Elromlott a gép, vidd el szerelőhöz, vagy vegyél helyette másikat.

Köszönöm a válaszokat.A gép alaplapját 2020 nyarán cserélték akkor át is nézték.Az alaplaphoz ki kellett cserélni a processzort is.Intel Core I3 -ra. Bios elem jó.Most például elsőre simán beléptem a gépbe.A merevlemezek is 2020-ban lettek vásárolva Toshiba.Volt elötte Western Digital,de 4 - 5 év alatt meghibásodott és a Toshibáról jókat olvastam.A SMART kiolvasására képes szoftvert hogyan lehet megnyitni ?

Még azt szeretném mondani a feleségemnek a gépe a másik szobában van Windows 10 operációs rendszerrel.Egy hálózaton vagyunk.Nála is már legalább fél éve jelentkezett előbb,mint nálam a kurzor lefagyás vagy eltűnése.Nála is csak a gép kikapcsolása volt a lehetőség az újra indításra.Feleségemnek az inrterneten ajánlottak védelmi programokat amit ő nem kért,azóta van a lefagyás.
    Nem értek nagyon a számítógéphez ezért inkább fizikai lemez cserélgetéssel próbálgatással jövök rá mi lehet a hiba.Szerintem kívülről nyúlnak a gépbe.

• [törölve]

• Szerkesztve

Ott a baj, hogy Toshiba!
    95% biztos vagyok benne, hogy rossz.
    Az a legalja, a legrosszabb minőségű merevlemez.
    Volt olyan, hogy kihoztam a boltbol zsír újjan és még aznap vihettem vissza, mert otthon amikor kibontottam és kipróbáltam csak kerregett kattogott alig olvasta a rendszer.

Amiket másoknál szoktam cserélni lemezeket is szinte mindig kivétel nélkül csak Thosibát cserélek.
    Nagyon ritka amikor más gyártótól kell cserélnem.

Az alábbi módszerrel ellenőrizheted állapotát rootként, nem sudozok:
    wget https://www.claudiokuenzler.com/monitoring-plugins/check_smart.pl
    chmod +x check_smart.pl

És nálam pl az sda-t ami sata így kell:

:~# ./check_smart.pl -d /dev/sda -i sat
    OK: Drive  Samsung SSD 860 QVO 1TB S/N S4CZNF0N584249V: no SMART errors detected. |Reallocated_Sector_Ct=0 Power_On_Hours=3604 Power_Cycle_Count=985 Wear_Leveling_Count=10 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Tot=0 Program_Fail_Cnt_Total=0 Erase_Fail_Count_Total=0 Runtime_Bad_Block=0 Reported_Uncorrect=0 Airflow_Temperature_Cel=27 Hardware_ECC_Recovered=0 UDMA_CRC_Error_Count=0 Total_LBAs_Written=17851972783

Kékfelhő
      Írj ki egy telepítőt pendrive-ra, ha arról sorozatosan tudsz bootolni és a használat során sem jelentkezik vele gond, akkor vélhetően a merevlemez(ek) a hibásak.

Kékfelhő A SMART kiolvasására képes szoftvert hogyan lehet megnyitni?

Ubuntuban is kell lenni "Lemezek" alkalmazásnak. https://ibb.co/cQgK00p
      Fent a 3 egymás alatti pontot ábrázoló ikonra kattintva. a legördülő menüben található a
      "SMART adatok és öntesztek" menüpont.
      Erre kattintva jelennek meg a "Lemezek" bal oldali menüjében kiválasztott lemez SMART adatai.
      https://ibb.co/ZgqYpcK
      Erről készíts képernyőfelvételt, és pl. erre a képernyőmegosztó oldalra feltöltve,
      https://imgbb.com/
      a kapott linket másold be a válaszodba.

• [törölve]

Ja azt elfelejtettem írni, hogy a smartmontools legyen fent előtte.
      apt install smartmontools

meskobalazs a következőre módosította a címet: A számítógép nem bootol.

Légyszi ne köszönésre használjátok a témacímeket, hanem a probléma rövid összefoglalására.

[törölve]

[törölve] Ott a baj, hogy Toshiba!

https://www.backblaze.com/b2/hard-drive-test-data.html
      Itt elég jó és elég nagy merítésből leszűrt tapasztalatok láthatóak (felhőszolgáltatás, kifejezetten végfelhasználói HDD-ket használnak, de nyilván a nagyobb kapacitásúak közül)
      Az adatokból többek között az jön le, hogy ugyanazon gyártó neve alatt futó termékek sokszor megtalálhatóak a legjobb és a legrosszabb hibarátájú HDD-k között is, ugyanabban az évben.

Írtad, hogy nálad ez a tapasztalat, de kíváncsi lennék, hogy jellemzően milyen HDD paramétereknél jellemző ez (méret, sebesség), melyiket érdemes elkerülni?

tenkes Ezt anélkül hogy vennél mindből legalább 100 darabot nem lehet megmondani. Nekem most minden HDD-m legalább 10 éves, de az ég adta világon semmi garancia nincs rá, hogy ha ilyet veszel, akkor nem fog egy hét múlva megpukkanni.

Plusz elég rossz tanács mostanában, hogy X gyártótól ne vegyél HDD-t, mert összesen három gyártó maradt a piacon: a Western Digital, a Seagate és a Toshiba.

Kékfelhő Szoftveres hiba itt elég nehezen elképzelhető, hiszen írtad, hogy 2 gépen. ill. W10-en és Ubuntun is megfigyelhető a jelenség.
          Az eltérő rendszerek miatt a kártékony szoftverek sem valószínűek.
          Valamilyen közös pontot kellene keresni, pl azonos hardver, pl. már írták a HDD-ket, vagy valami külső ok, pl. gyakori áramszünet, ami szép lassan hazavágja a tápokat, majd az alaplapot, stb, stb.
          Ugyanakkor közös pont lehet az üzemeltetés is, ezt sem érdemes kizárni.

meskobalazs Arról nem is beszélve, hogy talán 2 igazi gyártó maradt, a Seagate és a Samsung (a Toshiba Samsung belül). Nekem is van 6 féle (ami 2) lemezem, mindegyik teszi a dolgát.
          Csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan sorozat ami kirívó.

tenkes OFF: Ez az infó honnan van, hogy a Toshiba az a Samsung része. Legjobb tudomásom szerint a Samsungot konkrétan kivásárolta a Seagate.

• [törölve]

• Szerkesztve

Mindegy melyik melyiknek a része, akkoris mindegyik más.
              Nekem csak a Thosibákkal vannak tapasztalataim, mást nem nagyon cseréltem sehol.
              Számomra ez a legalja, még a zsír újat is aznap vissza kellett vinnem a boltba.
              Mint régen a Maxtor.

Ez kb olyan lehet mint, hogy a Skoda Oktávia az = Volkswagen Passat, alkatrészek is passzolnak.
              Mégis a Skodából kihagytak ezt-azt olcsóbb legyen, de a 2 autó ugyanaz.

Szóval lehet ugyan attól a gyártótól másik gyárban sokkal jobb vagy rosszabb minőséget gyártani ugyan abból.

@tenkes
              Még annyit tennék hozzá, hogy amiket cseréltem a legtöbbje 2,5" méretű lemezek voltak laptopban.
              Amit vissza vittem aznap is egy ilyen volt csak külső usb-s 1 terrás Thosiba.
              Szerintem mindegyik 5400 RPM-es volt.
              Meg ha jól tudom a Thosiba a legolcsóbb is mindközül.

meskobalazs Igazából csak megnéztem a külső Toshiba vinyóm adatait és belül Samsung.

[törölve] Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.
                Külső, USB-s Maxtor-om is van (1TB), belül az is Seagate. Eddig egyetlen külső HDD volt, amit dobozból kivéve vissza kellett vinnem, egy 1.5TB-s Seagate. Meg is voltam lepődve.

• [törölve]

tenkes Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.

Ez így volt 2014-ben is amikor visszavittem azt a vacak Thosiba-t.😄

Lefényképeztem.Most az Ubuntu 20ról írok.Minden működik,de érdekes módon a fájlokat ahol a fénykép van nem lehet megnyitni.Majd megpróbálom késöbb.