• [törölve]

• Szerkesztve

Persze egy 12 éves webböngészőnél kérdés milyen lesz a szörfözési élmény, már ha egyeltalán élményről lehet beszélni.
Kb olyan lehet mint XP alól explorert használni 2022-ben. Valószínű nem sok minden fog megjelenni.
Hang sem biztos lenne régi linuxal, mert ha rá fórumozol miket írtak 2009-2012 között ezekről a kártyákról, akkor látod, hogy mindenki csak szívott ezekkel és már akkoriban sem volt linux barát.

Az USB-s hangkártya megoldás lehet ha mindenképp ilyen múzeális hardvert szeretnél erőltetni.
Vagy elméssz egy faluvégi lomishoz aki már kukázott olyant ami csak 5-6-7 éves gép (nem 13) és megkapod 5 ezerért.

[törölve]
    USB-s hangkártyáról még nem hallottam. Lehet ilyet venni?
    Ezt kívülről kell csatlakoztatni a géphez, mint egy pendrive-ot vagy külső vinyót?

peter513

peter513 USB-s hangkártyáról még nem hallottam. Lehet ilyet venni?

Ha Kispest környékén jársz, adok egyet ingyen.

csuhas32 https://www.arukereso.hu/hangkartya-c3140/axagon/ada-17-p406124573/
      Ilyenem van, sokkal jobb, mint az abszolút entrilevel, és működik Linux-szal. De nem ezt adnám ingyen :)
      Hanem egy ilyet:
      https://www.arukereso.hu/hangkartya-c3140/logilink/ua0078-7-1-usb2-0-hangkartya-snd000003-p767036202/?sgst=1
      Ez is működik Linux alatt, de elég fos vacak hangja van. Ha csak pc-speaker meghajtására kell, hogy éppen valami szóljon, akkor jó. Ha zenét kéne hallgatni rajta, inkább az ADA17-et ajánlom.
      Vagy, ha belefér a büdzsébe, meg a 2-3 hónap, míg ideér, akkor egy ilyet:
      https://www.amazon.com/D2-Mini-Decoder-ES9018K2M-Non-ES9023-PCM5102A/dp/B08G837N2B
      Ez mondjuk erősítőt is kíván, csak kimenet, de eszméletlen jól szól! Zenehallgatásra kiváló!

• [törölve]

• Szerkesztve

klt

Haha, pont ilyenem volt egyszer par eve nekem is. Mármint a Logilink amit adnál ajciba.
        Nálam teljesen jól működött Linux alatt és a zenével sem volt probléma.
        Csak az volt a baja, hogy 1-2 év után a 2 gomb kiesett, de még utána is jól működött.
        Mégis azt mondom jó választás lenne!

• klt válaszolt erre.
        • klt kedveli ezt.

[törölve] Ez itt most OFF :))
          Nincs baja a logilinknek, de ócska a hangja. Kétségtelenül szól, de élettelen, fakó hangon.
          Kipróbáltam ezeket (sorrendben):
          -valami noname zörgőbörgő 900Ft-ért >>/dev/null
          -Logilink (valamivel jobb)
          -Ada17 (sokkal jobb!!!)
          -Sound blaster play!3 (vacak, iszonyatosan erőlteti a mélyeket, egyébként nem volna olyan rossz -> ezt eladtam.)
          -Asus Xonar U3 (majdnem jó, viszont a magas hangokat jórészt eltünteti, mintha 12kHz fölött nem volna élet)
          -Sharkoon Gaming DAC pro S2 (élvezhető, jó hang)
          -D2 mini: ezt kipróbálásra kaptam, és nem adtam vissza, inkább megvettem, és eladtam a Sharkoon-t.
          A legjobb, amit eddig próbáltam.

klt
            Az AXAGON ADA-17-en és a Logilinken látok mikrofon bemeneti portot is, ez bizony lehet szempont, ha a kérdező nem az USB Device 0x93a:0x2620-ként azonosított webkamerát akarja erre a célra használni.
            Nem gondolnám, hogy (túl sokat) érdemes rákölteni erre a vasra, koros és a 3 GB RAM már így is a határeset kategóriába tartozik, bár nem tudom, hogy a kérdező milyen eszközön játssza le a hangot, de ha csak a Ensoniq ES1371 hangkártya kiváltása a cél, akkor én a magam részére ebből a kettőből választanék (a jack-es 2.1-es hangszórómat rá tudnám dugni, az nekem elég, A füleseim már bluetooth-osak vagy USB-sek, a mikrofon, a webkamera szintén USB-s). Ha nálad Debian alatt mennek, akkor Xubuntu alatt sem lesz egyikkel sem gond.

• klt válaszolt erre.
            • klt kedveli ezt.

klt
              Köszi! Egyszer telepítettem Ubuntut egy laptopra, aminek szintén ilyen csatlakozója volt.

Ennyivel később: 5 nap

klt
              Az USB-s hangkártyát csak az USB-portra kell csatlakoztatni,
              és a Linux felismeri és konfigurálja?
              A másik hangkártyát ki kell szerelni a gépből, és törölni is kell a meghajtóját,
              vagy ez nem szükséges?

• klt válaszolt erre.
                Ennyivel később: 11 nap

klt
                Vettem egy AXAGON ADA-17 USB-s hangkártyát.
                Nemrég megjött, próbálgatom, de ezzel sem sikerül megszólaltatni Ubuntu alatt a gépet.
                Ötletetek van, mit és hogyan lehetne még beállítani?

peter513
                  A helyedben egy live rendszerkent inditott 22.04-el kiserleteznek.
                  Ha azon van, illetve sikerul elocsalogatni hangot, akkor azt telepitenem - a 16.04 helyett.

peter513 "Ötletetek van, mit és hogyan lehetne még beállítani?"
                  Még? Hiszen nem írtad, miket állítottál már.
                  USB-s cuccnál dmesg, eredményt megkukkol, kidekódol, gugliz, hiányzó modulokat telepít. Kábé ennyi. Ezekből mi van meg?

peter513 Ötletetek van, mit és hogyan lehetne még beállítani?

Fogalmunk nincs mit és hogyan próbáltál. Jó lenne, ha részletesen leírnád. (Én az új eszközt még a gép bekapcsolását megelőzően bedugnám az USB portba.)

peter513

Elvileg annyit kéne állítani, hogy a hangbeállításoknál kijelölöd, mint kimeneti eszközt.
                  Esetleg ha tiltod a beépített hangkártyád kernelmodulját, egyszerűsödhet a helyzet, mert akkor egyes-egyedül csak az USB-n cstlakoztatott ADA17 szerepel majd hangeszközként, nem lesz kavarodás, hogy milyen program melyiken akar szólni...
                  cat /proc/asound/modules
                  mit mutat nálad?

klt
                    Illetve még annyit ideírnék, hogy ebből számomra semmi nem derül ki:

peter513 Vettem egy AXAGON ADA-17 USB-s hangkártyát.
                    Nemrég megjött, próbálgatom, de ezzel sem sikerül megszólaltatni Ubuntu alatt a gépet.

Lehet, hogy ez mindenkinek egyértelmű, de azért lejegyezném, hogy a gépet megszólaltatni, ebben az esetben azt jelenti, hogy az USB-s kütyü zöld színű zizijébe kell beledugni egy jack-et, annak a másik végén lévő fülhallgatóban, fejhallgatóban, hangszóróban kellene megjelennie a kimeneti hangnak.