A GNU/Linux világában szabadon és ellenszolgáltatás nélkül megismerhető, tanulmányozható, felhasználható, sőt meg is változtatható minden szoftver minden sora a kerneltől kezdve, a környezeten át, egészen a legkisebb szkriptig.
Szó szerint mindenről a felhasználó dönthet, így önmagán kívül teljesen értelmetlen bárkit, vagy bármilyen körülményt okolni azért, ha valami nem úgy működik, ahogy ő elvárja, vagy szeretné.

tenkes Szó szerint mindenről a felhasználó dönthet,

Elvileg így igaz. A gyakorlatban, ki tudja megtenni. Kinek van meg például közületek az ehhez szükséges tudása és ideje (a tudás is idő egyenértékes).
    Ha jól tévedek, akkor a linux (kernel) rész védett. Ismerhető, blokkonként összerakható, de nem szabad átírni egy sorát sem.

a mester A változtatások jelentős része

Szerinted nem igaz? És nem ezzel találkozunk nagy általánosságban? Pécs is sokkal rosszabb lett funkcionalitásában és anyagában az únijó kultúrális fővárosa projekt keretében végzett átalakítással. És itt is eltűnt pár tájékozódási pont és megjelentek újabbak. Ha nagyobb időtávot nézünk akkor sokkal feltűnőbb.

Nagy Gyula Elvileg így igaz. A gyakorlatban, ki tudja megtenni.

Gyakorlatilag is. Bárki meg tudja tenni, ebben csak és kizárólag saját maga korlátozza önmagát, senki és semmi más.

Nagy Gyula Ha jól tévedek,

A linux kernel forráskódja szabad szoftver, GNU GPL licenc alatt adják ki. Ugyan mi értelme lenne a szabad szoftvernek, ha épp a lényege nem lenne az?

tenkes Gyakorlatilag is

Ha az ambíciója mellett megvan a lehetősége arra, hogy megteremtenie a hozzá szükséges feltételeket. Úgy is, hogy az egyéb szükséges teendői között belefér e a lehetőségeibe.
        Én eddig úgy tudtam, Linus és stábja belkezelésében van a kernel. Persze félre is olvashattam.
        Ez nagyon fontos kérdés, mert a legbelső rétegek a leginkább meghatározók az egész működésére.

gytoth Félreolvastad. Tessék:

GNU ÁLTALÁNOS NYILVÁNOS LICENC

1. verzió, 1991. június

Copyright (C) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc.
          51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA

Mindenki másolhat és szó szerinti másolatokat terjeszthet
          pontjában található, de megváltoztatása nem megengedett.

Nagy Gyula Mindet el is olvastad?
            Mert ideböfögtél egy gugli keresést, de nem hoztad azt a passzust, ami téged igazolna.
            Azt várod, hogy mi tájékozódjunk?

Nagy Gyula Én eddig úgy tudtam, Linus és stábja belkezelésében van a kernel.

Nem stábja, hanem munkatársai.
              Ha jól tudom, egy-egy területnek megvan a felelőse, de végül Linus dönt, hogy mi kerüljön bele az új kernelbe.
              Ha meg egy téma felelőse kilép, más meg nem tudja átvenni a helyét, az az ág karbantartás hiánya miatt kikerül a kernelből.
              Ez téged nem korlátoz abban, hogy

• ha akarod, a magad gépén módosított kernelt futtass
              • ha akarod, beküldj módosítás javaslatot.

A kernel egy kézben tartása azért fontos, mert az egésznek egyben kell konzisztensnek lennie, egy-egy rész működése nem térhet el a főiránytól, hiszen abból káosz lenne, és lefagyások.

a mester Azt várod, hogy mi tájékozódjunk?

Meg ne büfiztesselek benneteket?
              Itt van a Linux kernel liszensz verziója: Linux kernel is licensed as GPLv2, why are there many ...
              Az előbb ide másoltam, hogy ez mit jelet.
              Én sem szeretem a packázást.
              Továbbra is igaz, hogy a forráskódok megértése és módosítása csupán elvi lehetőség még a fórumunkban itt levők legjobbjai számára is.

Nagy Gyula Itt van a Linux kernel liszensz verziója: Linux kernel is licensed as GPLv2, why are there many ...
                Az előbb ide másoltam, hogy ez mit jelet.

Ó, Te szerencsétlen! Amit ide másoltál, az tudod mire vonatkozik? Magára a GPL 2.0 szövegére. Az nem módosítható, és ez teljesen logikus.

Szépen beírtad egy fordítóba a GPL 2 szövegét és ideraktad nekünk annak második mondatát magyarul. De nézd már meg az eredetit! "Everyone is permitted to copy and distribute verbatim copies
                of this license document, but changing it is not allowed."
                Teljesen világosan látható, hogy az általad beidézett (magyarra fordított) szöveg mire vonatkozik: "of this license document"

Olvass már kicsit tovább! A Programra vonatkozó feltételek lejjebb vannak.
                Különösen érdekes a
                TERMS AND CONDITIONS FOR COPYING, DISTRIBUTION AND MODIFICATION szakasz (a szerződés szövegben is így csupa nagybetűvel), annak is a 2. pontja, ami úgy kezdődik, hogy You may modify your copy or copies of the Program or any portion of it, Oké?

Vagyis a szabadság teljes. Nyugodtan módosíthatom, sőt a módosítottat még terjeszthetem is. Mit gondolsz, a több millió Androidban mi a motor? A válasz: módosított(!) Linux kernel.

gytoth Ó, Te szerencsétlen!

Dörgedelmeskedhetsz, de a Linux egy VÉDETT JEGY, VÉDETT MEGNEVEZÉS. Ha belemódosítsz, akkor már nem használhatod a Linux megnevezést. Az már "csak" egy UNIX változat.
                  És a továbbiakban is igaz, hogy kevés kivételtől eltekintve, a módosítás csupán elvi lehetőség.
                  Ha olyan nagy a mellényed, akkor mutasd meg, Te hogy tudod csinálni. Egyáltalán, hogy tudod értelmezni a forráskódot. Tudsz belőle folyamat ábrát készíteni? Ha igen, akkor mennyi idő alatt?

Nagy Gyula Ne terelj már megint!

Nem arról beszéltünk, hogy miként lehet nevezni a Linuxot, hanem, hogy módosítható-e a kernel. Állításod, miszerint nem módosítható, nem igaz. Ez teljesen független attól, hogy én tudom-e értelmezni a forráskódot vagy folyamatábrát készíteni belőle, esetleg kapcsolatba hozni a bioszférával.

Az sem igaz, hogy a módosítás csupán elvi lehetőség. Nagyon sokan élnek vele, köztük nagy cégek is, mint a már említett Google az Android esetében.

A mellényem pedig nem nagy, csupán helyre tettem egy nyilvánvaló tévedésedet. És ismétlem, ne terelj! Teljesen nyilvánvaló volt, miről beszélünk. Szó sem volt a névhasználatról, csak a módosíthatóságról.

gytoth Nem arról beszéltünk, hogy

Elsődlegesen arról beszélgettünk, hogy kiknek a VALÓS lehetősége. Csak az legyen nagy mellénnyel, aki képes megtenni. Akár a kernelben, akár a fölötte levő rétegekben.
                      Vagy akár csak annyit, hogy forráskód modulokból képes összelegózni és lefordítani egy működőképes rendszert.

Nagy Gyula
                        Ha neked nem tetszik a híd a folyó felett akkor van "valós lehetőséged megváltoztatni"(híd átalakítása, új híd építése, stb)?
                        Természetesen van: meg kell tanulnod azokat a dolgokat, amelyek ezt lehetővé teszik (mérnök, politikus, szakmunkás, stb képességeket, készségeket kell implementálnod. Inkább nem fejtem ki részletesen - talán érted így is).
                        Amiről te beszélsz, azt a híd megváltoztatásánál egyszerűbb megtenni. A kernel, a GNU, stb alkalmazások, a Linux disztribúciók valahogy elkészültek -> nem lehetetlen.
                        Valószínűleg, akik elkészítették, nem írják tele a netet, hogy lehet/nem lehet/van rá lehetőség/nincs rá lehetőség/juj de kinek van valós/...
                        Ha valamit nem tudsz/nem akarsz használni/megváltoztatni, akkor vagy szerezd meg a megfelelő készségeket a használatához (tanulás), vagy keress mást és használd azt.
                        Persze van az a hozzáállás, amikor az újabb valami is problémás lesz, mert rosszul írták meg/direkt így csinálták/butítani akarnak/stb.
                        Használj olyan eszközöket, amelyeknél nem kell semmit beállítani, csak egyszerűen működnek (pl. MacBook, ChromeBook), bár szerintem neked ezek sem felelnének meg.
                        Esetleg Spectrum, Commodore, ZX81 emulátort (bár lehet még venni is itt-ott) tudnék javasolni (néha én is előveszem őket).
                        🍿😃

Ightorn Használj olyan eszközöket, amelyeknél nem kell semmit beállítani,

Még a botot és a követ is lehet formálni, csiszolni. Nem fogsz Gyulának megfelelő dolgot találni, amíg a gondolkodásán nem változtat. Ha meg eleget változtat a gondolkodásán, akkor nem kell semmit keresned, minden meg fog felelni neki.

Nagy Gyula Ember, ez magára a GPL licencre vonatkozik, ha módosítod a licenc szövegét, akkor már nem hívhatod GPL-nek.

Nagyon durván kisiklott ez a téma, így sokadik kérésre lezárom.