A számítógép nem bootol
Légyszi ne köszönésre használjátok a témacímeket, hanem a probléma rövid összefoglalására.
[törölve] Ott a baj, hogy Toshiba!
https://www.backblaze.com/b2/hard-drive-test-data.html
Itt elég jó és elég nagy merítésből leszűrt tapasztalatok láthatóak (felhőszolgáltatás, kifejezetten végfelhasználói HDD-ket használnak, de nyilván a nagyobb kapacitásúak közül)
Az adatokból többek között az jön le, hogy ugyanazon gyártó neve alatt futó termékek sokszor megtalálhatóak a legjobb és a legrosszabb hibarátájú HDD-k között is, ugyanabban az évben.
Írtad, hogy nálad ez a tapasztalat, de kíváncsi lennék, hogy jellemzően milyen HDD paramétereknél jellemző ez (méret, sebesség), melyiket érdemes elkerülni?
- Szerkesztve
tenkes Ezt anélkül hogy vennél mindből legalább 100 darabot nem lehet megmondani. Nekem most minden HDD-m legalább 10 éves, de az ég adta világon semmi garancia nincs rá, hogy ha ilyet veszel, akkor nem fog egy hét múlva megpukkanni.
Plusz elég rossz tanács mostanában, hogy X gyártótól ne vegyél HDD-t, mert összesen három gyártó maradt a piacon: a Western Digital, a Seagate és a Toshiba.
Kékfelhő Szoftveres hiba itt elég nehezen elképzelhető, hiszen írtad, hogy 2 gépen. ill. W10-en és Ubuntun is megfigyelhető a jelenség.
Az eltérő rendszerek miatt a kártékony szoftverek sem valószínűek.
Valamilyen közös pontot kellene keresni, pl azonos hardver, pl. már írták a HDD-ket, vagy valami külső ok, pl. gyakori áramszünet, ami szép lassan hazavágja a tápokat, majd az alaplapot, stb, stb.
Ugyanakkor közös pont lehet az üzemeltetés is, ezt sem érdemes kizárni.
meskobalazs Arról nem is beszélve, hogy talán 2 igazi gyártó maradt, a Seagate és a Samsung (a Toshiba Samsung belül). Nekem is van 6 féle (ami 2) lemezem, mindegyik teszi a dolgát.
Csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan sorozat ami kirívó.
tenkes OFF: Ez az infó honnan van, hogy a Toshiba az a Samsung része. Legjobb tudomásom szerint a Samsungot konkrétan kivásárolta a Seagate.
[törölve]
- Szerkesztve
Mindegy melyik melyiknek a része, akkoris mindegyik más.
Nekem csak a Thosibákkal vannak tapasztalataim, mást nem nagyon cseréltem sehol.
Számomra ez a legalja, még a zsír újat is aznap vissza kellett vinnem a boltba.
Mint régen a Maxtor.
Ez kb olyan lehet mint, hogy a Skoda Oktávia az = Volkswagen Passat, alkatrészek is passzolnak.
Mégis a Skodából kihagytak ezt-azt olcsóbb legyen, de a 2 autó ugyanaz.
Szóval lehet ugyan attól a gyártótól másik gyárban sokkal jobb vagy rosszabb minőséget gyártani ugyan abból.
@tenkes
Még annyit tennék hozzá, hogy amiket cseréltem a legtöbbje 2,5" méretű lemezek voltak laptopban.
Amit vissza vittem aznap is egy ilyen volt csak külső usb-s 1 terrás Thosiba.
Szerintem mindegyik 5400 RPM-es volt.
Meg ha jól tudom a Thosiba a legolcsóbb is mindközül.
meskobalazs Igazából csak megnéztem a külső Toshiba vinyóm adatait és belül Samsung.
[törölve]
tenkes Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.
Ez így volt 2014-ben is amikor visszavittem azt a vacak Thosiba-t.
Lefényképeztem.Most az Ubuntu 20ról írok.Minden működik,de érdekes módon a fájlokat ahol a fénykép van nem lehet megnyitni.Majd megpróbálom késöbb.
lala2 Arra vigyázz:
némelyik típus itt az előfordult hibákat számolja (WD mind ilyen).
Némelyik az alsó 32 biten az olvasási műveleteket számolja (néha nullázödik, mikor átfordul) a hibás olvasásokat a felső 16 biten (Seagate mind ilyen).
A szóban forgó lemeznél nem tudom, hogyan van utána kellene nézni.
Van négy Toshiba merevlemezem.A legrégibb 2015-ben vásárolt és rensdszeresen használt.Ennek küldtem el a SMART adatait.A többi három 2021-ben vásárolt.Ezekből egy volt ritkán használva inkább csak egy biztonsági Ubuntu operációs rendzszert raktam,ha esetleg a 2015-ös nem müködne.A maradék kettő pihen és tartalék.
Tegnap érdekes eset történt.Most és tegnap is 2015 ös Hd van használva.Bekapcsolom rendben müködik.Beteszem a Usb penrivet amin régen egy dokumentum filmet rögzitettem a you tubéról.Be akarom másolni a gépbe.Amint a másolást elkezdte a gép,nyomban a másolás leállt.Kurzor eltünt és semmi sem reagált a gép,még a Ctl alt deletére sem.Kénytelen voltam a kapcsolót megnyomva kilépni.Nekem ez furcsa egybeesés.
Szeretném kérni,hogy írjátok meg,ha letöltöm az Ubuntu új operációs rendszerét alatta van az ellenörző szám.Úgy emlékszem le kell tölteni egy programot a gépre és ebbe a letöltött operációs rendszerenek valamelyik adatát rá kell másolni az ellenörző programba és ez kiszámolja az ellenörző számot.Ezt hogyan csináljam a gyakorlatban?
[törölve]
Erre gondolsz?
https://linuxconfig.org/how-to-verify-downloaded-ubuntu-iso-image-checksum
Ennek mi köze lenne a lefagyáshoz?
- Szerkesztve
Kékfelhő Nekem ez furcsa egybeesés.
Egybeesésnek egybeesés, de ha megpukkant a HDD, akkor semmi furcsa nincs benne.
Az viszont biztos, hogy a letöltött YouTube videódnak ehhez az ég adta világon semmi köze.
[törölve]
- Szerkesztve
Egy csomó hibát jelez amúgy a lemezed.
Érdemes lenne tovább nézni a smart adatokat pl megnézhetnéd azt is mit én írtam.
Vagy csak simán a smartctl-t használni.