a mester Igen.
Régen naivabb voltam és az is jobb volt.
Kerítettem a laposomba még 2 Gb ramot, így még egydarabig el tud ketyegni.
Így ez is jobb. Ez a jelenben.
Mégegyszer köszönöm mindannyiotok segítségét.
És azt, hogy meghallgattátok a nosztalgiázásomat és kesergésemet.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula Annak idején volt olyan, hogy szabvány, felülről kompatibilis, modul rendszerű, és a többi.
    Tervezési elvekként is.

Ma is van, az alaptételekben nincs nagy változás. Viszont ma már nagyságrendekkel kevesebb számolgatásra, találgatásra (selejtgyártásra) van szükség és ez időben, energiában bizony nagyon nagy előny.
    Nem is beszélve a szimulációkról, amelyek hetekkel, hónapokkal rövidítenek le egy projektet.

A csapda pont ott van, ha egy bevált módszert, vagy megoldást - hiszen bevált- , a legjobbnak, kizárólagosnak fogadunk el, alkalmazunk, és emiatt nem is keresünk újabbakat.
    Jó pár éve fejlesztések megvalósításával foglalkozom, és egy biztos, a legjobbnak tűnő, vagy évtizedek óta alkalmazott megoldásnál is mindig van jobb.

Nagy Gyula Azt mondják sokan, hogy a 4GB kevés manapság, mindazonáltal nálunk TAPASZTALAT, hogy ésszerű használat mellett elég sok mindenre elég tud lenni. Fiam laptopjában is csak 4GB van, Debianon dolgozik, a napi feladatait, amire az egyetemen szüksége van elbírja. (Ez a gyakrolatban bhétköznapi böngészést, irodai jellegű felhasználást jelent, illetve R programokat fabrikál tonnányi adatokban statisztikázni)
      Szóval a 4GB elég lehet, mindazonáltal, ha beszerelsz még egy SSD-t a HDD helyére, az rengeteget fog dobni az egész cucc használhatóságán.

tenkes Elbeszélünk egymás mellett.
      Jelenleg nincs választási lehetőségünk.
      Egy sima net böngészésnél is szépen lépkednünk kell felfelé mind a programokban, oprendszerben, mind a vasban.
      Megnézhetjük ugyanezt egy sima irodai alkalmazásban is. Elvileg csinálhatnánk régebbivel is, de a net miatt itt is lépni kell. Korábban azért kellett lépni, mert a régebbiek nem ismerték az újabb formátumokat.
      Közben a perifériák is szépen elévülnek. Nem fizikailag.
      Jó példa a nyomtatók is. Itt szépen be van állítva, hogy bármivel nyomtatunk, az egy lap költsége a végén szinte kottára megegyezik. Occsóbb nyomtatókhoz drágább a kellék anyag és a szervíz költség.

• klt kedveli ezt.
      Ennyivel később: 8 nap

A gépem a hibernálásból úgy éled, hogy nem éleszti a billentyűzetet.
      USB-s billentyűzet műxik.
      Az oprendszer még ugyanaz.

Nagy Gyula
        Mekkora a SWAP (gondolom particio) merete?
        free -m

Megnezted mar valamelyik erre a gepre alanlott ujabb kiadast - live rendszerkent futtatva?

lala2 Ez vicces. előzetesen csináltam egy 5 G-s SWAP-ot.
          A telepítő kiterjesztettként csinált egy 1 G-st.
          Előkerestem a 16/64bites telepítőlemezt. Elindult a próba futtatásnál.
          Azt nem tudom, a későbbi verziók mennyivel gépigényesebbek.
          Van még egy halott akkumulátoros 2009-es Matchbook 4G memóriával. A gyári oprendszerével már sokminden nem működik. Erre is egy Linuxot gondoltam.

Ennyivel később: 22 nap

Feltettem a Mac-ra a 16-os ubuntut. Hasonlóan fut, mint a Toshibán.
          A Toshibára feltettem a 18-ast. Gondjaim vannak vele.
          Lassúbb, mint a 16-os. Van amiket nem tudok állítani. Végig böngésztem a beállításokat.
          Példul, nem tudom megmondani neki, hogy hibernálásból ébredve (tető lecsukás, felnyitás) ne kérjen jelszót.
          Szeretem a BS playert. ehhez nincs és nem tudom, hogyan tudom máshonnan rábűvölni.
          Szeretem ha a lejátszó emlékszik, hol hagytam félbe valamit. Ha jól tudom léptetni amit nézek. Vagy állítani a lejátszási sebességen. Ezeket sem az alap lejátszó, sem a VLC nem tudja. Vagy nem tudom, hogyan tudja.
          Most kiirta, hogy hoppá, valami hiba történt. Frissítsem az oldalt és próbálkozzak újra.

Nagy Gyula És akkor mit szeretnél? 18-ra, ami mi is, 18.04 vagy 18.10, SMPlayert? A tárolók még elérhetőek vagy már old-releases státuszuak?

Lassú a 18 a 16-hoz képest. Öreg gép? Milyen felületet választottál?

Nagy Gyula Lassúbb, mint a 16-os.

Sajnos így van, ami újabb, általában több erőforrást igényel, még akkor is ha a minimum követelmény hasonló. Újabbak a feladatok, a környezet, több a lehetőség. Ez nem jelenti, hogy rosszabb a hardverkezelés, sőt szinte biztosan jobb, csak épp az új OS több mindenre is képes és az nem megy vas nélkül.

Nagy Gyula Ezeket sem az alap lejátszó, sem a VLC nem tudja.

Akkor ezek vélhetően a lejátszók "hibái", vagy PEBKAC

Nagy Gyula Most kiirta, hogy hoppá, valami hiba történt.

Nálam szokott ilyet, gondolom ez az oldal nyűgje.

Ahogy a többiek is tanácsolták, egy régi vasra is naprakész OS kell, mert különben nem felel meg a mai webes környezetnek. Meg kellene találni azt a legkisebb igényű, neked és a gépnek is megfelelő disztrót, ami támogatott.
            Ha nincs ilyen, akkor sajnos a gép nem alkalmas arra, amire szeretnéd használni.

Köszönöm a jótanácsokat, egyéb segítséget.
            A gépet zömmel fórumozásra (elsősorban face), online produkciók nézésére (elsősorban YouTube), film nézésre (megtaláltam az SMPlayert) használom. Időnként megnézek és írkálok valami szövegeset.
            A nagyzolásom annyi, hogy nem zárkálom szigorúan a böngészőben az ablakokat.
            Nem tudom, ha fölélesztek egy levelező programot, az mennyi erőforrást eszik.
            Lényegében, tíz éve sem csináltam mást. És most megint szentségelhetnék, hogy ugyanarra mennyit nőtt a gépigény.
            És megint elmondhatom, hogy iskolában tanultam a piac generálást a módszertanával együtt.
            Hát, ez van. jelenleg a 4G memória 2x2,4 GHz 64-es procival határeset alulról.
            A rendszer UBUNTU 18.06 LTS-nek mondja magát. Ahogy feltelepítettem és frissítette magát.
            Elvileg 28-ig támogatott.
            A programozásban sokkal többet tudtok, mint én. Én elsősorban struktúrákat és sémákat látok.
            Így tudom, hogy közel egyforma programozási munkával akár több nagyságrendnyi gépigény különbségek lehetségesek. Ha az alap rétegben lassúbb valami, ez a rétegekben fölfelé hatványozódik.
            Erre nem feltétlenül gondolnak azok akik egy programozott felületről programoznak tovább.
            Azt még megkérdem, az újabb verziókra is igaz-e a nagyobb gépigény?
            És a régi frissítése egyenértékű-e egy új telepítéssel?

"Elvileg 28-ig támogatott."
              NEM!
              A 18.04 LTS 2023. május 31-ig (volt) támogatott.
              Ezután még 5 évig kaphatsz, kizárólag biztonsági frissítéseket, vagyis az egyes programok frissülései NEM kerülnek bele.
              Ja, és a plusz 5 év is csak akkor van, ha fizettél, vagy regisztráltál. Regisztráltál?

a mester Nem regisztráltam.
                Rákerestem hogyan lehet, de nem adott találatot. Ebben a fórumrendszerben sem.

Nagy Gyula
                  Lecseréltem a PC-met. A régi belseje itt van bedobozolva, ha érdekel elküldöm a részedre.
                  Kaveri AMD A8-7600; 8GB RAM (valami szép, meg is lepődtem, hogy hűtőbordák vannak rajta); Coolermaster Elite 130-as táppal. A ház maradt és a háttértárak is, különösen, hogy már hibát jelzett a teszt.

A gépet 10 évig használtam és csak azért cseréltem, mert a FreeCAD, Openshot már nagyon lassú volt.

Nagy Gyula És most megint szentségelhetnék, hogy ugyanarra mennyit nőtt a gépigény.

Épp ezt magyarázzuk, hogy nem ugyanarra. Ha megnyitsz egy weboldalt (pláne face, YT, stb.) az nagyon nem ugyanaz, mint 10 éve, és amilyen böngészővel megnyitod, az meg főleg nem.
                  Lassan eljön a gépcsere ideje, el kell fogadni.