balzamonHogy mi a Linux mi nem, nehéz eldönteni. Szerintem, ha egyiknek az az alapja és az, akkor a másik is az. De egy példa. Most küldtek egy linket. Ez egy nagy svéd cég, ami hazánkban is képviseli magát. (4 betűs) Kaptam egy linket, amit az ő tervezőprogramjukkal csináltak, hogy nézzem meg. A linkre nyomva 14.04-es Ubuntura azt mondta, nem támogatja a Linux rendszert, szerezzek be a másik kettő valamelyikéből. Gondoltam annyi eszük csak van annál a nagy cégnél, hogy a legelterjedtebb mobilost azért elfogadja. Hát nem. Az androidra (6.0.1) is csak azt mondja, hogy vegyek a másikakból. Szerinte Linux mind a kettő. Számomra ezzel eldőlt. :-) Eddig sem csíptem azt a céget, de most megint leégették magukat előttem.
Csak nekem tűnik úgy...
ZoliHa bele döglesz is linux. Szerencsére odavaló szakemberek döntik el nem mi.
Szerintem az ubuntu.hu ebben a formában már rég befulladt, elavult. Kellene már egy új oldal, hírekkel, infókkal, hogyanokkal. Tudom, dumálni könnyű, de én sajnos nem értek a weblapkészítéshez. Valamilyen más formában viszont szívesen támogatnám a dolgot,
bartasziliPersze, hogy Linux, de akkor meg Unix (még ha tagadják is), mert tulajdonképpen minden egy kicsit Unix, ami a világon ma létezik, csupán időrendi okokból. Szerintem ez nem informatikai, hanem filozofikus probléma. A Unix az Unix, a Linux az Linux, az Android meg Android.
nightwalkerAki komolyabban bele akarja magát ásni a Linux világába, számára elkerülhetetlen az angol nyelv ismerete. Manualtól kezdve minden fontos infó, hibabejelentés, stb. azon a nyelven érhető el, és megfelelő oldalakat felkeresve angolul megkapja a legfisebb híreket, hallgathat podcast-et, feliratkozhat csatornákra. Aki csak felületes Linux felhasználó, számára elegendő ez a magyar nyelvű oldal is. Komoly mélységekbe angol nyelv ismerete nélkül elég nehéz eljutni. A fiatalok egyre jobban beszélnek valamilyen idegen nyelven, magyar nyelvű médiák (hírportálok, oldalak, stb.) jelentősége megállíthatatlanul csökken.
tenkesDe mi az a Linux? Mit hívtok annak? Mert ennyiből az Ubuntu sem Linux, hanem Ubuntu. Tehát egyáltalán miről is szól a vita? Ugyanis egyetérthetünk benne, hogy az Android nem Linux, de csak azért, mert nincs is olyan operációs rendszer, hogy Linux. Ez egy általános megfogalmazása a Linux rendszermagra épülő operációs rendszereknek, de abba pedig beletartozik az Android is, ugyanúgy mint az Ubuntu. Ha keresem pl. a dd-t, cat-ot, chroot-ot, cp-t, cut-ot vagy hasonló progikat, mert megszoktam az Ubuntuban, akkor megtalálom őket az Androidban is. Mitől lesz mégis kevésbé Linux-alapú egy Android mint egy Ubuntu, ha egyszer mindkettő a Linux kernelen alapszik? A Windows mobil operációs rendszere Windows kernelen alapszik, tehát az nem Linux. De a Google egyelőre nem tett le egy hasonló kernelt az asztalra, így kénytelen volt a Linux-ra alapozni mikor az Androidot készítette. Még a Wikipédián is Linux-disztribúcióként hivatkoznak rá, mert a Linux Foundation szerint márpedig az: Android is a Linux distribution according to the Linux Foundation
XebecheIgazad van. Én is a külföldi oldalakat nézem meg először. De, ha már van nekünk ez a jó magyar ubuntu. hu,...
XebecheKell az angol nyelv ha valaki tényleg annyira beleakarja magát ásni a dolgokba. De őszintén, csak a fanatikusokat érdekli ilyen mélységben a Linux világa, a viszonylag kevés felhasználó között is sokan csak használják a rendszert. Jó ha maximum kérdéseket tesznek fel ha valamit nem tudnak, na de híreket meg cikkeket nem fognak olvasni. Hiszen még a problémájuk megoldására is képtelenek rákeresni, mert nyilván nem érdekli őket ilyen mélységekben a dolog.
KendekNekem pl. a linuxmint.hu tetszik.
KendekIgazad van, technikailag az Android nyilván linux. Szellemiségében azonban nem "Linux", csak az utóbbi 10 évben több emberhez és eszközre jutott el, mint a "linux" valaha. Ne áltassuk magunkat ez nem az ezerarcú "linux" egy új változat általi feltámadása, ez tisztán az Android (és a Google) sikere. Az, hogy mi az alapja mellékes. Az emberek szeretik, milliárdnyi eszközön használják minden áldott percben, és ha megkérdeznénk őket láttak-e már linux-ot, tudjátok mi lenne a válasz.....?
KendekSzerintem az ubuntu.hu ebben a formában már rég befulladt, elavult. Kellene már egy új oldal, hírekkel, infókkal, hogyanokkal. Erre a felvetésre válaszoltam. Ezért írtam, hogy a most felnövő fiatalság egyre jobban beszél angolul, számukra természetesebb az idegen nyelvű oldalak böngészése, így általános tartalmak tekintetében a magyar oldalak szükségessége folyamatosan csökken. (Ország specifikus tartalmak miatt továbbra is lesz rá igény.)
XebecheSzia! A megújulásra annyi próbálkozás volt, hogy nem tudom megszámolni a kezemen. De nem csak erre a honlapra vonatkozóan. Számos másra is, amik a linuxos hírek terjesztésére lett kitalálva. Tudok olyanról, ami több mint fél éve alakult, de még egy publikus hír se került ki a honlapjukra. Én mindig pozitívan állok a kezdeményezésekhez, de már energiát nem tudok belefektetni. Viszont nyitott vagyok mindenkire. Ha Te, vagy bárki hozol egy új ötletet, amit az elvárásoknak megfelelően leszállítasz/leszállít, akkor ez az oldal is meg tud újulni. Vagy ha rendszeresen írnál cikkeket, de nincs saját honlapod, akkor segítek a közvetítésben.
gyarakilaszloAz ubuntu.hu is csak egy olyan felület, ahol nincsenek súlyozva a hozzászólások, vagy maguk a hozzászólók. (Lásd: askubuntu ill. reddit.) Mivel a tartalom zömét a válaszok teszik ki, az oldal olyan, amilyen az őt alkotó közösség hozzászólásai. Vannak közöttük segítőkész válaszok, apróbb hibák, téveszmék és sajnos vannak szándékos nyelvi hibákkal teletűzdelt kötekedő trollkodások is. Ezek közül az azonos súllyal jelenlévő tartalmak közül kell kimazsolázni a hasznos információt.
XebecheErre is volt próbálkozás. Nem tudom, hogy él-e még az oldal, de tesztelhető volt. Egy aktivista készítette, ha jól emlékszem, az ő alkotása volt legelőször az aktivistákat megjelenítő térkép is...
gyarakilaszloÍrni bizonyosan lenne miről, lásd pl. a Phoronix-ot, ő is megtalál mindent, csak úgy fossa magából az infókat. De hobbi szinten ez már beteges lenne. A magyar piacra leszűkítve pedig nehezen hiszem, hogy bárki is tisztességesen meg tudna belőle élni. Michael is egyfolytában könyörög, hogy minél többen fizessenek elő, vagy legalább ne blokkolják a reklámokat. Ergo persze, sokan vannak úgy vele, hogy lelkesen belevágnak, egy darabig élvezettel csinálják is az írogatást, de egy idő után abbamarad a lelkesedés ha elszáll a motiváció, vagy csak kevesebb lesz rá az idő. Max egy kis csapattal lehetne belevágni, akkor ha lenne benne némi üzleti lehetőség is. Ha van némi kompenzáció, és nem csak a közösség biztatása, sokszor kritizálása, akkor hosszabb távon is életképesebb lenne egy ilyen kezdeményezés.