NPeterAz extended _most_ két részből áll: a végén egy kicsi swap partíció, az elején meg particionálatlan terület. Ha ott linuksz volt, akkor az most is ott van. Én gátlástalanul nekimennék egy particionálóval (fdisk, sfdisk, cfdisk...) és _létrehoznék_ ott egy ext4-es partíciót. NEM formáznám, hiszen meg van formázva, csak a táblából tűnt el a három jelzés. Azzal, hogy a partíciós táblába beleírsz számokat, a lemezen a tartalom nem változik meg. Ha nem jön be, elcseszted, nem akkora, még mindig vissza lehet csinálni.

1, Attól, hogy porig alázod a windows-t, remélhetőleg csillapul egyébként érthető felindultságod, de az okokhoz semmivel nem visz közelebb. A windows telepítő is csak azt csinálja, mint a linux telepítő, vagyis amit megengedsz/utasítasz neki és ugyanúgy fontos a HDD előzetes állapota is. Persze ezt teljesen más logikával csinálja, mint a linux, ezt is meg kell tanulni. 2, Felhasználás szintjétől függ, de az AutoCAD alternatívája linux alatt, a fentebb említett DraftSight. A 2D-s változat ingyenes és az ACAD LT minden tudásával rendelkezik. A professional változat már fizetős (99 USD). A többi free CAD is jó lehet bizonyos feladatokra, de ha ACAD tudás és kezelés a cél linux alatt, akkor a DS a javaslatom.

a mesterKöszönöm az ötletet. "Gátlástalanul nekimentem egy particionálóval". Nem formáztam, olvasható lett. Adat 80%-a visszanyerve (juhéj!), többi elszállt. Ezt követően Linux újratelepítve, lelki béke helyreállva, partíciós tábla újra a régi fényében ragyog! Aki arra vetemedik, hogy Win10-et telepít, előtte tegyen meg minden óvintézkedést (na persze, ha van olyan lökött, mint én és nem csinál mentést installácsolás előtt...)! Ez a fránya Win10 belecsúnyázott a levesbe! Mindenkinek köszönök mindent!!! Boldog Újévet Üdv Péter

tenkesSzia Tenkes! Neked van igazad, de én is tisztában vagyok vele, hogy én mulasztottam. Már szerencsésen megoldódott a hasfájásom! A CAD-ra vonatkozó ötleted köszönöm (még a professional ára is csak töredéke az AutoCAD-énak). Már 3 ötletet is kaptam, "mazsolázhatok" is. Nem biztos, hogy a legprofibb megoldás az, ami nekem kell: munkámhoz időnként szükség van némi műszaki rajzolgatásra és többször dwg-k felhasználására. Köszönöm!

NPeter"Aki arra vetemedik, hogy Win10-et telepít, előtte tegyen meg minden óvintézkedést" Pontosítsunk: Aki arra vetemedik, hogy oprendszert telepít, előtte tegyen meg minden óvintézkedést. Örülök, hogy sikerült.

NPeter"Ez a fránya Win10 belecsúnyázott a levesbe!" Neked is, BÚÉK! Vissza adták az árát?

NPeterPontosítsunk: ne installálás előtt mentsél, hanem folyamatosan legyenek mentve a fontos adatok, mert akkor is elszállhatnak, ha be sincs kapcsolva a gép.

gvandorHa már adat mentésről esett szó, megemlítenék 2 könnyen kezelhető mentéskezelőt. 1; Timeshift https://github.com/teejee2008/timeshift (Mint 18.3 tárolóiban alapból benne van ... Ubuntu 16.04.x-re, PPA felvételével célszerű telepíteni, mert a .deb fájlok telepítésénél függőségi hibát(kat) dob.) 2; Aptik http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/01/aptik-backup-ppa-installed-apps-users-data/ PPA mellett. .deb telepítője is van ...18.04-ig

a mesterMeg persze az nem a Windows ára, hanem csak a használati jogának a díja.

Ennyivel később: 4 év