csucsu Igen, azt nem írtam, hogy ez az eszköz, amelyet korábban a GNOME használt. A 22.04 óta (egész pontosan a GNOME 42 óta) új képernyőkép-készítő eszköz került a Shellbe, amelynek nincs ez az interaktív módja.

csucsu A beállításokban letiltod a képernyőkép-készítési gyorsbillentyűket, majd felveszed egyéni gyorsbillentyűként. A következők a releváns kapcsolók:

• -a terület (ez volt régen a Shift+PrintScreen)
    • -w ablak (ez volt régen az Alt+PrintScreen)

Minden másra ott a man 🙂

csucsu
    Elkeszult a kepernyofelvetel -> a tarolasi konyvtarban (pl. "Kepek") jobb katt. a kepre ->
    a legordulo menuben nincs olyan opcio hogy "Atnevezes" ?

lala2 nem adja ki a választási lehetőséget, rögtön menti a képet a saját elképzelése szerint.

csucsu
        Ezt a sajat elkepzelese szerint mentett kepet nem lehet atnevezni ? Utolag ?

lala2 később át lehet nevezni a fájlkezlőben őket, azzal nincs gond.
          Csak gondoltam előre be lehetne állítani egy tetsző szöveget.

Nálam Ubuntu 22.04-en van egy Képernyőkép nevű alkalmazás (szerintem ez a GNOME screenshot), az fel van véve a kedvencek közé. Ha képernyőképet akarok készíteni, akkor ezt használom és nem a PrtScreen gombot.
            A folyamat végén választhatok nevet, mentési helyet az elkészülő fényképnek.

Ez neked nem lenne jó megoldás?

csucsu
              Kulonbozo temaju kepekre csak nem akarsz egyenszoveget beallitani ! 🙂

lala2 persze hogy nem 🙂
                egy évben egyszer kétszer át teszem a fontosabb képeket a 100 éves laptopra, amin még az XP fut, archiválás gyanánt.

Nem szereti az ékezetes betűket és a kettös pontot sem.

Képernyőkép ekkor: 2022-08-03 23-10-16.png

csuhas32 akkor ez lesz, csak gondoltam a gyárilag benne lévőt is át lehet alakítani.

csucsu

Figyu, a Beállítások/ Billentyűzet/ Gyorsbillentyűk/ Gyorsbillentyűk megtekintése és testreszabása/ Egyéni gyorsbillentyűk-nél beállíthatsz bármit.
                  Például azt, hogy a Ctrl+Alt+PrtScreen-re a GNOME Screenshot induljon el.

De akár le is cserélheted, hogy a PrtScreent megnyomva ez induljon el.

Gondolom valami olyasmi megoldást keresel, mint ami KDE screenshot alkalmazásban van:

Itt bármire át lehet nevezni. De szerintem ilyen beállítás alapértelmezetten nincs gnome alatt.

csuhas32

csuhas32 De akár le is cserélheted, hogy a PrtScreent megnyomva ez induljon el.

lecseréltem, köszönöm mindenkinek

Ennyivel később: 14 nap