Debian 12 konfigurálása
Felraktam a laposra a Debián 12-tőt kettős Gnome és Xfce telepítéssel. Komoly jogosultsági gondjaim vannak.
A Gnome felületen működik a pkexec thunar, az Xfce-nem. A sudo egyiken sem azzal, hogy nem vagyok a sudoers fájlban.: nagy is not in the sudoers file.
Indító ikont sem tudtam az asztalra tenni (Xfce). A jobb egérgombra is elindítja a programot.
Nagy Gyula A Gnome felületen működik a pkexec thunar, az Xfce-nem.
A hibaüzenetet nehogy megmutasd, így legalább kihívás megpróbálni segíteni.
Nagy Gyula is not in the sudoers file
Mi lenne ha rákeresnél erre az üzenetre? Téged nem tenne boldoggá ha valamit önállóan meg tudnál oldani? Mert minket igen!
Boldog Karácsonyt!
Nagy Gyula nagy is not in the sudoers file.
Egyértelmű: "nagy" felhasználó, aki sudo-zni akar, nem teheti, mert nincs a sudo-zók körében.
Hozzá kell adni, problem solved.
Lehet, hogy root jog kell hozzá
- Szerkesztve
A sudo problémádat ez oldja meg:
https://itslinuxfoss.com/add-user-sudoers-debian-12
Ha ez megvan, töröld le a Debiant, nem neked való!
darthvader69 Neked is Boldog Karácsonyt!
darthvader69 Köszönöm és köszönöm a jótanácsot.
A DOS 3-mal indulóan szinte mindent használtam és amit kellett, konfiguráltam is. Valószínűleg nem fogok egy Linux disztribúciót sem teljesen megtanulni (már csak azért sem, mert kiadásonként is változtatgatják) de úgy gondolom, jó felhasználói szintre el fogok jutni ebben is.
A Debian és a Xubuntu sudoers fájljait összehasonlítottam. Megegyeztek abban, hogy felhasználó nincs bennük. Ez azt mutatja, több helyről is származhatnak jogosultságok.
Nem kezdtem volna beletúrni a témába, ha telepítés után a friss rendszerben meglettek volna a hétköznapi felhasználáshoz szükséges jogosultságok. Például, hogy a szoftver tárolóból telepíthessek.
Nagy Gyula a friss rendszerben meglettek volna a hétköznapi felhasználáshoz szükséges jogosultságok. Például, hogy a szoftver tárolóból telepíthessek.
A telepítéshez minden linukszban root jog kell.
Hogy a rendszer ezt sudoval oldja meg, vagy su-val indított csomagkezelővel, ez disztrónként változhat.
Alapvetően azt szokd meg a linuksznál, hogy a felhasználó használ, a rendszergazda meg telepít, beállít. Külön feladatkör, külön jogosultság.
- Szerkesztve
a mester Alapvetően azt szokd meg
Alapvetően azt szoktam meg, hogy telepítem és bekonfigurálom a rendszert. És használom. Nálam ezek nem különültek és nem különülnek el. Kis kihagyással azóta linuxozok eredményesen, mióta regisztráltam erre a fórumra.
Maga a telepítő dolgozik root jogosultsággal. A végén azt mondja, vegyem ki a telepítő médiát és indítsak újra.
Most tudtam meg, hogy a debiánban nem sudo su, hanem csak su.
Valószínűleg a probléma abból dódik (csak tipp), hogy a Gnome és az Xfce ezeket másképp csinálja és áthallás van a kettő között. Durván úgy, hogy az első belépésem Xfc-e felülettel volt és nem működött. A Gnome első indulásnál pedig egy menűs alapbeállítást megcsinált.
Nagy Gyula a debiánban nem sudo su, hanem csak su.
Nem én fogom elmagyarázni neked, mert nem vagyok rá illetékes, csak jelzem, hogy a
sudo su
és a
su
teljesen mást csinál, bár az eredmény látszólag ugyanaz.
- Szerkesztve
a mester Nem én fogom elmagyarázni neked, mert
Eddig stimmel. És nem is reméltem. Ha jól tévedek, akkor a sudo a felhasználónak ad rendszergadai jogosultságot. A su pedig átléptet rendszergazdába.
Nagy Gyula Most tudtam meg, hogy a debiánban nem sudo su, hanem csak su.
Ez így téves! Gyula által utoljára telepített Debianon nem működik a sudo
és így természetesen a sudo su
sem, ennek oka, hogy így állította be a rendszert. Az általam telepített Debianon működik a sudo
és a sudo su
vagy választásom szerint a su
és a su root
.
Mindkét esetben tökéletesen adminisztrálható a rendszer, habitus, felfogás és szokás kérdése, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát.
- Szerkesztve
csuhas32 ennek oka, hogy így állította be a rendszert
Ez így téves. A telepítő állította be így a rendszert. Én annyit tettem az ügy érdekében, hogy két felülettel (Gnome és Xfce) telepítettem.
Azzal amit darthvader69 fórumtársunk linkelt, sikerült megoldani ezt a problémát. Én a konfigurációs fájl közvetlen átírását választottam. Ez gyógyította azt a problémát is, hogy nem engedte megnyitni a Google drájvon levő .PDF fájlokat.
Nagy vicc, az Xfce felületen még rootként sem enged a szoftverekből (tárolóból) telepíteni.
A fájlkezelő rendszergazdaként való megnyitásánál reklamált, hogy az xconfig le van zárva. A gugli drájvot kezeli, de a gépben levő egyéb particiókat nem csatolja. Legalábbis, az Xfce felületen.
- Szerkesztve
Mivel gyakran a valóság és az általad érzékelt valóság nem találkozik, javaslom használd többször a mondataidban a szerintem; meglátásom szerint; úgy tűnik nekem; azt feltételezem; azt gondolom; talán úgy van... kifejezéseket, mert így valótlan dolgokat sokszor tényként állítasz, ezzel megtéveszted az olvasót, aki informálódni jön ide.
Nagy Gyula Ez így téves. A telepítő állította be így a rendszert.
Szerinted (mert folyton összevissza kattintgatsz, fogalmad sincs mit csinálsz, a frissen telepített Minten is néhány perc alatt sikerült elintézned, hogy a kijelentkezés gombot megnyomva a rendszer a normál működésétől eltérően kezdjen el viselkedni, mert észre sem vetted, hogy hol és mikor vettél ki egy pipát, úgyhogy már csak nem is csodálkozom).
A valóság ezzel szemben azonban az, hogy a Debian netinst telepítője nem csinál magától ilyet, a telepítő személy állította be így a rendszert.
Utána a tanács ellenére ismételten két asztali környezet párhuzamos telepítését állítottad be, itt bejelölted a GNOME mellé az Xfce-t is, ezt is te intézted.
És ha már újra így tettél: Korábban meg lett tárgyalva, hogy a két asztali környezetet két külön felhasználóval fogod legközelebb használni, hogy ne kutyulódjanak a beállítófájlok. Ezt most betartottad vagy nagy az egyetlen felhasználód?!
Nagy Gyula Indító ikont sem tudtam az asztalra tenni (Xfce). A jobb egérgombra is elindítja a programot.
Már a telepítés során sem a majdani használati igényeknek megfelelően konfigurálod a rendszert.
A telepítés után a hozzáértetlenség tovább burjánzik, megeshet hogy egy felhasználóval jelentkezel be két külön környezetbe, de amit itt említesz, az is felhasználói hiba, hiszen normális működés, hogy az Xfce alapértelmezett menüjében jobb egérgombbal kattintva elindítja az adott alkalmazást, az alkalmazás indítóikonját ezzel együtt pofonegyszerűen ki lehet tenni az Asztalra...
Szerintem cseréljetek helyet, Marika néni telepítse és állítsa be a rendszert, te meg csak használd. Próba-szerencse, lehet, hogy jobban fog működni!
Boldog karácsonyt!
csuhas32 Mivel gyakran a valóság és az általad érzékelt valóság nem találkozik, javaslom
Ezzel megint egy újabb körbe kezdtél. Már korábban részletesen kifejtettem, hogy az objektivitás tan hamis (lásd példul, Einstein relativitási tézise), ebből adódóan, nem egy valóság van, hanem számtalan.
Visszatérve a Debianra (és a Debian alapú konstrukciókra). A telepítőben nem vagylagos volt a felület választás. Az sem volt kikötve, hogy felületenként másik felhasználó kell. Jut eszembe, az Xfce felületen a superuser sem tudott a szoftver tárolóból telepíteni.
Ez így egy, a telepítőben nem közölt BUG.
Tudom, Te (Ti) vagy(tok) a helikopter(ek). Szerinten jobb ha a helikopterek dicsekedés helyett inkább megmondják többek között az, hogy hogy szokták kitenni az asztalra az indító ikont. Nálam a Xubuntuban és a Mintben is működik a jobb gombos megoldás.
Mintha olvastam volna, hogy többek között azért is jó külön particióra telepíteni a home könyvtárat, mert így a felhasználói cuccosok elveszítése nélkül lehet rendszer újratelepítést végezni. Van esélye, hogy ezt is kipróbáljam.
Boldog karácsonyt kívánok.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Szerinten jobb ha a helikopterek dicsekedés helyett inkább megmondják többek között az, hogy hogy szokták kitenni az asztalra az indító ikont.
Nem dicsekvés volt tényközlés. Nem sokra tartasz, ha helikopternek nevezel. Nincs megmondási kötelezettségem, de nem is kérdezted, hogyan kell.
csuhas32 Nem dicsekvés volt tényközlés
A megoldás elmondása nélkül ez az én valóságomban nettó dicsekvés. A bemutatott tudást mindig nagyra értékeltem.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Ha figyeled a válaszaimat, már nem írom neked, hogy mit hogyan kellene csinálnod a rendszeren, megelégeltem, hogy kéred a tanácsomat, de nem fogadod meg. Igyekszem kizárólag a téves állításaid cáfolására szorítkozni, ezt sem miattad teszem, hanem, hogy ne tévessz meg velük másokat.
Szerk: De lehet, hogy ezt is elengedem, bízzunk benne, hogy az olvasók el tudják dönteni, kire érdemes hallgatni.
- Szerkesztve
csuhas32 Ha figyeled a válaszaimat
Figyelek a kezdetektől. Miután a Mester volt olyan előzékeny, hogy felhívta a hwsw-re a figyelmemet, az ottani tapasztalataim is benne vannak az elemzésemben. Még az is megvan, hogy a Hdd mágus figyelmeztetett benneteket, hogy vigyázzatok, ne mondjatok olyant amit használni tudok. Azt örömmel látom, hogy azóta fejlődtél valamennyit.
Kaptam valamennyi jó információt és még azt is elmondtad, volt amikor súgót is igénybevettél a válaszhoz (ez volt az amikor kivettem a kérdezzen a kijelentkezéskor jelölő négyzetből a pipát).
Arról is beszélgettünk már, hogy az ami a Te világodban értetlenségnek látszik, az abból adódik, hogy én a miértekkel együtt a pontosabb meghatározásra is kíváncsi vagyok. Mondtad, ez kívül esik az érdeklődési körödön (szarsz rá). Ez rendben van akkor, ha nem várod el ugyanezt másoktól. Elmondtam, az nem okoz gondot számomra, hogy Sárika néni felhasználóként működtessem a Linuxot. És azt is, hogy ennél sokkal több ismeretet szeretnék. Ehhez szeretnék itt is tanító partnereket találni.
Kértem és kérek tanácsokat. De számomra az nem jó válasz, hogy ne dugd oda az orrodat, mert szaros lesz.
Mások védelmére szerintem az is jó lesz, ha elolvassák, én milyen lyukakba léptem.
Amúgy, mi téves állítás van abban, hogy a telepítő felajánlja a többes telepítés lehetőségét és nem figyelmeztet, hogy ebből bajok származnak? Ezt nem láttam (az általam olvasott) telepítési útmutatóban sem.