Nagy Gyula A 100 G-s üres helyre szeretnék telepíteni.
Én azt itt nem látom. Nem maradt le a parancskimenet vége?
Egy rendes parancskimenet big@big-TECRA-A10:~$-től big@big-TECRA-A10:~$-ig tart.
Nagy Gyula A 100 G-s üres helyre szeretnék telepíteni.
Én azt itt nem látom. Nem maradt le a parancskimenet vége?
Egy rendes parancskimenet big@big-TECRA-A10:~$-től big@big-TECRA-A10:~$-ig tart.
Nagy Gyula Én egyetlen partíciót csinálnék belőle, azt Ext4-re formáznám és / csatolási ponttal az lenne az új rendszer rendszerpartíciója, más partícióhoz hozzá sem érnék, ezen kívül már csak a rendszerbetöltő helye lenne számomra kérdés, lehet, hogy a 100 GiB-os partícióra kérném, aztán legfeljebb a telepítés után, ha csak a Xubuntu elérhető a GRUB-ban, akkor ki kell adni a Xubuntuban egy
sudo update-grub
parancsot.
Én így csinálnám, de te dönthetsz másképp is.
Nagy Gyula Jé, a parted -l
kimenetében nem jelenik meg a szabad hely! :-O
Az ilyesmit mindig a GParteddel csinálom, szóval ezt eddig nem is tudtam.
Gyorsan rákerestem, a szabad helyet a sudo parted /dev/sda print free
paranccsal tudnád megmutatni.
csuhas32 Én egyetlen partíciót csinálnék
Nem tudtam megcsinálni. Nem tudtam csatolási pontot adni. A telpítő a telepítés a másik mellé opcióval két partíciót hozott létre és nem hozott létre swap partíciót. Alvás és az egyebek után jön a belakás.
Köszönöm. Úgy tűnik, megszokható a régi windows dizájn. Majd kiderül mennyire gyors. Mintha begondolkozna mielőtt megindul.
Nagy Gyula Nem tudod megcsinálni és nem megállunk, megbeszéljük, hanem durr, csinálsz valamit? Aztán lett két (MILYEN?) partíció és csókolom, megyünk is tovább, jön a belakás. Szerintem most kellett volna a filozofikus éned, kicsit megrágni, megérteni és utána csinálni, erre hirtelen átrohansz mindenen.
csuhas32 Nem tudod megcsinálni és
Lett egy rendszer és egy felhasználó/adat partíció a Xubuntusok mellett. Áruld el, hogyan lehet a telepítő particionálójában csatolási pontot megadni.
big@big-TECRA-A10:~$ sudo parted -l
[sudo] big jelszava:
Típus: ATA KINGSTON SA400S3 (scsi)
/dev/sda lemez: 240GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:
Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 540MB 538MB fat32 EFI System Partition boot, esp
3 540MB 132GB 132GB ext4
4 132GB 193GB 60,9GB ext4
5 193GB 240GB 46,9GB ext4
Már/most a Mintből írok.
Nagy Gyula Áruld el, hogyan lehet a telepítő particionálójában csatolási pontot megadni.
(Ez is ám egy olyan hiány melynek pótlása nélkül vakmerőség lenne más gépére telepíteni!)
Én áruljam el? Nem titkoltam el. Tele van vele a net.
Éppen most ír T. István egy kézikönyvet a Linux Mint-hez, az ezzel a résszel foglalkozó fejezet már a dokumentum jelenlegi közbenső állapotánál is hasznosítható számodra:
https://mega.nz/file/BrtWmYKC#H_TdyR9iBaBlpP6f4RBM1iStFciUPootm6g0Oyzeg0I
csuhas32 Ez is ám egy
Köszönöm. A kézikönyvből sok egyéb okossághoz is hozzájuthatok.
Ha rákattintok a kilépés gombra akkor úgy tűnik, felhasználó váltást csinál. Mint, a bejelentkezésnél, vagy zárolás után kéri a jelszavamat. A kikapcs gomb rövid megnyomására leáll.
Csináltam egy rendszer visszaállítást (Timeshift), nem segített.
Az eszközök menüben a kijelentkezés gombra nyomva meg kellene jelennie egy ablaknak amelyben kiválaszthatom, mit akarok csinálni. Ehelyett simán kijelentkezik (és berakja a bejelentkező ablakot).
A gépkönyvet még nem néztem át részletesen, eddig nem találtam, hogyan tudom javítani a hibát.
Nagy Gyula A kikapcs gomb rövid megnyomására leáll.
Ez szabályos leállás? Vagy ez inkább egy reset?
Nagy Gyula
Nekem ez nem feltétlenül tűnik hibának. Mi történik ha bejelentkezel?
Nagy Gyula Az eszközök menüben a kijelentkezés gombra nyomva meg kellene jelennie egy ablaknak amelyben kiválaszthatom, mit akarok csinálni. Ehelyett simán kijelentkezik (és berakja a bejelentkező ablakot).
Azt én nem tudom, hogy hol az eszközök menü, nálam így megy:
Rákereshetnél, ha nálad valami gubanc van ezzel, hogy mi okozza és mi a megoldása.
Egy másik témában azt írtad, hogy az Xfce-t ismered a legjobban, azt tudod a legjobban bekonfigurálni, ezért azt tennéd fel más gépére is.
Ha már készen állnál erre, akkor a fentebbi hozzászólásod nem így nézne ki, hanem azt írtad volna, hogy amíg ezt kijavítom, gyors kerülőmegoldásként az alábbit alkalmaztam, hogy Marika néni addig is teljes értékűen tudja használni a rendszerét:
Jobb egérgombbal kattintás a panelen, Panel /+ Új elemek hozzáadása...
A „Műveletgombok” kiválasztása és a Hozzáadás gomb megnyomása
Ezáltal a panel jobb sarkában megjelent egy gomb a felhasználó teljes nevével, melyre kattintva elérem a hiányzó ablakon szereplő elemeket.
Más.
A szarvasnak sok a Snap.
Mivel a Xubuntun nem szedted le a Snapet, ezért kaptál egy Mint Xfce-t, amiben nincs Snap.
Viszont állítólag a Magasságos által kiszabott feladatot nem lehet dobni, ha dobod megkapod más formában újra.
A Minten nincs Snap, a Minten Flatpak van.
A szarvasnak lehet, hogy sok lenne a Flatpak, lehet, hogy le kellene kapni, hogy csak a Debian csomagos alkalmazások maradjanak, nehogy véletlen félrenyúlj, és valamiből Flatpaket tegyél mikor van belőle Debian csomagos is.
Persze te tudod, a te géped, te adminisztrálod, neked kell döntened, én legfeljebb csak lehetőségeket kínálhatok.
Nagy Gyula Az eszközök menüben a kijelentkezés gombra nyomva meg kellene jelennie egy ablaknak amelyben kiválaszthatom, mit akarok csinálni. Ehelyett simán kijelentkezik (és berakja a bejelentkező ablakot).
Terminálos próba:
Az xfce4-session-logout
parancsra mi történik?
Ha ennek a hatása megfelelő, akkor a panelre a műveletgombok helyett indítóikonként akár ki lehet tenni a „Kijelentkezés”-t is, hiszen ennek is ez a parancsa.
csuhas32 Az xfce4-session-logoutparancsra mi történik?
Ugyanaz. Megjelenik a jelszókérős bejelentkező ablak.
Nálam nincs a művelet gombok menüpont.
A többire annyit, hogy az asztali gépen most fut egy Debian 12 net telepítés. Ez eddig háziasszony konformnak tűnik. Simán tudtam particionálni. Kérte egy cserepartíció telepítést is és megmondta nem kötelező, de jó ha van.
Most volt az első indítás, jönnek az alap beállítások. Az alap beállítások után nem látom barátságtalanabbnak, mint a Xubuntut vagy a Mintet.
Azért szeretném megjavítani a Minet is.
Annak, hogy ugyanaz a rendszer eltérően jelenjen meg különböző gépeken nem sok esélye van.
Nem ugyanaz lett telepítve?
OFF
Ééééééééééééés 600!!!
ON
tenkes Nem ugyanaz lett telepítve?
Azt telepítettem amit a fórumtársunk megadott. És egyformán működik az Ubuntu családban, amibe a Mint is tartozik. Működött, nem tudom mit állíthattam el.
A Debiánon megcsináltam az alap beállításokat. Most abból írok. Gnome felülettel éledt. Még meg kell tudnom, a többi beállítást hol találom. Ki szeretném próbálni az Xfce felületet is. és persze, a szájam íze szerint tovább idomítani.