Huh... A BIOS-ban nem találtam(?) a monitorra való utalást. Viszont a DVI/VGA átkapcsolás még nem jutott eszembe... a fenébe is...
Kösz!
Elmegy a kép... majd visszajön
[törölve]
warp
Integraded grapics enabled/disabled, vagy Intel / AMD GPU enabled/disabled, régen láttam hasonlókat, de ha nem volt benne a PCI-ben 3rd VGA, akkor automatikusan engedeélyezett volt. Persze valszeg BIOS függő is..
- Szerkesztve
Huh... A BIOS-ban nem találtam(?) a monitorra való utalást. Viszont a DVI/VGA átkapcsolás még nem jutott eszembe... a fenébe is...
Kösz!
A BIOS Asus.
ui: a monitorban analog-digitalis választási lehetőség van
ui.: ha analogra állítom az kell a VGA-ra?
Szóval vegyes eredmény született...
Úgy tűnik, hogy a VGA kábel az NVIDIA kártyával (VGA csatlakozóban) nem produkálja a kimaradásokat.
Na, most akkor ez mit jelent? Mi a rossz?
Mindenesetre legalább, most folyamatosan látom, amit csinálok/írok...
[törölve]
- Szerkesztve
warp
Akkor lehet, hogy csak a DVI kábel vagy annak a csatlakozója valamelyik oldalon hibádzik, vagy a VGA-n a DVI csatlakozó.
Használd egészséggel a VGA-t!
[törölve]
- Szerkesztve
A csatlakozó a sok használattól idővel eldeformálódhat a kábel mindkét végén és a VGA-n is, és hibádzik azaz hibázik.
Majd egyszer kezdj el megtanulni magyarul.
[törölve]
- Szerkesztve
a mester Haha kosz jo tudni, bar szerintem igy is ertheto volt a mondandom. Sajna mar 10 eve nem elek magyarorszagon, de mindeg tanul az ember valamit.
Köszönöm a megoldásban(?) való segítséget.
Azért van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alaplapi VGA vajon miért nem ad jelet?
warp Azért van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alaplapi VGA vajon miért nem ad jelet?
Kivetted az NVIDIA kártyát a gépből, amikor az alaplapiból próbáltál jelet levenni?
(Én azt figyeltem meg, hogy általában, ha bedugok egy videokártyát a slotba, akkor az alaplapi kimenete megvakul, automatikusan átkapcsol a gép, hogy a másikon jelenjen meg a kép. Egyszer meg is ijedtem, mert valamiért piszkáltam egy gépet és amikor összedugtam a konfigurációt, majd bekapcsoltam a masinát nem volt kép és megrettentem, hogy elrontottam valamit. Aztán elkezdtem nézelődni és az alaplapi VGA kimenetre kötöttem a monitort, a jel meg ott fityegett kihasználatlanul az ugyanolyan másik csatlakozón.)
Jó és célratörő a kérdésed ... Tegnap arra volt szükségem, hogy az anomália gyorsan megszűnjön, mert dolgoznom kellett.
Nem vettem ki, de mihelyst egy kis erre fordítható idő lesz kipróbálom.
ui.: én a hálózati pluszkártyával jártam így. Arról ment a gép, aztán rám tört egy kis kábelrendezés és visszacsatlakozáskor a hálózati csatlakozót az alaplapi ki/be menetre dugtam a külön kártya helyett... és kellően nem tudtam mi a nyavalya van.
[törölve]
warp Pedig irtam en is, hogy vedd ki a masikat.
- Szerkesztve
Tudom és tegnap írtam, hogy sürgős megoldásra volt szükségem, mert dolgoznom kellett.
Ez a próba még hátra van, de annyit már tudunk, hogy a VGA kábel jó... Azt meg ezek után nem tudom hova tenni, hogy a DVI kimenet hülyéskedik a kártyán a VGA meg jól működik(?)...
[törölve]
warp Röviden: igen.
Próbáld ki azt a DVI kábelt egy másik gépben és ha ott jó, akkor tuti a kártya rossz, vagy annak csak a DVI csatlakozója.
- Szerkesztve
1) Tegnapelőtt (és azóta is) a VGA kábellel ugyanazt produkálta a gép ld. fentebb, mint a DVI-vel.
Miután a hiba óta árgus szemekkel figyelem a körülményeket/előzményeket az alábbiakat kell megemlítenem:
- a szünetmentes tápegység nagyon melegszik és elképzelhető, hogy a túlterhelés kapcsoló kapcsol ki és be?...
- megnéztem a gép tápegységét: 400W, kevésnek tűnik. Az előző gép 550W-os volt közel ugyanezzel a felépítéssel. Nem ismerem a műszaki felépítését, de elképzelhető, hogy itt is van hőérzékelő?
A kártyát még nem vettem ki próba gyanánt, mert nem tudom, hogy az Intelt kezeli-e ez az Ubuntu (18.04).
2) Más kérdés: az NVIDIA GEFORCE GT730 -amit kinéztem- 300+ W-ot igényel a géptől!
Egyébként van valaki, aki ezt a GT730-as kártyát használja ubuntu 18.04-tól felfelé?
AZ alaplap intel csipszetes, a proc. Quad core Intel Core i3-10105F (-MT-MCP-).
- Szerkesztve
Nem játszok játékokkal, mindössze a folyamatos működést szeretném visszanyerni... (Most is éppen "vakon" írok, mert lekapcsolt a monitor...
Nem lehetséges a szünetmentes táp hibája is... fogalmam sincs mennyire melegedhet normál állapotban...
ui.: Mit jelent az IGP? Intel Grafikus Proc.?
- Szerkesztve
Kikapcsolás után kivettem az NVIDIA kártyát és a VGA kábelt bedugtam az alaplapi csatalakozóba... nem ismerte fel(?), nincs kép!
Na most aztán mi lehet?
1) Kábelek jók (VGA biztosan, DVI szintén
2) NVDIA kártya valószínűleg jó
3) Honnan/hogyan lehet a Intel IGP meghajtóját telepíteni a rendszerbe?..
Ubuntu 18.04-től jelenleg úgy tűnik, hogy nincs Intel grafikus meghajtó... Próbálkozásokat találtam eddig... Ezekre a csipszetekre van csomag: i810, i815, i830, i845, i855, i865, i915, i945,
és i965