• [törölve]

• Szerkesztve

peter513

Nem elég ha nagyon könnyű, legyen benne a kernel is 2.6.x.

Mondjuk egy Debian 5.0-t megpróbálhatnál xfce-vel vagy openboxal.
Vagy 2000-ből a FreeBSD 4.0-t.

2022-ben..

Nézd meg a 22.04-et live rendszerként USB-ről és ha nincs hang, akkor maradj az XP-nél, mert jó az is 2022-ben.

peter513
Puppy, AntiX, Peppermint
Bár én ezeket nem használtam éles rendszerként, én még eddig mindig megúsztam Debiannal és LXDE felülettel.
Mennyi RAM van abban a gépben?

• [törölve]

csuhas32 De azokban is újabb kernel van..

csuhas32
    3 GB, az Ubuntu 16.04-es elfogadható sebeséggel működik.
    Az újabb kernel az miért probléma?

• [törölve]

Mikori a gép?
      Van rajta valahol matrica vagy bármi amiből kiderül?

• [törölve]

peter513 Akkor 2009 körüli lesz.

peter513
        https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=1843200#p1843200
        Itt például azt írja a delikvens, hogy talált egy témát, ahol egy ilyen hangkártyát a 3.13.0-24-generic kernellel még üzemeltettek, neki viszont a 4.15.0-99-generic-vel nem megy. Hát ezért.
        A kernelben vannak benne a meghajtók. Az új eszközök meghajtóinak bele kell kerülnie, de ha minden régi benne maradna, akkor idővel nagyon meghízna, ezért néhány elavult eszközökét meg kiszedik belőle.
        A te hangkártyád meghajtója valahol a 2-es és 3-mas kernelekben volt benne, aztán később pechedre kikerült, tehát az újabb kernellel rendelkező rendszerek neked nem jók (vagy [nagyon] érteni kell hozzá, hogy belekerüljön a meghajtó, ha ez egyáltalán lehetséges).

• [törölve]

• Szerkesztve

Szóval egy könnyű linux sem fog segíteni, csak a régi linux.

Nem szokásom támogatás nélkül maradt rendszer használatát ajánlani, most azonban a gépen jelenleg lévő XP sem támogatott már és úgy néz ki, hogy ehhez a koros masinához csak a 2-es és 3-mas kernellel rendelkező Linuxok passzolnak.
        Ha van kedved hozzá, akkor tölts le ilyen Linuxokat, írd ki őket pendrive-ra, ha valamelyiknél „minden rendben” (van hang is), akkor azt telepítheted esetleg az XP mellé a 16.04 helyett, elfogadva, hogy nem támogatott rendszert használsz, annak minden kockázatával. Például a Xubuntu 12.04-ben 3.2.0-23-generic kernel van, ennél korábbi LTS a Xubuntu 10.04 lenne 2.36.32-21-generic kernellel.
        Ez az XP kora.
        Ha valamelyik beválik, a tárolók listáját természetesen át kell írni old-releases-re, hogy telepíteni tudd az utolsó támogatottsági pillanatnak megfelelő állapotban a csomagokat (például valamilyen médialejátszó).
        Az igazi megoldás felé (valamilyen támogatott rendszert használj, legyen az akár Windows, akár Linux) sajnos csak egy gépcsere fog vinni, balszerencse, hogy olyan hangkártya van a gépben, amit nem támogatnak a mai kernelek. Gondolom nincs kéznél egy USB-s hangkártya, amit szépen meghajtanak a mai Linuxok.

• [törölve]

• Szerkesztve

Persze egy 12 éves webböngészőnél kérdés milyen lesz a szörfözési élmény, már ha egyeltalán élményről lehet beszélni.
        Kb olyan lehet mint XP alól explorert használni 2022-ben. Valószínű nem sok minden fog megjelenni.
        Hang sem biztos lenne régi linuxal, mert ha rá fórumozol miket írtak 2009-2012 között ezekről a kártyákról, akkor látod, hogy mindenki csak szívott ezekkel és már akkoriban sem volt linux barát.

Az USB-s hangkártya megoldás lehet ha mindenképp ilyen múzeális hardvert szeretnél erőltetni.
        Vagy elméssz egy faluvégi lomishoz aki már kukázott olyant ami csak 5-6-7 éves gép (nem 13) és megkapod 5 ezerért.

[törölve]
          USB-s hangkártyáról még nem hallottam. Lehet ilyet venni?
          Ezt kívülről kell csatlakoztatni a géphez, mint egy pendrive-ot vagy külső vinyót?

peter513

peter513 USB-s hangkártyáról még nem hallottam. Lehet ilyet venni?

Ha Kispest környékén jársz, adok egyet ingyen.

csuhas32 https://www.arukereso.hu/hangkartya-c3140/axagon/ada-17-p406124573/
            Ilyenem van, sokkal jobb, mint az abszolút entrilevel, és működik Linux-szal. De nem ezt adnám ingyen :)
            Hanem egy ilyet:
            https://www.arukereso.hu/hangkartya-c3140/logilink/ua0078-7-1-usb2-0-hangkartya-snd000003-p767036202/?sgst=1
            Ez is működik Linux alatt, de elég fos vacak hangja van. Ha csak pc-speaker meghajtására kell, hogy éppen valami szóljon, akkor jó. Ha zenét kéne hallgatni rajta, inkább az ADA17-et ajánlom.
            Vagy, ha belefér a büdzsébe, meg a 2-3 hónap, míg ideér, akkor egy ilyet:
            https://www.amazon.com/D2-Mini-Decoder-ES9018K2M-Non-ES9023-PCM5102A/dp/B08G837N2B
            Ez mondjuk erősítőt is kíván, csak kimenet, de eszméletlen jól szól! Zenehallgatásra kiváló!

• [törölve]

• Szerkesztve

klt

Haha, pont ilyenem volt egyszer par eve nekem is. Mármint a Logilink amit adnál ajciba.
              Nálam teljesen jól működött Linux alatt és a zenével sem volt probléma.
              Csak az volt a baja, hogy 1-2 év után a 2 gomb kiesett, de még utána is jól működött.
              Mégis azt mondom jó választás lenne!

• klt válaszolt erre.
              • klt kedveli ezt.

[törölve] Ez itt most OFF :))
                Nincs baja a logilinknek, de ócska a hangja. Kétségtelenül szól, de élettelen, fakó hangon.
                Kipróbáltam ezeket (sorrendben):
                -valami noname zörgőbörgő 900Ft-ért >>/dev/null
                -Logilink (valamivel jobb)
                -Ada17 (sokkal jobb!!!)
                -Sound blaster play!3 (vacak, iszonyatosan erőlteti a mélyeket, egyébként nem volna olyan rossz -> ezt eladtam.)
                -Asus Xonar U3 (majdnem jó, viszont a magas hangokat jórészt eltünteti, mintha 12kHz fölött nem volna élet)
                -Sharkoon Gaming DAC pro S2 (élvezhető, jó hang)
                -D2 mini: ezt kipróbálásra kaptam, és nem adtam vissza, inkább megvettem, és eladtam a Sharkoon-t.
                A legjobb, amit eddig próbáltam.

klt
                  Az AXAGON ADA-17-en és a Logilinken látok mikrofon bemeneti portot is, ez bizony lehet szempont, ha a kérdező nem az USB Device 0x93a:0x2620-ként azonosított webkamerát akarja erre a célra használni.
                  Nem gondolnám, hogy (túl sokat) érdemes rákölteni erre a vasra, koros és a 3 GB RAM már így is a határeset kategóriába tartozik, bár nem tudom, hogy a kérdező milyen eszközön játssza le a hangot, de ha csak a Ensoniq ES1371 hangkártya kiváltása a cél, akkor én a magam részére ebből a kettőből választanék (a jack-es 2.1-es hangszórómat rá tudnám dugni, az nekem elég, A füleseim már bluetooth-osak vagy USB-sek, a mikrofon, a webkamera szintén USB-s). Ha nálad Debian alatt mennek, akkor Xubuntu alatt sem lesz egyikkel sem gond.

• klt válaszolt erre.
                  • klt kedveli ezt.