Még tegnap éjjel szóltam atyának a problémáról, most volt ideje kijavítania. Ha máskor van ilyen, akkor is fogok szólni érte, de ha biztosra akartok menni, akkor szóljatok rám.

Ennyivel később: 12 nap

HtibiEz lehet, hogy igaz, de lehet, hogy nem, mivel 2021-től valamelyik időszámítást tényleg el fogjuk hagyni, de hogy melyiket, az még kérdéses. Erről idén az Európai Uniós tagországoknak maguknak kell dönteniük. Annyi biztos, hogy utána már nem kell majd az óraátállítással vacakolni, bíbelődni. Lehet, hogy utoljára állítjuk előre az órát.

sömikeSzép is lenne, ha az FSF.hu szerverén Windows futna :D Legjobb tudomásom szerint egy Ubuntu 18.04 LTS a gazdagép, a vendég pedig szintén valami Ubuntu LTS lesz.

Xplosive"Ez lehet, hogy igaz, de lehet, hogy nem," Ezt nem gondoltad át... Ősszel még biztosan visszaállítjuk, és 21-ben is lehet még állítás, 21 után szűnik meg.

meskobalazsAz Ubuntu.hu-t (és több más weboldalt vele együtt) napjainkban az FSF Barack nevű szervere szolgálja ki. Az adminisztrátorok Mátó Péter (atya) és Tímár András. Ha valakit érdekelnek a hardveres és szoftveres részletek, akkor ők biztosan meg tudják mondani a részleteket.

sömikeMost nézem jobban a cikket, és a mester-nek igaza van. "Ezek után még biztosan lesz egy „tekergetés”, mert október utolsó vasárnapján (október 25-én) még biztosan visszaáll a téli időszámítás, vagyis akkor majd hajnali 3-kor 2 órára állítjuk a mutatót. Innentől kezdve pedig minden az egyes országokon múlik. Aki marad a télinél, annak nincs több dolga, aki viszont a nyárit választja, az 2021 márciusában még teker egyet – egészen pontosan március 28-án. Aztán majd valahogy megoldják, hogy az amúgy is több időzónára osztott Európai Unióban ne okozzanak káoszt a random hozzáadott és elvett órák."

XplosiveA mai fiatalok nem tudják, de nincs nyári és téli időszámítás. Van a rendes (amit egyébként télen használunk) és van a nyári, amit néhány okostojás kitalált, hogy az milyen jó lesz. (Hogy maradt volna az ötlet a fejükben örökre.)

HtibiLehetett vele sok energiát spórolni, amíg a lakosság a villanyt 90% csak világításra használta. Mióta van mikró, mosogatógép, számítógépek, stb, a világítás pedig takarékos (kompakt féncső, LED) ez az előny eltűnt. Egy mai (de akár egy 10 évvel ezelőtti) háztartás energiafelhasználása szerintem max 10%-ban megy a világításra. Már rég el kellett volna hagyni ezt a tekergetést...

HtibiA nyári időszámításnak itt hét előnyét említik meg. Alatta pedig nyolc hátrányát, amiből az első ("Az ellenzők kiemelik, hogy az óraátállításból eredő energiamegtakarítás nem jelentős, néhány száz forint fejenként") nem igazi hátrány, egy másik cáfolva lett ("Az átállítás időszakában a közúti balesetek száma 2%-kal nő. - Ezt az állítást az ORFK cáfolta"), valamint további legalább két pont ("Kényelmetlen, és zavart okoz a különféle berendezések óráinak átállítása évente kétszer") ("Az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású az óra átállítása") szintén cáfolódik, ha állandó időzónaként lenne bevezetve. Én a nyári időszámításnál mindig is előnyként néztem arra, hogy tovább van világos. Én a magam részéről a nyári időszámítás állandó használatát támogatnám. Például Törökország már 2016 őszétől csak azt használja. Lehet, hogy jó lenne ezzel kapcsolatban egy országos népszavazás.