Nagy Gyula pedig ott kellene lennie a listában: Google Chrome OS Flex /Chrome OS Flex néven, (ahogy a linkelt google oldalon is látszik) Ha mégsincs akkor marad a parancssoros megoldás dd-vel, a google oldal alján leírtak szerint, vagy itt:
https://www.omglinux.com/make-chrome-os-flex-usb-linux/
Chrome OS Flex, mert igazából ez is egy linux!
- Szerkesztve
a mester Ez inkább csak kifogásnak hangzik, hiszen aki eligazodik egy linuxon, annak egy android nem lehet gond.
Ellenérzésem nekem is volt, sokáig a különcebb megoldásokat használtam (pl. fizikai billentyűzetes Blackberry ), de rengeteg olyan dolog van, amit egyszerűbben, gyorsabban, kényelmesebben intézek és ezért az utóbbi években meg is kedveltem az okostelókat.
Nagy Gyula Szerk.: Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy én Windows alól próbálkoztam.
tenkes Jobb későn, mint soha.
A linkelt anyagban: A flex imágót jelző "ide" link alatt azt találtam ami a terminál másolatban van.
Nem tudom hogyan indítható a Balenda Etcher ..... . állomány.
A közölt terminál sorba a pontos állomány nevet kellett írni.
Ezután jó sokat másolt. Még hátra van a kipróbálás.
big@big-TECRA-A10:~/Asztal/casa$ sudo dd if=chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin of=/dev/sdb bs=4M status=progress
7071596544 bájt (7,1 GB, 6,6 GiB) másolva, 551 s, 12,8 MB/s
Talán majd egyszer megtudom, tételesen mit jelent. A sudo ha minden igaz a rendszergazdai kiadást jelenti.
Nagy Gyula Még hátra van a kipróbálás.
Hajrá!
- Szerkesztve
tenkes Rémesen lassan elindult a laposon.
A gugli fiókba való bejelentkezés közben újra indult a gép.
Majd kipróbálom, máshol mit csinál.
Nem tudom, más mellé hajlandó-e települni.
Az Asrock alaplapos gépnél a konfigurálás után akkor akadt ki amikor kiírta, elkezdhetem használni.
Nagy Gyula A procik 2010 utániak?
tenkes A Tecra régebbi, de a procik biztosan jók. Felment a gépekre a 64 bites Ubuntu.
A Tecrában két magos Intel.
A másikban egy erős AMD.
Úgy tűnik a live rendszer önépítő.
Az asrockban másodszor is elindítottam. Most is tetű lassú, de már tudta az alapokat. Nyelvet, wifit, fiókot.
érdekes konstrukció.
Érdemes lesz visszaraknom a Tecrába. Ekkor kiderül, hogy több gépet is megjegyez-e.
Nagy Gyula Ekkor kiderül, hogy több gépet is megjegyez-e.
elvileg nem, csupán annyit tesz, hogy az adott beállításokat megjegyzi, mint egy hordozható OS eszköz.
A 2010 előtti procikkal nem nagyon érdemes próbálkozni, azokon a Google szerint sem fog jól futni. Gond lehet még a pendrive valós sebessége is, az is akadályozhatja a "live" futást. Telepítve nyilván jobb lesz az eredmény.
(Nálam egy 2016-os erős gépen, USB 3.0-val nagyon gyors volt)
- Szerkesztve
tenkes A Pen egy 16 G-s Adata. Lehet USB 2-tes.
Az asztali gépben USB 3 portban.
Nagyon lassan töltötte be a böngészőben a Youtube-t. A filmet viszont simán játssza.
Az alap alkalmazásokat (applikációkat) telepítette magának.
Majd megnézem, ezek hogyan futnak.
Megpróbáltam telepíteni egy USB-s hdd-re nem volt jó a finnyásának.
Kérdés, iPhone-re feltölthető-e valamelyik verzió.
- Szerkesztve
tenkes
Nekem ez mozgatta meg a fantáziámat: https://www.youtube.com/watch?v=bVr8pLgPLNk&t=239s
Van egy kedvenc androidos alkalmazás, ezzel a rendszerrel talán tudnám futtatni hagyományos számítógépen is.
A másik hozzászólásod alapján pedig úgy látom, hogy virtuálisban el fogok tudni játszani ezzel, a lemezképet dd-vel fel tudom tolni egy .vdi lemezre (nem muszáj parancssorban bűvészkedni, ott van erre a célra a grafikus felületen futó balenaEtcher.AppImage is), hogy onnan bootoljak, ez biztos. Majd eldől, hogy így egy másik virtuális lemezre hajlandó-e települni.
Még egyszer köszi!
Nagy Gyula" sudo dd if=chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin of=/dev/sdb bs=4M status=progress
Talán majd egyszer megtudom, tételesen mit jelent. "
dd: -> másolj direktben, drágám
if= -> itt egy file, ezt másoljad
of= -> ott legyen, oda másoljad
bs=4M -> megengedem, hogy 4 megás csomagokra bontva másold
status=progress -> közben mutasd, hol tartasz
A sudo-t meg azért tetted elé, mert userként nincs jogod egy meghajtót direktben piszkálni. Linuxon be lehet lépni rootként ( big@big-TECRA-A10:~/Asztal/casa# ), akkor nem kell a sudo.
Szívesen
csuhas32 Hogy tudom futtatni a "balenaEtcher"-t?
tenkes Még felmerült bennem, hogy Te más imidzst is használhattál. Kérlek, nézd meg.
chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin
Nagy Gyula
sudo ./balenaEtcher-1.10.0-x64.AppImage
csuhas32 Miért nem műxik? A nevet jól írtam át.
big@big-TECRA-A10:~/Asztal/casa$ sudo ./balenaEtcher-1.18.11-x64.AppImage
[sudo] big jelszava:
sudo: ./balenaEtcher-1.18.11-x64.AppImage: parancs nem található
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Az Appimage-eket nem feltetlenul kell telepiteni.
Dupla kattintas az ikonra, es indulni kell neki.
DE! ... Elotte futasi jogot kell adni a fajlnak.
Jobb katt. az ikonra -> Tulajdonsagok -> Jogosultsagok -> "Fajl vegrehajtasanak engedelyezese
programkent" elotti jelolonegyzetbe pipa. https://ibb.co/xMLFNXM https://ibb.co/1nz7zND
Szerk.: Ha ezutan sem indul 22.04-en az appimage, akkor:
sudo apt install libfuse2
Es ujra proba az inditassal.
lala2 Köszönöm.
Futtathatóvá kellett tennem.
Nagy Gyula Ugyanezt használtam, ez a legújabb stable változat.