Kb. 10gb van használatban az 1tb-ból, az 1tb hdd-t inkább a nas-ban venném hasznát.
2018-ban telepítettem a 18.04-et, fogalmam sincs, hogy legacy vagy efi. Nekem még nem uefi biosom van, így valószínűleg MBR partícióval írtam ki az iso-t Rufusban. (Ha erre gondoltál)
Sajnos még nagyon kezdő vagyok a témában, nem is igazán értettem a megoldási javaslataitokat, nem tudom melyikkel tudom megcsinálni.
Pl. azt sem tudom, mit jelent az, hogy live rendszer.
Partíció átméretezést sem csináltam még, csak Windows alatt üres hdd-n.
Ez a CloneZilla jónak tűnik. Letöltésnél azt ajánlja, hogy ha pendrive, akkor zip, ha cd/dvd akkor iso. Ezek szerint egy rendszerindító usb-t kell létrehozni, eddig csak iso-ból csináltam ilyet Rufussal. Ezek szerint most zip-ből kell?
A Foxclone és a Rescuezilla is olyan mint a CloneZilla?
Gpartedes partíciós tábla létrehozás, partícionálás, systemback, rendszermásolás: (Hű ezt egyáltalán nem látom át mit jelent, még ilyet sem csináltam.) Ez miért jobb, mint a sima klónozás?
Bocsánat, ha hülye kérdéseket teszek fel, de jelenleg több a lelkesedés, mint a tudás.
Nekem az a lényeg, hogy minden Ubuntu beállítás, telepítés megmaradjon.
Köszönöm szépen a segítségeteket!
1Tb winyó klónozása 256gb ssd-re
Icamingo Gpartedes partíciós tábla létrehozás, partícionálás, systemback, rendszermásolás: (Hű ezt egyáltalán nem látom át mit jelent, még ilyet sem csináltam.) Ez miért jobb, mint a sima klónozás?
Nekem azért jobb, mert pontosan ilyen nagyobb HDD-ről kisebb SSD-re költöztetést meg tudtam vele csinálni vele a futó rendszer alól. Ha a kiindulási rendszernek nincs külön home partíciója, attól még a célrendszernek lehet, illetve fordítva is igaz, ha a kiindulási rendszernek van home partíciója, attól a célrendszernek elég csak egy rendszerpartíciót csinálni, az automatizmus minden mást a beállításnak megfelelően megold: felhasználói fájlok másolása, fstab létrehozása, rendszerbetöltő telepítése. Ha nincs gubanc, akkor nincs szükség live rendszerre vagy egyéb más USB-ről bootoló alkalmazásra.
(Ha pedig úgy lettek kialakítva a partíciók, akkor lemezen belül egy másik partícióra is át tudom másolni ezt a rendszert tartalékrendszernek. Ez most neked nem érdekes, de én ezzel a lehetőséggel is szoktam élni...)
A live rendszer az azt jelenti, hogy bebootolsz egy Ubuntu telepítőről és az Ubuntu kipróbálása lehetőséget választod.
Icamingo
"azt sem tudom, mit jelent az, hogy live rendszer.
jelenleg több a lelkesedés, mint a tudás."
Sajnos igy nehez lenne tavolrol segiteni.
Nincs egy gyakorlottabb Linuxos ismerosod - aki segithetne?
Vagy mutatok egy terkepet Ubuntu felhasznalokkal:
https://ubuntu.hu/map
Ha talalsz a lakohelyed kozeleben pirossal jelolt felhasznalot, vedd fel vele a kapcsolatot es kerd
meg hogy segitsen.
Egyebkent, ha 18.04-rol van szo, akkor elengednem. (Veget ert a tamogatasa - nem kapsz hozza
frissitest.)
Egy uj LTS (hosszan tamogatott) rendszert 22.04-et telepitenek az SSD-re.
Sziasztok!
Most végre volt időm foglalkozni vele és CloneZillával megpróbáltam klónozni. Nem a partíció klónozást választottam, hanem a lemez klónozást.
Sajnos nem sikerült, hibára futott. Az elején kiírta, hogy csak nagyobb, vagy azonos méretű partícióra lehet klónozni.
Most a Foxclone live rendszeren belül indítottam el a Gparted-et, mert itt sem engedte klónozni a nagyobb méret miatt. Ha a Gparted-en belül a "Resize" opciót használom, ott kiírja, hogy mekkora lehet az új partíció minimum mérete. Gondolom ez a foglalt terület, amin az adatok vannak. Ezzel nem tudom elrontani ugye? Ha átméreteztem a partíciót, akkor simán klónozom Foxclone-nal és kész? Vagy klónozás előtt kell Systemback? Az mi és mi a lényege?
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy látok még két 9.5 gb méretű partíciót. Azt is kell klónozzam? Gondolom azt az Ubuntu hozta létre telepítéskor.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Icamingo
256 GB-od van, a minimum 97201 MiB, azért addig teljesen szerintem ne menj le, mert indítás után esetleg megfullad a rendszer. 120000 MiB környékére, ha összenyomod, az egyelőre szerintem bőven elég. Persze a 256 GB erejéig bárhová lőheted, te tudod, mit akarsz, csak férjen rá, az a lényeg.
A két 9,5 GB-os partíció nem létezik, az valójában egy kiterjesztett partíció, amin belül van egy logikai swap partíció. Swapet én nem másolnék...
- Szerkesztve
Sziasztok! Sikerült a partíció méretét csökkentenem 118 gb-ra. Az SSD-n GPT partíciós táblát hoztam létre, még fájlrendszer nélkül. Foxclone live rendszerben vagyok, gparteddel csináltam.
Jó lesz a GPT?
A Foxcloneban nem lehet partíció klónozást választani, csak a lemez (hdd) klónozást, ami meg ugye nagyobb, mint az SSD.
Felkínálja még a klónozáson belül még a backup fájlból létrehozást.
Ha létrehozok egy backup fájlt a partícióról, akkor egy harmadik winyóra kéne ezt megtennem?
Segítsetek légyszi, hogy hogyan kell partíciót klónozni.
Amúgy mi az a Systemback? Azt külön el kell indítani? Mire jó? Nem elég csak klónozni?
Köszönöm szépen.
- Szerkesztve
Icamingo
GPT táblát hoztál létre, és kérded, jó kesz-e?
Én először megnéztem volna, a kiindulási lemeznek milyen táblája van és olyat hoztam volna létre.
A legkevesebb gond a teljes lemez vagy a rendszer másolásával van. Ha partíció(kat) másolsz, akkor utólag szerintem szükséges lesz rendszerbetöltőt telepíteni és az /etc/fstab-ot szerkeszteni.
- Szerkesztve
csuhas32
A kiindulási rendszernek csak az ext4 fájlrendszert írja, azt nem mutatja, milyen partíciós tábla van rajta.
Gparted-ben és a lemezkezelőben is néztem.
Lehet ezt még változtatni, ha mégis mondjuk mbr/msdos tábla kell? (Ha egyáltalán van jelentősége)
Amúgy a nagyobbról kisebbre klónozásnak melyik a legcélszerűbb módja?
Van valahol egy leírás lépésről lépésre, ami alapján meg tudom csinálni?
A fentebb linkelt oldalon igaz van útmutató, próbáltam is követni, azonban néhány lépés nekem nem volt egyértelmű, hogy pontosan mit kell csinálni.
(Pl. Chrootolás, létrehozni szükséges könyvtárakat: mik a szükségesek?)
Köszönöm
- Szerkesztve
A backup fájlból klónozást sem engedi, mert még mindig 1tb-osnak érzékeli, pedig már csökkentettem a partíció méretét.
Amúgy nem engedte csak a 118gb-ost kiválasztani, a két 10 gb-ost is mentette. Az egyik ablakban még engedte csak azt az egyet kiválasztani, a következő ablakban mégis ki volt pipálva, akkor már nem engedte módosítani. (Bár ennek a két 10gb partíciónak ha jól értettem nagy jelentősége nincs)
Köszönöm
- Szerkesztve
Icamingo A kiindulási rendszernek csak az ext4 fájlrendszert írja, azt nem mutatja, milyen partíciós tábla van rajta.
Gparted-ben és a lemezkezelőben is néztem.
"Nézet"-nél be kell kapcsolni az eszközinformációkat.
Bónusz
Modell, méret, gondolom, egyértelmű.
Particionálás módja: hopsz, pont ez kell. Nálam GPT.
- Szerkesztve
Icamingo Van valahol egy leírás lépésről lépésre, ami alapján meg tudom csinálni?
Ez jó lesz?
https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/clone-a-linux-hard-drive-with-gparted/
GParted-es részt nézd!
Neked annyival lesz több, hogy a GRUB-ot is telepíteni kell a célmeghajtóra.
Megtaláltam, itt értekeztünk a GRUB telepítéséről:
https://ubuntu.hu/d/46284-telepitesi-hiba/31
Legegyszerűbb a lemez másolása (klónozása), mivel itt a céllemez kisebb, mint a kiindulási, ez kilőve.
Lehet akkor még rendszert, illetve partíciót másolni.
Ami mindkettőnél azonos feladat:
Megnézed, milyen partíciós tábla van a kiindulási rendszeren, a céllemezen a GParteddel csinálsz egy ugyanolyat.
(Ezen képernyőképed alapján én arra tippelek, hogy MSDOS lesz, mert nincs itt EFI System partíció, meg különben is a swap egy kiterjesztetten belül ül, de ne nekem higgy, nézd meg!)
A partíciós táblához igazodóan létrehozod a partíciókat. (MSDOS esetén elegendő akár egy darab Ex4 is, ha akarod, csinálsz swap, home,... partíciókat is.)
A) A második legegyszerűbb szerintem a rendszermásolás Systembackkel. Fentebbi hozzászólásomban ezt már javasoltam.
Felteszed a Systembacket a kiindulási rendszerre, elindítod, a rendszermásolást választod. Fejből írom: Kijelölöd a céllemez rendszerpartícióját arra, hogy majd az legyen a / (ha vannak más partíciók, azokat is figyelembe veszed). Bejelölöd, hogy másolja a felhasználói adatfájlokat, és megadod, hogy hová tegye a rendszerbetöltőt, aztán hagyod dolgozni. Ha bármiben bizonytalan vagy kérdezel mielőtt nyomkodnál.
B) Partíció(k) másolása
Live rendszert indítasz, GParteddel (vagy amivel akarod) átmásolod a kiindulási rendszer rendszerpartícióját a céllemez erre szánt partíciójára. (Ha vannak más másolandó partíciók, akkor azokat is másolod.)
Szintén Live alól chrootolva az új rendszert rendszerbetöltőt telepítesz, majd megnézed a célrendszer /etc/fstab fájlját és ha szükséges, az új UUID értékeknek megfelelően szerkeszted.
Szerintem az A) a könnyebb.
Megfogadtam most a tanácsot, előbb kérdezek, mint kattintgatok.
És tényleg msdos partíciós tábla van a másolandó winyón, úgyhogy az ssd-re is ezt csináltam meg.
Először a Gpartedes partíció másolást csináltam, ott csak a 118gb-os partíciót tudtam másolni.
Utána a Grubot próbáltam feltelepíteni.
Ezt a kódsort írtam be, de hibára futott, mert nekem csak sdd1 partícióm van, tehát már a második sornál hibára futott. Az sda1 és az sda2 helyett mit kellett volna írni?
Aztán megpróbáltam a Systembacket is.
Töröltem a Gpartedes másolást, létrehoztam egy új ext4 sdd1 partíciót is.
Itt nem volt egyértelmű, hogy ebben az ablakban mit kell kiválasztani, a másolandót, vagy a célmeghajtót, az ssd-t?
Bármit próbáltam (töröltem a partíciót, itt újat hoztam létre), a tovább gomb szürke maradt.
Csatolási pontnál kiválasztottam a "/" jelet, a rendszerbetöltőt átállítottam auto-ról /dev/sdd, majd /dev/sdd1, de nem engedett tovább.
Köszönöm szépen
Icamingo
A futó rendszer partícióival itt nincs dolgod, az a forrás! A céllemezen lévő partíció(kat) kell kijelölnöd, erre figyelj oda!
Az sdd a céllemez? A képernyőképen éppen az sdd1-et piszkálod, én most azt feltételezem, hogy az lesz az új rendszer rendszerpartíciója.
- A csatolási pontnál legyen: /
Az ext4 és a formázás bepipálása rendben. - ekkor Formázás alatti balra mutató nyíl zöld lesz, ezt nyomd meg!
Az Új csatolási pont oszlopban meg fog jelenni a kiválasztott partíció mellett a /, ekkor már tovább fog engedni.
A GRUB 2 rendszerbetöltő telepítése: Auto
értéken van jelenleg. Ez jó lehet így is.
(Én szeretem, ha már külön lemezen van egy rendszer, akkor az magában is indítható, így én itt az sdd-t adnám meg és akár a gép bekapcsolásakor választanám ki a boot-menüben, hogy melyik lemez, rendszer bootoljon. De ez nem az én gépem, te tégy legjobb belátásod szerint.)
- Szerkesztve
Icamingo Ezt a kódsort írtam be, de hibára futott, mert nekem csak sdd1 partícióm van, tehát már a második sornál hibára futott. Az sda1 és az sda2 helyett mit kellett volna írni?
Ez a kódsor egy GPT táblára vonatkozó, vagyis UEFI-s telepítéshez szólt, neked pedig MSDOS táblád van. Nálad a kiindulási rendszeren nem volt EFI system partíció. Vagyis nálad a /boot/efi-re vonatkozó sor nem kell. A rendszerpartíciódhoz pedig az sdd1-et kell behelyettesíteni.
sudo mount /dev/sdd1 /mnt
for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
sudo chroot /mnt
Én jelen esetben erre a lemezre tenném a GRUB-ot is:
grub-install /dev/sdd
update-grub
exit
De ettől még nem bootolt volna szerintem a rendszered, mert meg kell nézni, mi van a másolt partíción az /etc/fstab fájlban. Szerintem a rendszerpartícióra vonatkozó érték valószínűleg fals, más az UUID érték, de ha korábban sdXY-nal lett megadva, az is nagy eséllyel most nem stimmel. Valamint az eredeti rendszeren volt egy swap partíció is, az arra vonatkozó bejegyzés az fstabban szintén azt okozhatja, ha például kiveszed a gépből az 1 TB-os merevlemezt vagy formázod, hogy nem találja a rendszer és elakad a boot...
A Systemback felteszi a rendszerbetöltőt és megírja az új fstabot, valamint elég hozzá a telepített rendszer, nem kell live alól futtatni és elég nagy szabad kezet hagy a partíciók tekintetében.
Ha a kiindulási rendszeren van egy / és külön egy /home partíciód, a célrendszeren lehet csak egy / és fordítva, ha a kiindulási rendszeren csak egy / partíciód van, a célrendszeren lehet egy / és /home...
Nem számít, hogy mekkora partíción van a kiindulási rendszer, (normális keretek között) egy kisebb lemezre (partícióra) is simán lehet másolni, nem kell a kiindulási rendszer partícióinak zsugorításával szórakozni.
- Szerkesztve
Systembackkel végre sikerült!!!
Jól megszenvedtem vele...
Sokkal gyorsabb már ssd-ről.
Köszönöm szépen mindenkinek!
De azt látom, h. mindent átrakott. Milyen szükséges adatokat kell még átmásolnom, miután elindítottam az új rendszert?
Nekem a Saját mappában van minden egyéb adat is(Letöltések, dokumentumok, tananyag mappa).
Inkább úgy kérdezem, hogy a Systemback mit nem másol át?
Gpartedben a régi 84.19gb, az új 84.31gb. Ezek szerint nem hiányzik semmi.
A GRUB 2 rendszerbetöltőnél a /dev/sdd-t választottam ki.
Ha a fennmaradó jelenleg még nem lefoglalt területre szeretnék majd másik Linux rendszert telepíteni kipróbálás végett, akkor az nem fog bootolni, mert nem a /dev/sdd1-et választottam ki?
Vagy ha a /dev/sdd1-et választom, akkor nem lehet a biosban állítani, hogy melyik rendszer bootoljon?
Mi a jelentősége ennek?
Lehet ezt még utólag módosítani, vagy csak új Systembackkel?
Jelenleg külön ssd-n van mindkét rendszer (Windows és Ubuntu), és biosban tudom választani melyik rendszer töltsön be.
Még 1x köszönöm szépen!