• [törölve]

• Szerkesztve

Ott a baj, hogy Toshiba!
95% biztos vagyok benne, hogy rossz.
Az a legalja, a legrosszabb minőségű merevlemez.
Volt olyan, hogy kihoztam a boltbol zsír újjan és még aznap vihettem vissza, mert otthon amikor kibontottam és kipróbáltam csak kerregett kattogott alig olvasta a rendszer.

Amiket másoknál szoktam cserélni lemezeket is szinte mindig kivétel nélkül csak Thosibát cserélek.
Nagyon ritka amikor más gyártótól kell cserélnem.

Az alábbi módszerrel ellenőrizheted állapotát rootként, nem sudozok:
wget https://www.claudiokuenzler.com/monitoring-plugins/check_smart.pl
chmod +x check_smart.pl

És nálam pl az sda-t ami sata így kell:

:~# ./check_smart.pl -d /dev/sda -i sat
OK: Drive  Samsung SSD 860 QVO 1TB S/N S4CZNF0N584249V: no SMART errors detected. |Reallocated_Sector_Ct=0 Power_On_Hours=3604 Power_Cycle_Count=985 Wear_Leveling_Count=10 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Tot=0 Program_Fail_Cnt_Total=0 Erase_Fail_Count_Total=0 Runtime_Bad_Block=0 Reported_Uncorrect=0 Airflow_Temperature_Cel=27 Hardware_ECC_Recovered=0 UDMA_CRC_Error_Count=0 Total_LBAs_Written=17851972783

Kékfelhő
    Írj ki egy telepítőt pendrive-ra, ha arról sorozatosan tudsz bootolni és a használat során sem jelentkezik vele gond, akkor vélhetően a merevlemez(ek) a hibásak.

Kékfelhő A SMART kiolvasására képes szoftvert hogyan lehet megnyitni?

Ubuntuban is kell lenni "Lemezek" alkalmazásnak. https://ibb.co/cQgK00p
    Fent a 3 egymás alatti pontot ábrázoló ikonra kattintva. a legördülő menüben található a
    "SMART adatok és öntesztek" menüpont.
    Erre kattintva jelennek meg a "Lemezek" bal oldali menüjében kiválasztott lemez SMART adatai.
    https://ibb.co/ZgqYpcK
    Erről készíts képernyőfelvételt, és pl. erre a képernyőmegosztó oldalra feltöltve,
    https://imgbb.com/
    a kapott linket másold be a válaszodba.

• [törölve]

Ja azt elfelejtettem írni, hogy a smartmontools legyen fent előtte.
    apt install smartmontools

meskobalazs a következőre módosította a címet: A számítógép nem bootol.

Légyszi ne köszönésre használjátok a témacímeket, hanem a probléma rövid összefoglalására.

[törölve]

[törölve] Ott a baj, hogy Toshiba!

https://www.backblaze.com/b2/hard-drive-test-data.html
    Itt elég jó és elég nagy merítésből leszűrt tapasztalatok láthatóak (felhőszolgáltatás, kifejezetten végfelhasználói HDD-ket használnak, de nyilván a nagyobb kapacitásúak közül)
    Az adatokból többek között az jön le, hogy ugyanazon gyártó neve alatt futó termékek sokszor megtalálhatóak a legjobb és a legrosszabb hibarátájú HDD-k között is, ugyanabban az évben.

Írtad, hogy nálad ez a tapasztalat, de kíváncsi lennék, hogy jellemzően milyen HDD paramétereknél jellemző ez (méret, sebesség), melyiket érdemes elkerülni?

tenkes Ezt anélkül hogy vennél mindből legalább 100 darabot nem lehet megmondani. Nekem most minden HDD-m legalább 10 éves, de az ég adta világon semmi garancia nincs rá, hogy ha ilyet veszel, akkor nem fog egy hét múlva megpukkanni.

Plusz elég rossz tanács mostanában, hogy X gyártótól ne vegyél HDD-t, mert összesen három gyártó maradt a piacon: a Western Digital, a Seagate és a Toshiba.

Kékfelhő Szoftveres hiba itt elég nehezen elképzelhető, hiszen írtad, hogy 2 gépen. ill. W10-en és Ubuntun is megfigyelhető a jelenség.
        Az eltérő rendszerek miatt a kártékony szoftverek sem valószínűek.
        Valamilyen közös pontot kellene keresni, pl azonos hardver, pl. már írták a HDD-ket, vagy valami külső ok, pl. gyakori áramszünet, ami szép lassan hazavágja a tápokat, majd az alaplapot, stb, stb.
        Ugyanakkor közös pont lehet az üzemeltetés is, ezt sem érdemes kizárni.

meskobalazs Arról nem is beszélve, hogy talán 2 igazi gyártó maradt, a Seagate és a Samsung (a Toshiba Samsung belül). Nekem is van 6 féle (ami 2) lemezem, mindegyik teszi a dolgát.
        Csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan sorozat ami kirívó.

tenkes OFF: Ez az infó honnan van, hogy a Toshiba az a Samsung része. Legjobb tudomásom szerint a Samsungot konkrétan kivásárolta a Seagate.

• [törölve]

• Szerkesztve

Mindegy melyik melyiknek a része, akkoris mindegyik más.
            Nekem csak a Thosibákkal vannak tapasztalataim, mást nem nagyon cseréltem sehol.
            Számomra ez a legalja, még a zsír újat is aznap vissza kellett vinnem a boltba.
            Mint régen a Maxtor.

Ez kb olyan lehet mint, hogy a Skoda Oktávia az = Volkswagen Passat, alkatrészek is passzolnak.
            Mégis a Skodából kihagytak ezt-azt olcsóbb legyen, de a 2 autó ugyanaz.

Szóval lehet ugyan attól a gyártótól másik gyárban sokkal jobb vagy rosszabb minőséget gyártani ugyan abból.

@tenkes
            Még annyit tennék hozzá, hogy amiket cseréltem a legtöbbje 2,5" méretű lemezek voltak laptopban.
            Amit vissza vittem aznap is egy ilyen volt csak külső usb-s 1 terrás Thosiba.
            Szerintem mindegyik 5400 RPM-es volt.
            Meg ha jól tudom a Thosiba a legolcsóbb is mindközül.

meskobalazs Igazából csak megnéztem a külső Toshiba vinyóm adatait és belül Samsung.

[törölve] Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.
              Külső, USB-s Maxtor-om is van (1TB), belül az is Seagate. Eddig egyetlen külső HDD volt, amit dobozból kivéve vissza kellett vinnem, egy 1.5TB-s Seagate. Meg is voltam lepődve.

• [törölve]

tenkes Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.

Ez így volt 2014-ben is amikor visszavittem azt a vacak Thosiba-t.😄

Lefényképeztem.Most az Ubuntu 20ról írok.Minden működik,de érdekes módon a fájlokat ahol a fénykép van nem lehet megnyitni.Majd megpróbálom késöbb.

Kékfelhő
                  Haat ! ... Anyam tobb mint 10 eves laptop HDD-jen az 1 ... Olvasasi hibak gyakorisaga ... Ertek: 1

• klt válaszolt erre.

lala2 Arra vigyázz:
                    némelyik típus itt az előfordult hibákat számolja (WD mind ilyen).
                    Némelyik az alsó 32 biten az olvasási műveleteket számolja (néha nullázödik, mikor átfordul) a hibás olvasásokat a felső 16 biten (Seagate mind ilyen).
                    A szóban forgó lemeznél nem tudom, hogyan van utána kellene nézni.

Van négy Toshiba merevlemezem.A legrégibb 2015-ben vásárolt és rensdszeresen használt.Ennek küldtem el a SMART adatait.A többi három 2021-ben vásárolt.Ezekből egy volt ritkán használva inkább csak egy biztonsági Ubuntu operációs rendzszert raktam,ha esetleg a 2015-ös nem müködne.A maradék kettő pihen és tartalék.
                    Tegnap érdekes eset történt.Most és tegnap is 2015 ös Hd van használva.Bekapcsolom rendben müködik.Beteszem a Usb penrivet amin régen egy dokumentum filmet rögzitettem a you tubéról.Be akarom másolni a gépbe.Amint a másolást elkezdte a gép,nyomban a másolás leállt.Kurzor eltünt és semmi sem reagált a gép,még a Ctl alt deletére sem.Kénytelen voltam a kapcsolót megnyomva kilépni.Nekem ez furcsa egybeesés.

Szeretném kérni,hogy írjátok meg,ha letöltöm az Ubuntu új operációs rendszerét alatta van az ellenörző szám.Úgy emlékszem le kell tölteni egy programot a gépre és ebbe a letöltött operációs rendszerenek valamelyik adatát rá kell másolni az ellenörző programba és ez kiszámolja az ellenörző számot.Ezt hogyan csináljam a gyakorlatban?