Nérókutya

ez van mentve nekem, hogy igy telepitettem:

openjdk-8-jdk

jdk-8u261-linux-x64.tar.gz
http://ubuntu.hu/node/45177 alapján:
sudo tar -zxvf jdk-8u261-linux-x64.tar.gz -C /usr/lib/jvm/
sudo update-alternatives --install /usr/bin/java java /usr/lib/jvm/jdk1.8.0_261/bin/java 1
sudo update-alternatives --config java 2
java -version

Nérókutya klt

Ehhez kapcsolódóan idéznék a NAV-tól

A számítógépre legyen telepítve az Oracle által kiadott Java futtatási környezet, (JRE), 1.8 verziója. Ennél magasabb Java verzióval a program nem garantált, hogy megbízhatóan működni fog.

De egyébként ha terminálból indítod el az ÁNYK-t, akkor a kimenetből kiderülhet, hogy miért hal le.

• klt válaszolt erre.
    • klt kedveli ezt.

meskobalazs Feleségem használja az ÁNYK-t, és a leírt hiba nála is előjött egyszer. Úgy emlékszem, hogy akkor váltottunk Oracle java-ra (ebben nem vagyok biztos, mert régen volt). Jelenleg is az Oracle java-t használja.
      ÁNYK-val nincs gondja.
      Én csak erősen gyanítom, hogy a java cseréje segítene, teljesen biztos nem vagyok benne.

klt Régen biztos hogy az kellett hozzá, mert olyan kódokat használt az alkalmazás, amelyek nem részei a nyilvános API-nak, és egyszerűen ezek hiányoztak az OpenJDK-ból. Ezeket elvileg azóta orvosolták, de ki tudja milyen JRE-függő dolgok maradtak még ott a szekrényben 🙂

• klt válaszolt erre.

klt
          Jelenleg az openjdk version "1.8.0_362" -t telepítettem a Synapticból.
          Ha telepíteném a .deb csomagot (oracle-jre_1.8.0-361_amd64.deb) ami ugye "361" verzió, előtte távolítsam el a Synapticból telepítettet?

• klt válaszolt erre.

Nérókutya

Nérókutya előtte távolítsam el a Synapticból telepítettet?

Nem kell, maradhat. Nem ütik egymást.
            De most egyébként hibátlanul működik az ÁNYK? Mert ha igen, akkor nem kell babrálni semmit.
            Ha most is lefagy azon a ponton, akkor érdemes megpróbálni az Oracle-féle java-val.

Nérókutya A kíváncsiságom végett kérlek, jelezz vissza, hogy:
              -sikerült-e telepíteni a .deb csomagomból az Oracle java-t?
              -telepítés után valóban alapértelmezett jva lett-e? (Ezt a terminálbanjava -versionparanccsal tudod ellenőrizni, a várt kimenet:

laco@Nagygep:~$ java -version
              java version "1.8.0_361"
              Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_361-b09)
              Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.361-b09, mixed mode)

-Változott-e jó irányban az ÁNYK viselkedése?

klt
                Letöltöttem és a GDebi csomagtelepítővel felrakattam, rendben lefutott.
                Azonban a java -version
                openjdk version "1.8.0_362"
                OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_362-8u362-ga-0ubuntu122.04-b09)
                OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.362-b09, mixed mode)
                a régi maradt alapértelmezettként.
                Most néztem a fájlkezelőben, a Saját mappa/abevjava könyvtárban van egy jdk1.8.0_351 dir, tehát mégis települt.

Próbáltam terminálból indítani, de meg se nyikkan:
                reloadkft@reloadkft-VivoBook-ASUSLaptop-X515EA-X515EA:~/abevjava$ abevjava_start
                abevjava_start: a parancs nem található.

• klt válaszolt erre.

Nérókutya Terminálban:

sudo update-alternatives --config java

Mutatja valamelyik sorban a

/lib/jvm/jre1.8.0_361/bin/java 

-t?
                  Ha igen, válaszul írd be neki azt a számot.
                  Utána nézd meg újra ajava -version parancs kimenetét!

Nérókutya Saját mappa/abevjava könyvtárban van egy jdk1.8.0_351 dir, tehát mégis települt.

Na, oda tutira nem! /lib/jvm/jre1.8.0_361/ alá rak mindent a .deb, amit hegesztettem.

Nérókutya

Nérókutya reloadkft@reloadkft-VivoBook-ASUSLaptop-X515EA-X515EA:~/abevjava$ abevjava_start
                    abevjava_start: a parancs nem található.

Ha már ott vagy a könyvtárban, ahol az indítani kívánt program van, akkor nem elég a neve:
                    ./ kell elé:
                    ./abevjava_start

klt
                    Jogos!

sudo update-alternatives --config java
                    [sudo] reloadkft jelszava: 
                    Csak egy alternatíva van a(z) java linkcsoportban (/usr/bin/java biztosításához): /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java
                    Nincs mit beállítani.
                    • klt válaszolt erre.

Nérókutya

Nérókutya Csak egy alternatíva van a(z) java linkcsoportban

Akkor valami mégsem kerek, mert a .deb-ban van post-install script, ami kéne, hogy beállítsa...
                      ls /lib/jvm -l
                      Nézzük meg, a fájlok települtek-e?

klt
                        ls /lib/jvm -l
                        összesen 8
                        lrwxrwxrwx 1 root root 20 okt 25 19:26 java-1.8.0-openjdk-amd64 -> java-8-openjdk-amd64
                        drwxr-xr-x 5 root root 4096 febr 22 14:48 java-8-openjdk-amd64
                        drwxr-xr-x 9 10668 10668 4096 okt 20 10:20 jdk-17

• klt válaszolt erre.

Nérókutya OK, én nem látom a jre... könyvtárat. Próbáld meg nem gdebi-vel telepíteni, hanem dpkg-val:
                          sudo dpkg -i oracle-jre_1.8.0-361_amd64.deb
                          Ha van valami hibaüzenet, másold ide légyszi'!
                          Nyilván abban a könyvtárban kell kiadnod a parancsot, ahol a letöltött fájl van.