csuhas32 Úgy van ahogy írtad. Az betöltődik aminél bezártam, a többi akkor ha rákattintok.
Ha bezárom valamelyiket akkor az eltűnik a sorból. Nekem pedig úgy megszokott ha legalább a gyakrabban használtak ott vannak a sorban.
Engem az zavar, hogy akkor is kifut a memóriából, vagy más miatt döbben le ha csak pár lap van nyitva. Úgy is, hogy közben nem csinálok a gépen semmit. És az, hogy nem következetesen csinálja azt amit.
Linux Toshiba A10-re
Nagy Gyula Azt nem tudom, arra meg lehet-e kérni, hogy indulásnál automatikusan mindegyiket elindítsa.
Lehet.
about:config, aztán a browser.sessionstore.restore_on_demand értékét állítsd "false"-ra.
Induláskor majd be is tölt minden lapot.
Biztos ezt akarod?
klt Biztos ezt akarod?
Biztosan nem.
Nagy Gyula A melegedés pedig azért van, mert a hűtés durván leporosodott.
Van egy problémád, amiről tudsz, de mégis egyéb problémákat keresel. Értem, hogy szét kell szedni a gépet, de az kb. 15 perc (fotókat csinálj), a takarítás alaposan nézelődéssel, pasztázással 30, összerakni figyelmesen 30. Könnyen lehet, hogy a kutatott problémáid egy része meg is szűnne. Amíg nem foglalkozol ezzel a kérdéssel, kidobott idő lehet minden más.
Egyszerre foglalkozol mindennel. Azzal a hibával kell kezdeni, ami ismert, olyan ez, mint a lepényevés, annak is megvan a sorrendje.
Szerintem (a többiek szólnak, ha nem így van), ha egy böngésző indításkor füleket nyit, akkor azokat memóriában tartja, nem is kell betölteni (a frissítettet) őket, mert már be vannak (az előző munkamenet szerint). A végeredmény ugyanaz, a memória foglalt.
- Szerkesztve
tenkes ha egy böngésző indításkor füleket nyit, akkor azokat memóriában tartja, nem is kell betölteni (a frissítettet) őket, mert már be vannak (az előző munkamenet szerint)
A Firefox alapból megynitja ugyan a füleket, de üresen, a tartalmukat nem tölti be, csak akkor, amikor először aktívvá válik - a felhasználó megnyitja a fület (rákattint)-. Így nyugodtan lehet nyitva 129 fülecs, lényegében csak az első, az éppen aktív fül tartalma töltődik be, és terheli ezzel a gépet.
Amint elkezdi végigkattintani a fülecseket, növekszik a memóriaigény, ahogy töltődnek be az újabb és újabb lapok- egészen az összeomlásig.
@csuhas32 kolléga is ezt írta, és szerintem nagyon igaza van, ez egy hibás felhasználói szokás.
Ha a gép a korlátai miatt (például) 8 lapot képes kezelni, ne nyissak meg többet.
Ha 12 fontos és rendszeresen látogatott lapom van, tegyem őket a könyvjelző eszköztárra, és 1 kattintással odaviszi az aktuális lapot. Csak annyit tartsak egyszerre nyitva, amennyire tényleg szükségem van egy időben....
Ehelyett Nagy Gyula a nyitott lapokat használja könyvjelzőnek, így borítékolható, hogy MINDEN munkamenet összeomlással fog véget érni, hiszen soha nem zár be egyetlen lapot sem (mert akkor nem talál vissza?).
klt Akkor nem értettem valamit. Hogyan vannak egyáltalán azok a fülek? (windows) Ha pl. egérrel egy link miatt új fület nyitok, akkor a feladatkezelő szerint az ténylegesen betöltődik, attól függetlenül, hogy rá van kattintva, vagy nincs.
Akkor ez indításkor máshogy van? Mondjuk nálam úgy van beállítva a FF, hogy bezáráskor töröljön minden adatot (előzmények, kukik, jelszavak stb.) Ha valami kell később is kell, az megy a könyvjelzők közé.
- Szerkesztve
klt
OFF
@hepaly Úgy látom, a felhasználónevükben szóközt tartalmazó fórumtársak megemlítése nem szuperál, ha viszont valamelyik tartalommal együtt hívom őket szeánszra, úgy igen.
Ugyan találtam különbséget köztük, de ha magában írógép-idézőjeleket (") odapótolok, az kevés.
kukac-karakter-szóköz-karakter = @Nagy Gyula
kukac-(Shift+2)-karakter-szóköz-karakter-(Shift2) = @"Nagy Gyula"
kukac-(Shift+2)-karakter-szóköz-karakter-(Shift2)#p674397 = Nagy Gyula
(Halványak az emlékeim, de mintha ezt már sikerült volna orvosolni korábban, talán egy frissítés felülírta azóta a változtatást.
Utólagos szerkesztés [elnézést klt]: Erőltettem a buksim, talán korábban át volt kattintva, hogy ne felhasználóneveket, hanem userID-ket hívjon meg.
Szerk 2: Persze, hogy rosszul emlékeztem. Nyilvános felületen folyt erről a diskurzus: https://ubuntu.hu/d/45658-homokozo/109 . Mindent nem lehet mindig, meg rögtön és azonnal és van ami azért lehetetlen, mert az egyik dolog kizárja a másikat.)
tenkes Akkor ez indításkor máshogy van?
Igen. Indításkor nem tölti be a fülek tartalmát, csak azt, amelyik aktív.
tenkes FF, hogy bezáráskor töröljön minden adatot
Szerintem erre való az inkognitó mód.
tenkes Ha valami kell később is kell, az megy a könyvjelzők közé.
Ez alap, viszont kényelmes az adatok megtartásával, hogy csak kattingatok könyvjelzőkön. Rettenetes procedúra lenne minden alkalommal bejelentkezni az It'sFOSS-ra, meg a többi két faktoros lapra (amit időnként így is meg kell tenni, de ha minden alkalommal minden kukit törölnék, akkor folyamatosan vegzálnának a loginok - lustaság: fél egészség )
klt Szerintem erre való az inkognitó mód.
Igen, az adott munkamenetben, én csak automatizáltam a folyamatot minden munkamenetre.
klt ha minden alkalommal minden kukit törölnék
Nálam ez alap. Általában hosszabb egy munkamenet, így nem sok idő megy el a loginokra. Viszont mióta így használom, a közösségi oldalak számára kevésbé vagyok érdekes.
- Szerkesztve
tenkes Szerintem ha a kritikus hőfok 105 fok, akkor a 70 fok alatti nem okozhat hibát (halogatható, ütemezhető a kitisztítás). A megszorítás annyi, hogy a melegebb gép gyorsabban öregszik.
Régóta nem TV-zek, de lőtte sem váltogattam eszetlenül a csatornák között, végig zongorázva az egészet.
A memória elfogyásnak pedig nem lenne szabad létrejönnie.
Nem kértem meg a rendszert, hogy maximálja be (állítsa be fixre) a swap fájl méretet a jó biztonsággal elégnél kisebbre akkor amikor bőven van üres hely az sdd-n. Ha partíció lenne akkor is akkorára választanám, hogy a felhízó adatmennyiség mellett is biztonsággal elég legyen. Arra sem kértem, hogy ne tisztogassa a swap területet.
Ép ésszel nem fogadható el, hogy butuljon a konstrukció. Hogy ami korábban jól működött, az most fakezűbb legyen.
A korábbi MS konstrukciókban a swap mérete alap beállításban dinamikusan változott. Beállítható volt a minimális és maximális mérete, ha úgy akartam. Az operatív memóriából pedig szépen lepakolta a swap-ba amit épp nem használt sem a rendszer, sem a júzer. Ha valami nem ment simán, akkor az átrendezés (beolvasás) idejére megtorpant a rendszer.
A feladat ütemezőt sem kértem meg arra, hogy nem kritikus (50% alatti) processzor terhelés mellett a kritikus szint alá csökkentse az aktív folyamatok erőforrás ellátottságát még az üresjárat javára is. Az elvétel erősen valószínűsíthető abból, hogy a gép jól működött a tűzrókán kívüli feladatok elvégzésénél.
A miértek vizsgálata nélkül ezek a jelenség tapasztalatok és szeretném, ha ezek a jelenségek megváltoznának.
Nagy Gyula Nem kértem meg a rendszert, hogy maximálja be a swap fájl méretet.
A swap mérete fix, nincs mese. Növelheted, csökkentheted, adhatz hozzá akár másik meghajtóról, csinálhatsz akár swap partíciót is a swap fájl MELLÉ, vagy komplett kikapcsolhatod swappelést. De mindenképp fix marad.
A telepítéskor létrejön neked egy bizonyos méretú swap fájl, ami egy ÉRTELMES alapérték a pillanatnyilag rendelkezésedre álló fizikai memóriához mérve.
Ha ez nem tetszik, változtasd meg! Da akkor is fix marad.
Nagy Gyula A korábbi MS konstrukciókban a swap mérete alap beállításban dinamikusan változott.
És tök jó volt, hogy a lemezen szanaszét fragmentálódott swapbe pakolászott...
Ez nem az a konstrukció.
Nagy Gyula Az operatív memóriából pedig szépen lepakolta a swap-ba amit épp nem használt sem a rendszer, sem a júzer.
Állítsd a swappinesst 98-ra, és ez fog történni itt is.
Nagy Gyula A feladat ütemezőt sem kértem meg arra, hogy nem kritikus (50% alatti) processzor terhelés mellett a kritikus szint alá csökkentse az aktív folyamatok erőforrás ellátottságát.
Mivaaaaa???????
Nagy Gyula Szerintem ha a kritikus hőfok 105 fok, akkor a 70 fok alatti nem okozhat hibát
Nagy Gyula A memória elfogyásnak pedig nem lenne szabad létrejönnie.
Attól, hogy te így gondolod, még kipróbálhatnád amit javasoltunk. Nem biztos, hogy igazunk van, de az sem, hogy nincs.
- Szerkesztve
tenkes Megosztanék egy kis anekdotát a témával kapcsolatban. Egy évig küzdöttem az asztali gépemmel, random regiszterhibákat produkált a rendszernapló szerint bizonyos alkalmazásoknál (ilyenkor egyszerűen újraindul a gép), gyakorlatilag mindent kicseréltem a gépben a tápon kívül, még a CPU-t is. A regiszterhibák maradtak. Azért nagyon pechesnek kellene lenni, hogy ez valóban hardverhiba legyen.
A megoldás bármilyen meghökkentő is legyen, a processzorhűtő cseréje volt. Azért meghökkentő, mert 88°C fölé sosem ment – ezt úgy lehetett produkálni, hogy egész nap ment nyáron a Rosetta (16 szálon 100% CPU használat). De bizonyos tüskeszerű terheléseknél meg tudott pusztulni, na mostanra ez elmúlt, további bónuszként 70°C fölé most már nem megy a gép, pedig 1200 RPM fölé nem igen megy a ventilátor. Úgy néz ki, hogy jól működik, hogy az ember rárak egy kiló fémet szegény CPU-ra
klt A fragmettálódás valós probléma és nem csupán a swap-nál.
A fragmettálódást csökkentették azzal, hogy az írást nem az első üres hellyel kezdik. Végig írják a lemezt. Így a fragmettálódás csak a lemez végig írása után kezdődik. A swap ebben speciális eset.
Ha jól tudom, akkor az sdd-nél saját rendszer gondoskodik arról, hogy a cellák nagyjából egyformán öregedjenek. Ehhez nagyjából egyforma legyen a cellák átírsági száma.
Hogy a Windows miért nem tartalmazta, ne kérdezzétek, de voltak remek karbantartó programok amelyek a szemét eltávolítás mellett a defragmettálást is automatikusan csinálták.
Ugyanez megoldható a swap-ra is úgy, hogy ne teljen meg.
klt Mivaaaaa???????
Az van, hogy ledöbbent tűzrőka mellett lazán tudtam terminált (lekérdezés), fájlkezelőt és szövegszerkesztőt használni. Ment az erőforráshasználat figyelő is 20% alatti processzor terhelést mutatva. Az érzékelő megjelenítő is, 50 fok körüli proci hőfokot mutatva.
Ezek azt mutatják, hogy nem volt (általános) túlterhelés.
Hogy tudom átállítani a swap méretet? Gondolom, ez megoldja a memória elfogyásos gondomat.
És igaz, a digitális szerkentyűk impulzus üzeműek létrejöhetnek benne a szenzorok által nem érzékelt, hibát okozó túlterhelések.
meskobalazs Nálam a hangkártya volt zajos. Mindenhol azt olvastam, hogy az alaplapi hangkártyám szar.
Tettem bele egy minőséginek mondott másikat és az is hasonlót produkált. Vettem hozzá egy ribizke USB-set és azzal jól működött. Egy tápegység csere után megszűnt az integrált hangkártya zajossága.
meskobalazs Azért nagyon pechesnek kellene lenni, hogy ez valóban hardverhiba legyen.
Pedig a random hibák épp ilyenek. Egy szoftver nehezen tud minden alkalommal máshogy működni, természeténél fogva erre képtelen. Egy hardver viszont épp erre van kitalálva. Nem normális tápegység működés, melegedés, kontakthiba. Egy PC sarkpontjai is ezek (mint szinte minden elektronikus kütyünek.
Nekem is volt egy régi Fujitsu lapim, ami folyton belassult a CPU, akadoztak az alkalmazások. Szoftverrel néztem, bőven határérték alatt volt, de ahogy elért egy hőfokot egyből kisimult a görbe, eltűnt a teljesítmény. Takarítottam, pasztáztam 1-2 fokot javult is a helyzet, de a vége ugyanaz. Végül vettem egy komplett használt hűtőt (egy kb. 10cm-es szerkezet, csővel, ventivel) kemény 2000 Ft-ért. Kicseréltem és egyszerre elmúlt minden gond.
Pedig "elvileg" a réginek sem volt semmi baja, a venti szépen forgott, a hűtőcső/hűtőborda meg elvileg örök darabok.
tenkes Pedig "elvileg" a réginek sem volt semmi baja, a venti szépen forgott, a hűtőcső/hűtőborda meg elvileg örök darabok.
A hűtőcső töltete el tud menni.
Nagy Gyula Hogy a Windows miért nem tartalmazta, ne kérdezzétek
Tartalmazta, most is benne van. Van lemezkarbantartó, ami HDD esetén töredezettségmentesít, SSD esetén pedig optimalizál. Ez utóbbi csak annyit jelent, hogy az SSD maga végzi az írási terhelés egyenletes elosztását, az OS pedig időnként kiadja a TRIM parancsot, amivel meghatározza melyek a nem csak felülírható, hanem ténylegesen törölhető területek, így gyorsítva a tényleges írást legközelebb. De, ezt is az SSD saját maga végzi el.
Nagy Gyula "Elvileg" zárt rendszer, de lehet gyártási hiba, utólagos szivárgás, vagy csak épp határértéken átment az ellenőrzésen és egy erre érzékeny régebbi gépben már egy idő után nem megfelelő a hatásfoka.
Ezért érdemes (ha van rá lehetőség) ezeket a hibalehetőségeket, gyakorlatilag is kizárni.
tenkes Van amit tartalmazott, van amit nem. Ezért volt keletje a Pucolónak és társainak.
Lécci áruld el, hogyan tudom megnövelni a swap méretét.
Gondolom arra nehezebb rávenni, hogy az időben haladva ne növelje a végtelen felé az adatmennyiséget. Hogy ne akadjon el relatív memóriahiányban.
Nagy Gyula hogyan tudom megnövelni a swap méretét.