csuhas32 Bocs, elírtam.
Linux Toshiba A10-re
Nagy Gyula És akkor mit szeretnél? 18-ra, ami mi is, 18.04 vagy 18.10, SMPlayert? A tárolók még elérhetőek vagy már old-releases státuszuak?
Lassú a 18 a 16-hoz képest. Öreg gép? Milyen felületet választottál?
Nagy Gyula
Szerintem csak magadat szivatod ilyen regi - mar nem tamogatott kiadasokkal.
Legalabb olyan konnyusulyu kiadasokkal kiserletezz amelyek meg nehany evig tamogatottak.
A helyedben kiprobalnam ezt: https://sourceforge.net/projects/sparkylinux/files/base/sparkylinux-7.0-x86_64-minimalgui.iso/download
Nagy Gyula Lassúbb, mint a 16-os.
Sajnos így van, ami újabb, általában több erőforrást igényel, még akkor is ha a minimum követelmény hasonló. Újabbak a feladatok, a környezet, több a lehetőség. Ez nem jelenti, hogy rosszabb a hardverkezelés, sőt szinte biztosan jobb, csak épp az új OS több mindenre is képes és az nem megy vas nélkül.
Nagy Gyula Ezeket sem az alap lejátszó, sem a VLC nem tudja.
Akkor ezek vélhetően a lejátszók "hibái", vagy PEBKAC
Nagy Gyula Most kiirta, hogy hoppá, valami hiba történt.
Nálam szokott ilyet, gondolom ez az oldal nyűgje.
Ahogy a többiek is tanácsolták, egy régi vasra is naprakész OS kell, mert különben nem felel meg a mai webes környezetnek. Meg kellene találni azt a legkisebb igényű, neked és a gépnek is megfelelő disztrót, ami támogatott.
Ha nincs ilyen, akkor sajnos a gép nem alkalmas arra, amire szeretnéd használni.
Köszönöm a jótanácsokat, egyéb segítséget.
A gépet zömmel fórumozásra (elsősorban face), online produkciók nézésére (elsősorban YouTube), film nézésre (megtaláltam az SMPlayert) használom. Időnként megnézek és írkálok valami szövegeset.
A nagyzolásom annyi, hogy nem zárkálom szigorúan a böngészőben az ablakokat.
Nem tudom, ha fölélesztek egy levelező programot, az mennyi erőforrást eszik.
Lényegében, tíz éve sem csináltam mást. És most megint szentségelhetnék, hogy ugyanarra mennyit nőtt a gépigény.
És megint elmondhatom, hogy iskolában tanultam a piac generálást a módszertanával együtt.
Hát, ez van. jelenleg a 4G memória 2x2,4 GHz 64-es procival határeset alulról.
A rendszer UBUNTU 18.06 LTS-nek mondja magát. Ahogy feltelepítettem és frissítette magát.
Elvileg 28-ig támogatott.
A programozásban sokkal többet tudtok, mint én. Én elsősorban struktúrákat és sémákat látok.
Így tudom, hogy közel egyforma programozási munkával akár több nagyságrendnyi gépigény különbségek lehetségesek. Ha az alap rétegben lassúbb valami, ez a rétegekben fölfelé hatványozódik.
Erre nem feltétlenül gondolnak azok akik egy programozott felületről programoznak tovább.
Azt még megkérdem, az újabb verziókra is igaz-e a nagyobb gépigény?
És a régi frissítése egyenértékű-e egy új telepítéssel?
"Elvileg 28-ig támogatott."
NEM!
A 18.04 LTS 2023. május 31-ig (volt) támogatott.
Ezután még 5 évig kaphatsz, kizárólag biztonsági frissítéseket, vagyis az egyes programok frissülései NEM kerülnek bele.
Ja, és a plusz 5 év is csak akkor van, ha fizettél, vagy regisztráltál. Regisztráltál?
a mester Nem regisztráltam.
Rákerestem hogyan lehet, de nem adott találatot. Ebben a fórumrendszerben sem.
Nagy Gyula
Lecseréltem a PC-met. A régi belseje itt van bedobozolva, ha érdekel elküldöm a részedre.
Kaveri AMD A8-7600; 8GB RAM (valami szép, meg is lepődtem, hogy hűtőbordák vannak rajta); Coolermaster Elite 130-as táppal. A ház maradt és a háttértárak is, különösen, hogy már hibát jelzett a teszt.
A gépet 10 évig használtam és csak azért cseréltem, mert a FreeCAD, Openshot már nagyon lassú volt.
Nagy Gyula És most megint szentségelhetnék, hogy ugyanarra mennyit nőtt a gépigény.
Épp ezt magyarázzuk, hogy nem ugyanarra. Ha megnyitsz egy weboldalt (pláne face, YT, stb.) az nagyon nem ugyanaz, mint 10 éve, és amilyen böngészővel megnyitod, az meg főleg nem.
Lassan eljön a gépcsere ideje, el kell fogadni.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Nem válaszoltál a kérdésre, MELYIK felülettel gyűröd az 18.04-et? Ha az alapértelmezettel, akkor azt kell mondjam, szépen elbeszélünk egymás mellett.
Fentebb ajánlották a Xununtut, az AntiX-et, de te ezen az elavult vason egy szinte mai rendszert akarsz futtatni.
Nem lesz ez így jó, azt modernebb gépekhez tervezték.
Ha ragaszkodsz az öreg vashoz, akkor olyan rendszert kellene keresni, ami ugyan mai rendszer, de olyan, melyet kifejezetten az öreg vasakhoz igyekeztek igazítani.
Azzal még valamennyire elketyeghet.
Muszáj lenne kompromisszumot kötni.
Kis igényű, de támogatott rendszer. A 18.04 se nem támogatott, az alapértelmezett környezettel pedig alapból is van étvágya.
A Q4OS-nek is most jött ki egy új változata.
A Trinity desktop - 350MHz CPU / 256MB RAM / 3GB disk nyilván egy minimum hardverigény, mindenesetre elég kevésnek tűnik.
Eljutottam oda ahova a 16-ossal 2 G memóriával.
Gépelek a facén és a szöveg szépen cca. egy karakter másodperc sebességgel jelenik meg.
Csak a böngésző. Azon a face. YouTube és egy filmes lap volt nyitva. Meg az Ubi fórum.
Megnéztem, a telepítő mekkora swapot csinált. Hát, nem csinált.
A gép ajánlatot köszönöm.
Most olyan a helyzetem, hogy csak laptopot tudok használni. Ez lehet, hogy megváltozik.
Van egy desktopom AMD x2 4200 procival, 4 G memóriával. Ezt a beléget le tudnám cserélni.
Közben befutott a következő hozzászólás. A feltett rendszer a normál ubuntu, a saját felületével.
A lehetőségeimet az is határolja, hogy csak magyarul tudok (van aki szerint még ezt sem). Az ubuntu család többi tagja mennyire magyarított és melyik van a minimál gépigényre kihegyezve?
Nagy Gyula
Az Ubuntu összes környezete jól áll magyarítás terén.
A tárolóid élnek? Ha igen, akkor én most a helyedben egy
sudo apt install xfce4 xfce4-goodies
parancsot nyomnék, aztán a bejelentkezési képernyőn az Xfce környezetet választanám.
Ideiglenesen jobb lesz a helyzet valamivel.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
"Megnéztem, a telepítő mekkora swapot csinált. Hát, nem csinált."
Ha SWAP particiot nem csinalt a telepito, attol meg csinalhatott "swapfile"-t.
Ezt konnyen kideritheted - add ki a:
free -m
parancsot - ha a "Swap:" mellett mutat nullanal nagyobb ertekeket akkor swapfile-od van.
- Szerkesztve
lala2 A lemezek program szerint egy partíció van.
A lekérdezés ezt mutatja.
total used free shared buff/cache available
Mem: 3735 2053 311 162 1370 1267
Swap: 2047 1 2046
Ezek szerint fájl van, mint a Windowsnál volt.
Így sem értem, mert az operatív memóriát fel kellett volna szabadítania és ezzel visszagyorsulnia.
Ha fájlba, akkor ráadásul méret korlát nélkül pakolhatott volna.
csuhas32 Lefuttattam amit beírtál.
Hibajelzés nélkül megcsinálta.
Újraindítottam a gépet. Ugyanúgy indult ahogy korábban, választási lehetőség nélkül.
Hogyan tudom rávenni az arculatváltásra?
- Szerkesztve
Nagy Gyula "Így sem értem, mert az operatív memóriát fel kellett volna szabadítania és ezzel visszagyorsulnia."
Ismét csak egy nagy NEM!
A futó programoknak memóriára van szüksége.
Minél nagyobb a program igénye, annál több memóriára.
Minél több program fut egyszerre, annál több memóriára.
Swap nélkül egyszerűen lefagyna a rendszer, mert elfogyott a rendelkezésre álló memória.
Mivel van swap, azt a rendszer a fizikai memória kiterjesztéseként használja, egyes programokat oda is el fog helyezni.
Csakhogy a swap elérése jóóóóóóóóóval lassabb a fizikai memóriáénál, ezért a rendszer bár nem fagy le, de jelentősen lelassul.
Ezt tapasztaltad, ugye?
csuhas32 OFF
Kicsit egy srófra jár az agyunk ebben a melegben. Is.
Amint megláttam Kami beharangozóját, pont az jutott eszembe, hogy ha elavult géppel kéne kísérleteznem, akkor máris tölteném le a Q4OS-t.
(És kicsit nosztalgiával gondolok a 2000-2001 környékén létezett QOS rendszerre. Ez egyetlen floppyról indítva betárcsázós internetet adott, böngészővel.)
Nagy Gyula
Lehet hogy nalad nem pontosan igy nez ki, de a bejelentkezo ablakban lehet kivalasztani hogy
melyik felulettel induljon a rendszer. https://ibb.co/ngCssxQ
a mester Ez eddig stimmel. Viszont a rendszer elvileg tudja, hogy épp mit használok (mi aktív a betöltöttek közül) és azt tölthetné a memória gyors részére.
Annak idején úgy magyarázták, hogy a gyorsítótárazásnál a rendszer előre gondolkozva tölti a részeket ide-oda.
A beírásod szerint, ha feltöltöm az operatív memóriát, akkor már minden a swapba és a swapból megy.
És persze az operatív memória feltöltése a bootolási sorrendben történik.
Ha úgy csináltatják ahogy mondod, alkalmazkodnom kell ehhez is. Nem tudom megváltoztatni.
Mint ahogy azt sem, hogy egy egy valami (akár honlap) mekkora helyet foglal le magának, akár kell neki, akár nem.
Ez a másik nagy komponens a processzor igény mellett.
Így lehet elérni, hogy aki reális idővel akar gépet használni az vegyen gyorsabb háttértárat. Nevesítve SDD-t.
Vagy több lap megnyitása után indítsa újra minimum a böngészőjét, mert így tud memóriát felszabadítani. Mint ahogy én is ezt teszem amikor megáll a gép.