Nagy Gyula Az első adatsor a tűzróka újraindítása előtt. A második újraindítás után.

Mennnyémááá!!!! 😱
A kettő között eltelt mennyi idő is?
És mutatsz két hőmérsékleti adatot, miután egész éjjel csk hűlt a gép.

Igen, a top kimenete érdekes lett volna előtte is, nem csak utána.

csuhas32 A RAM-ból 1629,5-öt, a swapből 38,6-ot használ.

Valójában a RAM-ból azt a 644-et nem használja, ami üres (szabad).
De nem ez a lényeges, hanem az "available", mert ha valami programnak memória kell, akkor annyit bír kiosztani.

csuhas32 Viszont állítólag a swappinesst átállítottad 10-re, itt mégis használja ilyen alacsony érték mellett a cserehelyet. :-(

Ha előzőleg kénytelen volt kitolni valamit a swap-be, azt nem fogja visszalapozni a fizikai memóriába csak azért, mert közben lett hely.
Majd ha szükség lesz a swap-ben lévő lapokra, visszahozza, és eltűnik a swap-ből.

Nagy Gyula hdd led változó intenzitással ciklikusan villog akkor is ha nem csinálok a géppel semmit.

Az hogy te nem csinálsz vele semmit, nem jelenti azt, hogy a gép sem csinál semmit.

Ha érdekel, hogy mi írkál a lemezedre, telepítsd az iotop-ot:
sudo apt install iotop

Ezután futtasd
sudo iotop

Azán gyönyörködj, mert látni fogod, hogy mely folyamatok milyen intenzitással írnak/olvasnak a lemezről/re 🙂

klt

klt Mennnyémááá!!!! 😱
    A kettő között eltelt mennyi idő is?
    És mutatsz két hőmérsékleti adatot, miután egész éjjel csk hűlt a gép.

Igen, a top kimenete érdekes lett volna előtte is, nem csak utána.

Most ennyi:

Core 0:       +54.0°C  (crit = +105.0°C)
    Core 1:       +54.0°C  (crit = +105.0°C)

Majd meglesz az is amikor elkezd fújtatni, mint a gőzmozdony. Már akkor, ha megint megteszi.
    Szépen ugribugri az iotop kép. Köszi.

Nagy Gyula
    Inditod a live rendszert - mielott betoltodik, megjelenik egy ablak melyben kivalaszthatod
    a menu nyelvet - koztuk van a magyar is.
    Az ezutan kovetkezo ablakban a bill. kiosztas allithato be.
    Csak ezutan fog betoltodni a rendszer.
    Elegge egyedi a kezelese ... live kiprobalassal kezd - ismerkedj vele hogy megfelel-e a Te es
    a geped igenyeinek.

Nagy Gyula A hdd led változó intenzitással ciklikusan villog akkor is ha nem csinálok a géppel semmit.
      Látom, szerinted sem kellene (ennek sem) így lennie.

Nem tudok róla, hogy írtam volna ilyet.

csuhas32

csuhas32 A RAM-ból 1629,5-öt, a swapből 38,6-ot használ. Ez nincs összesen 1700 MiB. Ez szinte semmi, hiszen nulla csak nem lehet, fut az asztali környezet. Viszont állítólag a swappinesst átállítottad 10-re, itt mégis használja ilyen alacsony érték mellett a cserehelyet. :-(

Ezek szerint félre olvastam. Ilyen is előfordul.

lala2 Köszönöm. A neve alapján passzolhat hozzám. (Állítólag hülye) ezoterikus vagyok.

Én, személy szerint bármilyen régi gépre (de akár újra is) Chrome OS Flexet telepítenék. Live próba, ha működik, mehet.

Ightorn A chrome OS-t lepróbáltam a laposon és egy jóval erősebb desktopon is.
        Feltelepítve gyorsan éledt, de a film lejátszás mindkét gépen szaggatott.
        Állítólag léteznek olyan oprendszerek amelyeknek legalább a kernele hardver közeli nyelven íródott.
        Sajna ezek nem magyarítottak és közel sem mindenre van bennük szoftver.
        Érdemes összeszedni a "könnyű" rendszereket. Már csak azért is, mert sok "erkölcsileg elavult" masinka van. Jelenleg (már még) csak porfogóként.
        Gyakran az sem komoly hátrány ha egyszerre csak egy felhasználói programot (weblapot) bír el a gép. Akkor különösen nem, ha a rendszer jól automatizáltan csinálja az erőforrás felszabadítást (gazdálkodást).

Uhh, végigrágtam magam, az utóbbi 2 napon.
          Az a fő gond, hogy megy a meddő találgatás, amit a végtelenségig lehet nyújtani.
          Ez egy régi gép, csoda nem várható tőle, csak alap működés. Könnyen lehet, hogy a gondokat nem konkrét hiba, hanem azok összessége okozza egymásra épülve. Az ilyen hibás működés oka elméleti síkon nehezen behatárolható, viszont gyakorlati úton szép sorban kizárható az, ami nem ok, és javítható az, ami csak hozzájárul a hibajelenséghez.
          A RAM bővítve lett, SSD került a gépbe, a swap be lett állítva.
          Akár szeretnéd, akár nem, a következő lépés (általában ez az első) a hardver rendbetétele, alapos takarítás, ventik ellenőrzése, újrapasztázás. Pár +% melegedés pont elég ahhoz, hogy a rendszer ad-hoc módon instabillá váljon.
          Lehet még rajta polemizálni hetekig, vagy kb. 1 órát rászánva, kizárni ezt, az ilyen korú gépnél nagyon is valószínű hibalehetőséget.

tenkes

Abban nem vagyok egész biztos, hogy tökéletesen tudtam követni a témát, de ha igen, akkor az általad adott remek összefoglalóhoz csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem most nem tapasztalható az a bizonyos megdermedéses hibajelenség.

Nagy Gyula A chrome OS-t lepróbáltam a laposon és egy jóval erősebb desktopon is.
            Feltelepítve gyorsan éledt, de a film lejátszás mindkét gépen szaggatott.

Jó néhány gépre tettem már ChromeOS Flexet, ami most eszembe jut egy 10+ éves Dell, fogalmam sincs, konkrétan milyen volt csak a 4GB RAM-ra emlékszem, meg arra, hogy semmivel nem volt gondja (böngészés, levelezés, YouTube, ilyesmik...)

Nagy Gyula
            Kivancsi lennek hogy ennek a parancsnak mi a kimenete?
            dpkg --get-selections | grep i965-va-driver

lala2 Elfelejtettem, hogy lehet billentyű kombinációval terminált indítani.
              big@big-TECRA-A10:~$ dpkg --get-selections | grep i965-va-driver
              i965-va-driver:amd64 install
              Ha jól értelmezem akkor AMD-nek ismerte fel a GPU-t?

lala2
                Így könnyű, hogy neked van inxi kimeneted. :-) Kérted Gyulától is, de az még a kedvezőtlen együttállások miatt érthető módon nem érkezett meg.

lala2

Megtaláltam köszi!

Graphics:
                    Device-1: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
                    Device-2: Chicony CNA7157 type: USB driver: uvcvideo
                    Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting
                      unloaded: fbdev,vesa gpu: i915 resolution: 1280x800~60Hz
                    OpenGL: renderer: Mesa Mobile Intel GM45 Express (CTG)
                      v: 2.1 Mesa 23.0.4-0ubuntu1~22.04.1

Ez belőle most talán a lényeg.

lala2 A cromeOS-ben egy 10 éves kifejezetten erős AMD-s gép is gyérül játszott le. Ebben is prociba épített GPU van. A Toshiba tűzróka alatt és SMP-vel is probléma nélkül játszik. SMP alatt kisebb proci igénnyel, mint tűzróka alatt.
                  A melegedés pedig azért van, mert a hűtés durván leporosodott. A kifújt levegő kis légáramlás mellett jó meleg.
                  Alkalom adtán ki fogom tisztítani, de munkás, mert nagyon szét kell szedni. Ki kell szedni hozzá az alaplapot. Ehhez fölülről is meg kell bontani, a billentyűzetet is ki kell oldani (szedni).
                  Eddig azt látom, hogy tölti a memóriát akkor is ha csak úgy magában jár és egy idő múlva beáll. Látszólag a tűzrókával, az ebben megnyitott lapokkal. Más böngészővel (még) nem teszteltem.
                  Az is furcsa, hogy nem mindig egyformán. Van, hogy a bekapcsolás után szinte azonnal és az újraindítás után megint. Van, hogy még az éjszakai felfüggesztésből való ébredés után is tűrhetően műxik.
                  Nemrég volt kernel és tűzróka frissítés. Utána hibás működés. Közben volt pár kis rendszer frissítés és javult a helyzet.
                  Nem biztos, hogy ezek összefüggnek, de lehetséges.

Nagy Gyula "Látszólag a tűzrókával, az ebben megnyitott lapokkal. "
                    Hány lapokat szoktál nyitva tartani?
                    Én sosem hagyok 4-5 lapnál többet nyitva. Ami fontos, az ott van a gyorshívón, egy katt, és jön. (Nem tüzes rókát használok, inkább a komolyzenére kacsintgatok.)