Nagy Gyula Remélem, megszűnik a kapitali és ezzel a piacgenerálásos disznóság is.
Az a baj, hogy egyszerre adok neked igazat, meg vitatkozom is.
Amire gondolsz -SZERINTEM- az a spirál, amiben benne vagyunk.
1 vannak valamilyen gépeink, amivel bizonyos feladatok elvégezetőek.
2 egyesek azon fáradoznak, hogy jobb gépeket csináljanak, amivel több ugyanolyan feladat végezhető el esetleg rövidebb idő alatt.
3 amikor megjelennek ezek a gépek a gépek a piacon, néhányan megveszik (még jó drágán), aztán ők gyorsabban (kényelmesebben) végzik el a feladataikat.
4 ezt látva egyre többen akarnak ilyen gépet, szélesedik a piaci igény
5 egyre több ilyen "jobb" gép készül, és egyre szélesebb körben terjed el, emiatt egyre olcsóbb is lesz.
6 az elvégzendő feladatok fokozatosan bonyolódnak, nehezednek, mert az újabb, jobb gépek többet bírnak, és a gépek gazdái fel merik vállalni a bonyolultabb feladatok elvégzését.
7 a bonyolultabb feladatok válnak általánossá, és a régebbi, gyengébb gépek alkalmatlanná.
8 GOTO 1
És ez így megy, nem csupán a grafika finomodott.....
Én is ZX Spectrummal kezdtem, az volt az első saját gépem. De volt előtte kapcsolatom a HT1080Z -vel is, azt programoztam BASIC-ben, meg játszottam rajta a Galaxy-t 🙂
Abban igazad van, hogy amikor a feladat lényege nem változik -mondjuk adatbázis kezelés terén maradva-, akkor a fejlődés egy bizonyos szakaszán az előrelépés visszalépés.
Például, amikor Pentium II-es gépeken Win95 alatt az Access 2 percig turkálta a vinyót egy keresés miatt....
ha a DBase DOS alatt 1985 tájékán ezt a teljesítményt nyújtotta volna, ma a .dbf fájlok ismeretlenek lennének.
Szóval, részben igazad van, de a másik oldala, hogy ha kellően megnő az adatfeldolgozási sebesség, akkor az lehetőséget ad minőségi lépésre is. Például, a ZX Spectrumon mennyi rettenetesen zajos (1 bites!) digitalizált hangot lehetett tárolni, megszólaltatni? (Most tegyük félre a Muzix81-et, mert az nagyon egyedi fejlesztés volt).
És hogy viszonyul ez egy pár éves gépen futó Ardour tudásához, amivel rengeteg sávon 16, vagy több bites sztereó(!!!) mintákkal lehet operálni, kevergetni, effektezni....
Ugye, minőségi a különbség?
Van ennek árnyoldala is, az 1980-as években a videófeldolgozás nem volt digitális, drága cuccok kellettek hozzá, az elkészült művek értékesek voltak. Megtörtént a minőségi ugrás, gyakorlatilag mindenki zsebében olyan eszköz lapul, hogy képességek tekintetében kenterbe veri a legtöbb 1980-as években szuper-csúcs videostúdióét. Az elkészült művek pedig, hát....
A youtube, a tiktok rogyásig van igénytelen szeméttel. De vannak jók is!!!
Ilyen ez a fejlődés, megállíthatatlan, és alapvetően jó, csak az iránya néha unszimpatikus.