Egy közeli európai nevű műszaki boltban akciós volt egy kétzónás hordozható indukciós lap, és vettünk egyet későbbi felhasználás céljából - már régebben is kellett volna alkalmanként, de most a kihagyhatatlan akció előre hozta ezt a beruházást...
Persze rögtön kipróbáltuk, és valóban nagyon praktikus szerszámnak néz ki.
A fene megevett, hogy vajon érdemes-e elgondolkodni, hogy az öregecske gáztűzhelyet lecseréljük indukciós főzőlapra, vagy maradjunk meg a gázüzemnél és gáztűzhelyet vegyünk majd újra, ha eljön az ideje?
Kiolvastam az internetet, de nem találtam meg az engem érdeklő adatokat ebbena témában, csak használhatatlan marketing összehasonlításokat találtam.
Mivel itt vannak rajtam kívül műszaki érdeklődésűek, gondoltam, az alábbi tesztem eredményét megosztom.
Nekem az jött ki, hogy a jelenlegi viszonyok között még nem érdemes a villanytűzhelyet erőltetni, ha csak a rezsiköltséget nézem, de részletezem egy kicsit alább.
Fogtam egy kuktát (alkalmas indukciós főzőlapon való használatra), feltöltöttem csaphideg vízzel, egy peremig, amit jelölésként használtam. Hozzávetőleg 3,5l vízzel. A kuktát nem zártam le.
A lényeg, hogy másodszor is pontosan ugyaneddig töltöttem ugyanolyan hőmérsékletű vízzel.
Feltettem a tűzhelyre az egyik közepes dűznire. A lobogó forrás kialakulásáig 36 perc kellett, ezután pontosan 15 percig hagytam forrni, persze lejjebb vettem takarékra (de nem teljesen, mert akkor a forrás is abbamaradt volna).
Fölhasznált gázmennyiség az óra szerint 0,128 m3. (Amíg nem fűtünk, nincs máshol gázfogyasztás, így könnyű volt csak a tűzhelyet mérni)
Ezután az edényt visszahűtöttem, újból csaphideg vízzel töltöttem föl, ugyanaddig a peremig.
Föltettem az indukciós főzőlapra. Beállítás szerint 2000W-ra kapcsoltam, a műszer szerint 1800W volt a teljesítményfelvétele. A lobogó forrás kialakulásáig 17 perc kellett (gázon 36 perc volt!!!) ezután átkapcsoltam hőfokszabályozó üzemmódra. Érdekes, hogy 140 fokot kellett beállítani, hogy a lobogó forrás megmaradjon.
Pontosan 15 percig hagytam ugyanúgy forrni, mint előtte a gázon.
Felhasznált energia: 0,7kWh.
Ezekkel már legalább lehet valamit számolni.
A mostani sávos villanydíjjal 51Ft-ra jön ki nekünk 1 kWh.
A forrongós művelet tehát közelítőleg 36Ft-ba került (és 32 percbe).
A gázból 1m3 102 Ft-ra jön ki, mert teljesen beleférünk a havi limitbe. Ennek megfelelően a próbafőzés 13Ft-ba került (és 51 percbe).
Más egységárakkal nyilván más jön ki.
Engem ez nagyon érdekelt, és abban a reményben osztom meg, hogy valaki mást is érdekelhet esetleg.
Ha nem így van, akkor bocsesz az offért...