem hiányzik a terminál, mert ott is használom. Nincs kedvenc filekezelőm, mindegyik rendszeren azt használom, amit a rendszer szállít. Megtanulom használni, nem nosztalgiázok másik rendszer felé. "A Firefox? (mondjuk!)" Gyűlölöm a firlefokszot, nem is használom, bár létezik Windowsra is, nem tudom, miért titkolod.
Érdekes, hogy néhány havonta, évente, előkerül ez a téma, és az is érdekes merre fajul. Nincs megfelelő dokumentáció a linuxhoz. Azután megállapítódik, hogy tele van vele a net. Úgy tele, hogy nincs ember aki eligazodna rajta. Vagyis, akkor nincs. DE, mert azért, mert mindenki lusta, hogy megnézze, hogy hogyan is kell, mert úgy hiszik, hogy olyan minta win. Jó, de csinálni kéne egy érthető leírást. De nem kell, mert van, csak meg kell nézni. NAGYLEVEGŐ Viszont a winhez fele ennyit sem kell nézni, mégis megy, a linux meg egy bug. Dehogy megy, és tele vagy vírussal, meg kémprogrammal. Ok, de ha leemelek a polcról egy bármilyen progit az megy. Jó, de a win a buta rabszolgáké, akiknek megmondják mit szeressenek, ezért nem kell utánanézni, a linux meg maga a szabadság és "hüje" vagy, mer' nem tudod használni. Te meg egy normális videót sem tudsz lejátszani, mer' szaggat, mer' nincs driver a kártyádhoz! BEE-BEE Egyik tanárom sokszor mondogatta: "Minden kérdés egyszerű, ha tudod a választ." Szerintem az van, hogy ezen a világtájon főleg win-en szocializálódtunk, a számítástechnikai logikánk ehhez igazodott, pláne, ha nem informatikusok vagyunk. Nem olyan rossz az. A linux meg más logika, és a többségnek valóban nehezen érthető. Viszont ingyen van, és szabadon változtatható, és vannak a számítástechnikának olyan területei, ahol ezek igencsak előnyt jelentenek. Meg persze vannak olyanok is, ahol egyszerűen nem lehet win nélkül meglenni. Melyik a jobb? Hát, amelyik NEKED jobb. Szerk: Kell-e "alapinformációk"? Persze, hogy kell! Ettől szabad szoftver! A közösség fejleszti, tehát minden régi, új, összefoglaló, újító, ismétlő és eltérő KELL!
Csak a wikis részre reagálok. A wikit szerkeszteni kell, meg kell írni azokat a leírásokat, amiket hiányolsz. Ha senki nem írja meg, akkor nem is lesz benne. Példa-keresésed: tearing -> nincs Tessék szépen leülni a gép elé, összedobni egy alapos magyarázatot, problémamegoldási segédletet hozzá és betenni egy szócikkbe. Teszem azt, nem értesz a tearing-probléma megoldásához (én sem, soha nem volt vele dolgom), de van valami más a tarsolyodban, amihez érdemben hozzá tudsz tenni valamit, akkor arról írj egy szócikket. És itt jön az a probléma, hogy gyakorlatilag senki nem kapható ehhez hasonló dolgokra. Hiába lenne egy "Alap információk" rovat, a kutya sem tenne bele semmit, vagy csak nagyon keveset. Azt sem vállalná senki, hogy a megoldott témákat és a megoldás leírását átrakja egy ilyen kategóriába. Ezzel ki is purcant ez az ötleted, pont úgy vegetálna, ahogy a wiki is. Ez nem a te hibád, hanem mindannyiunké, a közösségé. Sajnos csak ennyire telik.
HtibiÉn megpróbáltam néhány cikket írni. Biztos velem van a gond, de szerintem ez nem egy könnyű műfaj. Bizonyos témákban „sok” egybefüggő idő kell egy jó leírás elkészítéséhez, legalábbis jóval kevesebb idő elég ahhoz, hogy az ember egy témába bekapcsolódjon és megpróbáljon érdemlegest hozzátenni. Ha definiálnom kellene, hogy mely témákra gondolok, akkor a hardvereszközökhöz bármilyen módon kapcsolódó témákban határoznám meg ezt a kört. Ugyanis sokfélék a hardvereszközök, nagyon szétágazó tud lenni egy-egy ilyen téma, hiszen sokféle oka lehet egy a felhasználói oldalról érzékelt problémának. Érzésem szerint a megnyitott témák többsége márpedig hardvereszközzel is kapcsolatos. Ha már itt a témaindítóban is említenek egy konkrét témát, én is hoznék egyet példának: http://ubuntu.hu/node/42000 Nem ismeri fel a WiFi-t, nem működik a WiFi. Erről írjon valaki egy cikket. Sok oka lehet. A BIOS-ban nincs engedélyezve, be van kapcsolva a flight mode (talán repülő üzemmódnak fordították magyarul), hardveresen van kikapcsolva, nincs megfelelően meghajtva. Ahány gép, ahány rendszer, ahány eszköz, annyi megoldási lehetőség. Mindezt egyetlen cikkben felsorolni igen terjedelmes leírást eredményez, amin talán nem is mindenki képes átrágni magát, nem tudja eldönteni, mi az ami rá vonatkozik, és mi az ami nem. Ha valaki fórumtémát nyit, akkor meg konkrétan tud kérdezni az ő esetével kapcsolatban, és kifejezetten arra kaphat megoldást. Ha csak lehet, a Wine-t a magam részéről kerülöm, igazából talán a treaninggel sem volt még soha dolgom, így hát , tapasztalat híján, én ezekről bizonyosan nem is írhatnék bejegyzést.
anacondaAz, hogy megírhatod a wikibe, ha már felhoztad a "tearing"-et, mint témát.Csak most is igaz, hogy nem olvasnak a sorok között emberek.
csuhas32És ez a probléma az alapvető információkban kellene benne legyen? :-) De az benne lehetne, hogy hogyan lehet az eszközöket kilistáztatni, alapvető dolgokat megnézni a gépben. Ilyen parancsokat szinte minden leírásban találni, függetlenül attól ilyen vagy más típusú géppel, WiFivel van-e probléma. Én még sem tapasztalom, hogy a kérdezők maguktól mellékelnék ezeket a segítőknek. Pedig ha keresgéltek kellett lássák az mellékelt dolgoknál. Egyébként volt már itt olyan topik is, ami azt írta le, hogyan kell kérdezni. Senkit nem érdekelt. Igaza van Phace-nek.
emergelekNem, nem szeretnék saját projektet, pláne honlapot. Garancia valóban nincs arra, hogy a kezdők ott kezdenék, de ha valaki azzal állít be, hogy hol találja a gépén a Wine-t, vagy hogy hogyan tudná telepíteni az Internet Explorert az Ubuntujára, akkor válaszul csak egy linket kell írni neki ami ide mutatna, ha lenne ilyen oldal: "Windows-os programok használata Linux rendszereken." A Windows különböző verzióira írt programok nem használhatók más operációs rendszereken, (Van, hogy még másik Windows verzión sem) mert mindegyiknek más a felépítése. Több kerülő megoldás létezik a probléma megoldására, az egyik ilyen a Wine segédprogram használata. OFF Igen SEGÉDPROGRAM, mert én annak tartom, és nem érdekel, hogy emulátor, vagy kompatibilitást biztosító szoftverréteg ON Sajnos még ezzel a megoldással sem használható minden windows-os program. A Wine programot előzetesen fel kell telepíteni a Szoftverközpontból (AKKOR IS!) Ezután be kell szerezni a használni kívánt program telepítőjét. Néhány program a Wine részeként települő Winetricks összetevőböl is telepíthető. A Windows programok kiterjesztése általában "exe". Például mspaint.exe Ha egy .exe állományra kattintunk, akkor vagy elindul a program, vagy amennyiben ez csak egy telepítőfájl, akkor a Wine telepíteni fogja azt. A windows-os programok indítása a használt linux rendszertől függ. Például a Xubuntun az Alkalmazások>Wine>A C: Meghajtó tallózása>Program Files>Internet Explorer>iexplorer.exe Ez persze csak egy MINTAPÉLDA! Mielőtt valaki huszonöt helyen belejavít. Fejből írtam, nem néztem utána semminek. És egyébként pont NEM úgy képzelem el, hogy ez valami saját projekt lenne, hanem úgy, hogy mondjuk én összeállítok egy leírást, amit szépen közösen, sűrű hülyézések közepette, ahogy szoktuk kijavítjuk, majd a végeredményt, az anyázásokat kihúzva belőle közreadjuk. De persze ez az egész csak egy ötlet volt, amit elvetettetek. Elfogadom, hogy nincs kedvetek hozzá. További kellemes anyázást!
anacondaA wine-re utaló részt például tegnap az egyetlen írásjel helyett be tehetted volna a topikba és máris közelebb lett volna az illető a megoldáshoz.Annak ellenére, hogy sokan nem használjuk a wine-t megpróbálunk segíteni,ellenben te aki használod, csak egy írásjelet teszel a témához. Ma meg példának hozod fel és megsértődsz. Példa nélkül is lehetett volna az ötletet tálalni és akkor nincs ez a mai agymenés. Senki nem anyázot itt!!!! Viszont az illető akinek segítettünk épp egy fél órája anyázta le szinte az egész közösséget.Már törölve lett, és még mindig van lehetősége segítséget kérni. Továbbá én vártam volna a koncepciót az elképzelésről, hogy mit hogyan milyen formában kéne javítani a meglévő elérhetőségeken.
a mesterNem azt akartam odaírni, hanem azt, hogy "Alap információk" Csak valaki átjavította, de nem tudom miért? Tudja valaki? Én nem vettem elő sem az aktuális, sem a szeptembertől hatályos Hejesírási szabájzatot, de szerintem ez nem akkora hiba, amit ki kell lyavítani, még ha akármijen pontgyűjtő akció is folyik az oldalon - látszat tevékenységként. Két szóból akkor lesz összetett szó, és akkor írunk egybe, ha az egybeírt szavaknak más a jelentése mint amikor külön állnak. Például nem ugyanaz a jelentése a három szögnek, mint a háromszögnek. Mondja meg valaki, mi a különbség az alap információ és az alapinformáció között. OFF Jó éjszakát mindenkinek!