Sziasztok Közel 9 éve vagyok itt, az Ubuntu 8.04 óta. Nagyon sokat kaptam az oldaltól, ezért gondoltam megosztom veletek is. Pár hónapja kezdtem el csinálni egy aprócska Youtube csatornát, szigorúan KEZDŐKNEK, olyanoknak akik még nem is hallottak a linuxról, vagy csak mindenféle mendemondákat. (nem haladóknak, vagy profiknak) Egészen az alapoktól, szájbarágósan magyarázva el a legfontosabb dolgokat. Azóta már elég szép számú követő összejött, (persze ahhoz képest, hogy ez egy réteg téma) és nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam, szóval ha van köztetek olyan kezdő, akinek még sok minden homályos, vagy esetleg jobban meg tud érteni dolgokat úgy, hogy látja is olvasás helyett, akkor nézzen be az oldalra, hátha talál olyan tartalmat ami érdekli. Igyekszem mindig (vizuálisan, és audio ügyileg is) minőségi videókat előállítani, bár vannak még néha hibák. A tartalomban is néha előfordulnak hibák, nem tagadom, de próbálkozom. És örülök minden visszajelzésnek, legyen az pozitív, vagy negatív amíg kulturált formában jön. És ami nagyon fontos. Nem a frankót akarom megmondani sohasem, igyekszem azt a szemléletet átadni, hogy hogyan legyen a felhasználó önálló, és hogyan próbálja megoldani a saját gondjait. Hogyan megtanulja mennyivel jobb és szabadabb lehet a nyílt szoftverek világában valamint, hogy otthoni felhasználásra, ma már minden igényt ki tud elégíteni a linux is. Egy szó mint száz, ha van olyan kezdő kolléga, akit érdekel, itt leli a csatornát. https://www.youtube.com/c/LinuxMind Üdv, Zoli!

Szia ! Jó hogy ide is belinkelted a csatornát ! Több rá az esély, hogy a kezdők tudomást szereznek róla. A "PROHARDVER"-en már láttam néhány munkádat. https://prohardver.hu/temak/os_alkalmazas/listaz.php Szerintem nagyon dicséretes amit csinálsz - köszönet jár érte ! Sok sikert ! :)

lala2Köszönöm a támogatást! >> Jó hogy ide is belinkelted a csatornát Igen, igyekszem majd minden olyan helyre eljuttatni ahol az arra rászorulók elérhetik. Ez az oldal épp ma reggel jutott eszembe. :)

Házi feladat Hatlábú Farkasnak, hogyy milyen stílusban kell ezt előadni ....

Silent_BobEgyébként pontosan az ő videója alapján kezdtem el gondolkozni azon, hogy ezt lehetne normálisan is csinálni, úgyhogy valamilyen szinten hálás is vagyok neki. Egyébként mint életvezetési tanácsadás, hibátlan volt amit mondott, csak hát ugye a cím arról szólt, hogy "linux részletes bemutatása".. na pont ez az ami nem volt a videóban. De még csak felszínes sem. :)

metaxxJót akar a faszi, meg bizonyos szemmel nézve egy szórakoztató dumagép, de ebben az előadói attitűdben én nem igazán hiszek, ezért örültem, mikor a tiedet megláttam

Silent_BobIgen, egyet értünk ezért mondtam, hogy életvezetési tanácsadásnak remek amit elmond, mert releváns. :) Tényleg mozduljon ki mindenki a komfort zónájából, és próbáljon ki új dolgokat. Maximálisan egyet értek.

Hiánypótló! Tévedés ne essék, megnézve néhány videódat, a legtöbb gondolatmeneteddel, érveddel teljes mértékben nem értek egyet, DE attól még üdvözlöm a ténykedésedet. Különösen, hogy azt ilyen minőségben valósítod meg. Hajrá!

tenkes>> Hiánypótló! Köszönöm, ez volt a cél. A többi meg, ... én is még csak tanulom, hogyan fejezzem ki a mondandómat, biztosan lesz jobb is idővel. :)

metaxxFélreértesz :)! A kifejezési forma, megvalósítás teljesen rendben van. Én a megállapításaiddal, érveiddel (véleményeddel) szállnék vitába, de azt meg itt nem teszem, mert a mások véleményét illik tiszteletben tartani, pláne ilyen segítő törekvés esetén.

tenkesÁ értem. A videó névjegy oldalán találsz kontaktot, ha gondolod. tényleg szívesen veszek minden kritikát, negatívat is, hiszen máshogy nem tudom felmérni az igényeket, és ezeket a videókat nem magamnak csinálom, hanem a közösségnek. :) És, ha van olyan meglátásod, ami ezen javíthat, szívesen várom. Minden vélemény fontos, és számít nekem.

metaxxAzt írtam nem kritikázok itt, de nem bírtam ki. Végtére is mire való egy fórum, ha nem erre? Nem rossz szándék és te is bátorítottál (önként jöttél be a csőbe :)). Megnéztem a WannaCry videót és hát izé. Elindítasz egy win-re írt kártevőt a win-en (minden beépített védelmet megkerülve), ami azt ki is végzi, azután "elindítod" ugyanazt a win-re írt kártevőt Linux-on és lám nem csinál semmit. Ez számomra két dolgot demonstrál, 1. a win használati szabályait alapjaiban kell figyelmen kívül hagyni, hogy egy vírus gondot okozzon, 2. a linux nem futtat natívan win programokat Talán jobb lenne egy olyan összehasonlítás, amely azt mutatja be nekünk laikusoknak, hogy a két program felépítése/kezelése miben különbözik a biztonság szempontjából.

tenkesFigyelj, nyugodtan kritizálj, amíg ilyen formában teszed, én szeretek vitatkozni (nem veszekedni), érveket ütköztetni. >> Talán jobb lenne egy olyan összehasonlítás, amely azt mutatja be nekünk laikusoknak, hogy a két program felépítése/kezelése miben különbözik a biztonság szempontjából. Lesz, abszolút lesz ilyen tematikájú rész is. :) Csak hát kevés az idő, sok a téma, én meg egyedül vagyok :D >> Elindítasz egy win-re írt kártevőt a win-en (minden beépített védelmet megkerülve) Muszáj volt, manuálisan indítani szándékosan kikapcsolt védelemmel, hiszen addigra már foltozva volt az exploit amin betalál. Demonstrálni pedig muszáj volt, hogy ha "nagyon hülye vagy", akkor mi történik win alatt, és linux alatt ugyanazzal a programmal. Csak mert akkor ment a nagy "hiszti", hogy fertőzi a linuxot is. Én pedig azt akartam megmutatni, hogy nem! Natívan nem! Wine nélkül meg biztos nem! :) Ez sikerült is. Mármint a demonstrálás. :)

metaxx"Wine nélkül meg biztos nem! :)" A Samba a veszélyforrás. Ugye befoltoztad?

metaxx"Talán jobb lenne egy olyan összehasonlítás, amely azt mutatja be nekünk laikusoknak, hogy a két program felépítése/kezelése miben különbözik a biztonság szempontjából." Azért gondoltam erre, mert más összehasonlítás nem nagyon lehetséges. Elengedünk egy-egy puskás embert az északi és a déli sarkon, hogy kiderítsük melyik a jobb "pingvin-vadász". Lesz győztes, látványos különbség az eredményben (az egyik nagyon szomorú lesz), csak éppen azt nem tudjuk meg, amire kíváncsiak voltunk. Az értékelhető próba lenne, ha mindkét rendszert neki szánt támadásokkal bombáznánk és figyelnénk, hányat él túl. A piacot viszont 90%-ban a win uralja, így a kártevő piacot is (99,99%). A biztonságot tesztelni egy olyan környezetben, mely egyes résztvevők számára eleve veszélytelen? (Emlékezzünk a bash 20 évig foltozatlan hibájára, elvolt a rendszer különösebb gond nélkül.) Egy alternatív világban, ahol linux futna minden otthonban, vajon milyen lenne ez az arány? Azt viszont érdemes lenne bemutatni, hogy szerkezetében és a jogosultságok kezelésében mik a főbb eltérések.

tenkes>> Azt viszont érdemes lenne bemutatni, hogy szerkezetében és a jogosultságok kezelésében mik a főbb eltérések. Teljes mértékig tervben van, vázlat szinten már meg is van írva. >> A biztonságot tesztelni egy olyan környezetben, mely egyes résztvevők számára eleve veszélytelen? Ez is teljesen jogos, azért történt így, mert jött a hiszti hullám, hogy a linuxot is fertőzi. Nem kifejezetten biztonsági bemutató volt, hanem arra az egy adott dologra való reakció, és demo, hogy nem, nem fertőzi. :)

metaxxMegint mellébeszélsz. Nem úgy fertőzi, ahogy kipróbáltad. Nem úgy. Lokál hálón ügyes vindózos gép meg tudná fertőzni a szambádon át a linukszodat. Arra meg nem is merek gondolni,. hogy lenne olyan ügyes linukszos rendszerpistike, aki kiengedné a szambáját az internetre. Mert az úgy milyen kényelmes már.

a mester> Megint mellébeszélsz. >Nem úgy fertőzi, ahogy kipróbáltad. Tudom, hogy exploiton keresztül fertőz, el is mondtam. De nagyon nem ugyanarról beszélünk. Illetve ugyanarról, csak 2 különböző szemszögből.

Ennyivel később: 5 év