Nagy Gyula Mint párszor már írám, a többi rendszer is működik. Ami nem volt jó, azt a segítségeteket is igénybevéve megcsináltam.

Akkor problémák megoldva, téma lezárva. 🙂

Nagy Gyula Mintha egy beteg szamárnak beszélnék, akiné

Anekdota:
    Új pap került a faluba, a hívek már várják, hogyan fog prédikálni?
    Aztán vasárnap meghallgatták, és hazafele elégedetten elmélkedtek, hogy micsoda velős prédikáció volt Kíváncsian várták a következö vasárnapit.
    Aztán rákövetkezőt, és így tovább, de mind ugyanaz a prédikáció volt, ugyanazt ismételte az új pap héteről-hétre.
    Végül a hívek összeszedték a bátorságukat, kisorsoltak maguk közül egyet, akit elküldtek, hogy érdeklődje meg a paptól az unalomig ismétlés okát.
    Elment tehát Gyuszi, hogy rákérdezzen:
    -Tisztelt plébános úr! Hétről-hétre ugyanazt prédikálja, az emberek már kívülről tudják, és unják. Mindig ugyanaz! Mintha egy papagájt raktak volna a szószékre!
    Nem kéne már másról szónokolnia, és nem mindig csak ugyanarról?
    -Miért, már csinálják?

klt -Miért, már csinálják?

A gond az, hogy egy (bővülő) "bűnlajstromot" ismételget. Tegye fel a kezét az, aki ezért, vagy azért (okokból kifolyólag) nem hibázott. Esetenként nem csinálta meg többször is ugyanazt. Annyi, hogy én nem tagadom, próbálom takargatni. Az elkövetett hibákból is tanulok.
      Újra és újra számonkérően mondja, hogy csináljam meg amiket már megcsináltam.
      Egyebek is elmennek a füle mellett. Többek között az, hogy ezeket a rendszereket (a két gépen) a kizárólagos használatomra, beleértve a kísérletezgető tanulást is, készítettem.
      Hálás vagyok Neki is a segítségére, de én is, és a többiek is jobban járnának ha elmaradna a kísérő szósz.

Amit a pkexecről találtam: A Mint publikációban van, hogy a grafikus programok sudo jogosítvánnyal indítottan elronthatják a felhasználó jogosultságát, ezzel belépési probémát okozhatnak. Részleteket nem találtam.
      A Debiánban azt írják, a polikit kikapcsolása növeli a biztonságot.
      https://packages.debian.org/sid/pkexec

gytoth Akkor problémák megoldva, téma lezárva. 🙂

Jó lenne, ha minden probléma meg lenne oldva és nem jönnének újabbak és újabbak.

Nagy Gyula Mintha egy beteg szamárnak beszélnék, akinél beakadt a tű.

Tegnap helikopternek tituláltál, ma beteg szamárnak. Karácsony van, látom igyekszel, minden nap kapok tőled valami kedveset, mert próbálok neked erőmön felül segíteni.

Nagy Gyula Miért cseszi a csőröd, hogy van root felhasználó?

Ez megint téves. Nem cseszi a csőröm, hogy van root felhasználó, minden Linuxon van ilyen.
        Ubuntun és Linux Minten azt szoktuk meg, hogy nem a root felhasználóval adminisztrálunk, a normál felhasználónkat a sudo segítségével ruházzuk fel root jogosultsággal az adminisztrálási feladatok elvégzésének idejére.
        A Debian lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a hagyományos módon a root felhasználónak adjunk jelszót, így a normál felhasználónk csak felhasználó lesz, nem tud sudo-val emelt jogot szerezni. Így is jó, ezt is meg lehet tanulni, így is lehet használni a rendszert.
        A systemback.sh is a sudo-s beállításhoz van elkészítve, ha úgy telepítek egy Debiant, hogy legyen a rootnak jelszava, akkor systemback.sh-t az útmutatója alapján „telepítve” nem jelent meg az ikonja a menüben, bár azt ki tudom varázsolni a panelre, de ha a felhasználóval rákattintva indítanám, akkor kéri a felhasználó sudo-hoz tartozó jelszavát, ami ugye nincs.
        Bár egy ilyen „sudo nélküli felhasználó”-s telepítés esetén is tudnám használni tökéletesen parancssorból a systemback.sh-t, de mivel amúgy is a sudo-s kialakítású telepítéshez vagyok szokva és ott ez is jobban működik, így idegen felhasználónak is könnyen használhatóra be tudom állítani a rendszert még úgy is, hogy a systemback.sh-t használja.
        Root jelszavas telepítés esetén gond van, ha a felhasználó sudo-zni akar, ezt elhárítani nehezebb, mintha sudo-zós telepítésnél a rootnak valamiért mégis jelszót kellene adni, ott az csak ennyi:

sudo su
        passwd root

Minden egy irányba mutat, így könnyű volt meghoznom a döntésemet, érdemesebb a sudo-zós beállításnál maradnom.

Még egyszer: root felhasználó van akkor is, ha van a root-nak jelszava és azzal adminisztrálsz és akkor is, ha rootnak nincs jelszava, hanem a normál felhasználódnak sudo-val szerzel jogot az adminisztráláshoz.

Nagy Gyula
          Nekem is van egy kísérletezős Manjarom egy külső USB3-as házban lévő HDD-n.
          És egy másik Manjaro a PC-ben SSD-n.
          Ha bedugom a külső házast, akkor a boot választóban (F12) tudok választani hogy arról, vagy
          a PC-ben levők valamelyikéről induljon a rendszer.

csuhas32 Ez megint téves

Köszönöm a segítséged. Sokat tanultam Tőled is. A saját gépemen, rendszereimen nem korlátozom a lehetőségeimet. Talán klt és a Mester is írta, hogy su-znak, mert így kényelmesebb és kevésbé kopik az ujjuk hegye.
          A bejelentkezéshez: Az /etc/lightdm/lightdm.conf.d/01_my.conf fájlnak ezzel a tartalommal kell rendelkeznie:

A könyvtárban 4 fájl van: keys.conf ; lightdm.conf ; lightdm-gtk-greeter.conf ; users.conf
          Melyikbe írjam?

Nagy Gyula Ezt már egyszer írtam. A 01_my.conf fájlba kell írni. Oda és nem máshova. Ha nincs ilyen fájl, akkor létre kell hozni.
            Most nem vagyok gépnél, de emlékeim szerint lehet a touch paranccsal, vagy valamilyen szövegszerkesztővel (nano, mousepad) is. Természetesen root joggal, hiszen az ő felségterületén van.

Nagy Gyula A saját gépemen, rendszereimen nem korlátozom a lehetőségeimet. Talán klt és a Mester is írta, hogy su-znak, mert így kényelmesebb és kevésbé kopik az ujjuk hegye.

Mivel linukszon van a root felhasználó, és vannak a többiek...
            Ha konfigurálni kell, azt csak a root teheti meg, az ujja hegyétől és az anyja térgye kalácsától függetlenül.

Tehát vagy elindítom a YaST-ot (ami bekéri a root jelszavát) és fut számomra is használhatóan, vagy terminálban su root (rövidítve su ) paranccsal váltok rendszergazda módra, és mountolok amit akarok, formázok partíciót, aztán az mc-vel garázdálkodok.

A sudo az ubuntus hülyeség, nekem utólag ne változtassák meg a világot, valami hamis biztonságra hivatkozva.

a mester És ha valami finomságra vágyasz, nézz utána önállóan, mi a különbség a
              sudo su
              és a
              sudo su -
              között.

Nagy Gyula A gond az, hogy egy (bővülő) "bűnlajstromot" ismételget. Tegye fel a kezét az, aki ezért, vagy azért (okokból kifolyólag) nem hibázott...
                Újra és újra számonkérően mondja, hogy csináljam meg amiket már megcsináltam.
                ...
                Hálás vagyok Neki is a segítségére, de én is, és a többiek is jobban járnának ha elmaradna a kísérő szósz.

Fogalmam nincs, ki lehet ez a név nélküli ördögfajzat. :-D
                Szép sorban leírok most neked valamit:
                A dolog lényege a rendszermentés és -visszaállítás használata lenne bármilyen rendszeren.
                Ehhez először is kell egy hibátlanul működő rendszer, melyről érdemes rendszer-visszaállítási pontot készíteni.
                – A Xubuntu, amin fent van a Snap és a böngészésre egy tömörített fájlból kicsomagolt Firefox használható, szerintem nem az, hiszen ez a Firefox nem frissül. Le kellene kapni róla a Snap-et, beállítani a Debian csomagos Firefox tárolóját, feltelepíteni belőle a Firefoxot, majd beállítani, hogy a rendszer ezt tekintse alapértelmezett böngészőnek.
                – A Mint rögtön a telepítés után az volt, de nem készítettél róla megfelelő módon visszaállítási pontot, elrontottad, segítettünk visszacsinálni, talán most olyan, hogy érdemes lenne róla visszaállítási pontot készíteni.
                – Belecsaptál a Debianba is. Az első hozzászólásod: Gondjaim vannak. Belenyúlsz a sudoers dolgokba. Problémák a Thunar root-ként való indításával... Ez sem olyan, amiről érdemes visszaállítási pontot készíteni.
                Ezért írom azt, hogy csinálj egy újratelepítést, csinálj róla olyan visszaállítási pontot, amiben benne vannak minimum a felhasználói adatfájlok. Csináld meg újra azokat a telepítéseket, beállításokat, amik egyszer már sikerültek és készíts újabb visszaállítási pontot.

Ez szabadságot adna a kezedbe, ha a további próbálkozásaid során valami hiba lép fel, mindegy mi az, a válasz minden hibára ugyanaz: állítsd vissza a rendszert oda, ahol még biztosan jó volt.
                Nem azzal kell foglalkoznod, hogy a váratlanul előkerült hibát elhárítsd, a rendszert megjavítsd, ehelyett a fórumba felteendő kérdésed arra változik, hogy ezt vagy azt szeretném előidézni a rendszeremen, hogyan tudom megtenni?
                Csak a jót tanulod.
                Én is hibázom. Csak van hová visszaállítani a rendszerem.

Két környezetet is próbálgathatsz természetesen egymás mellett párhuzamosan egy rendszeren.
                Legyen ez mondjuk az Xfce és a GNOME.
                Azt kell eldöntened, hogy melyik környezettel szeretnél adminisztrálni, a telepítés után ebbe jelentkezel be és lehetőleg csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal végzed a rendszered adminisztrálását. Ezt az admin fiókot csak ezzel a környezettel használod.
                Létrehozol egy másik fiókot is, abba jelentkezel be a másik környezettel. A második fiókkal és az ahhoz a felülethez tartozó alkalmazásokkal nem adminisztrálod a rendszert. Így valószínűleg nem lesz kavarodás, szépen fog működni a rendszer.

Nagy Gyula Egyebek is elmennek a füle mellett. Többek között az, hogy ezeket a rendszereket (a két gépen) a kizárólagos használatomra, beleértve a kísérletezgető tanulást is, készítettem.

Mert nincs különbség a kettő között. Először mindenképp telepítünk, tehát lesz egy admin fiókunk. Ezzel adminisztráljuk a gépet, telepítjük a további programokat, létrehozzuk a rendszer-visszaállítási pontokat. Ez mindig ugyanaz.
                Hogy kell-e tovább lépnünk, azt a szituáció adja meg:
                – Ha több környezetet is akarunk a magunk gépén, akkor létrehozunk egy másik felhasználót és a másik környezetet azzal használjuk.
                –Amennyiben szeretjük úgy használni a rendszert, mint @klt, akkor létrehozunk egy másik korlátozott jogú fiókot, az idő nagy részében abban tevékenykedünk, az adminisztrálás idejére átlépünk az admin fiókba.
                – Ugyanez a helyzet, ha másnak telepítünk egy rendszert, ott klasszikusan ezt az admin jogú fiókot engedjük át a gép felhasználójának. De lehet azt is, hogy neki egy másik fiókot hozunk létre, a mi fiókunk, mondjuk egy ismerős esetében megmarad nekünk, sőt esetleg akadhat olyan szélsőséges eset is, hogy ő a fiókjában nem is kap rendszergazdai jogot. Az admin fiókból mi adminisztrálunk.

a mester És ha valami finomságra vágyasz

nagy@Deb2:~$ sudo su
                  [sudo] nagy jelszava:
                  root@Deb2:/home/nagy# exit
                  exit
                  nagy@Deb2:~$ sudo su -
                  root@Deb2:~#

csuhas32 létrehozzuk a rendszer-visszaállítási pontokat. Ez mindig ugyanaz.

Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Nagy Gyula Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Én systemback.sh-s vagyok. Az archiválandó mentést egy másik lemezre készíteném, aztán visszaállítanám a Timeshiftben, hogy az eredeti helyre készüljenek a további mentések.
                    Például, ha hozzádugok a géphez egy külső lemezt, arra készítek a Timeshtifttel egy mentést, aztán lehúzom azt a lemezt a gépről, szerintem nincs az a Timeshift automatizmus, ami ezt az archiválandó mentési pontot törölni tudja.

Nagy Gyula Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Nem az én gépemen, de az egyik általam adminisztrált Minten van egymás mellett Timeshift és systemback.sh is.
                    A Timeshifthez hozzáfér a felhasználó is, de csak az általam készített pontok vannak benne. Nincs túl sok, nekem általában kettő elég. Egy bizonyos számú felett, biztos az új létrehozásával törli a legrégebbit.
                    A systemback.sh mentést ez nem piszkálja. A systemback.sh-val kijelölhetek (szinte) bármilyen könyvtárat a mentés(ek) helyéül, tudom szabályozni a pontok maximális számát (alapértelmezetten 5), míg ugye a Timeshift esetében csak meghajtót lehet kijelölni.

Nagy Gyula
                    A Timeshift Beallitasokban letiltom az Utemezest. https://ibb.co/gFmJv88
                    A Letrehozast kezzel inditom (belakott Mint rendszernel kb. havonta)
                    A regi visszaallitasi pontok torleset szinten kezzel kezdemenyezem. (Amikor akarom!)
                    Altalaban 3 visszaallitasi pont van - a legujabb, es 2 regebbi.

lala2 Debianon nálam alapból nem is volt bekapcsolva az ütemezés.

csuhas32 Bejelentkezési képernyőn legyenek láthatóak a felhasználók teljes nevei:

Megvan.

lala2 A Timeshift Beallitasokban letiltom az Utemezest.

Köszönöm Neked is. Megcsináltam.

Telepítettem néhány alkalmazást egyesével, minden lépés előtt, csináltam egy visszaállítási pontot.
                      Még megvan a reggeli pontom is.

Nálad biztos be volt kapcsolva valamilyen ütemezés és amikor elérte a megőrzendő pontok száma az ott megadott értéket, akkor az új készültekor a legkorábbi automatikusan törlődött.
                      Mindent gyakorolni kell. Most már ez is megfejtve, szerintem innen már fog ez menni neked.

Nagy Gyula
                      Eléggé beragadt a téma, nem hiszem, hogy pont én fogom feltalálni a spanyolviaszt, de hátha...
                      Tehát jól értem, hogy nálad 2 gond van:
                      1, Az Xfce alatt nem csatolja fel a Thunar a driveot?
                      Erre ez lehet a segítség talán:
                      https://www.linuxuprising.com/2018/07/mounting-google-drive-on-xfce-or-mate.html
                      Kimásoltam a neked szóló részt.
                      Open a terminal and type this command to install them:

sudo apt install gnome-control-center gnome-online-accounts

Gnome Settings is hidden and doesn't show up in the menu on non-Gnome desktop environments. So if you use Xfce, MATE or some other desktop environment you won't see Gnome Settings or Gnome Control Center in your menu. To run it, we'll need to use a terminal and add XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME before the executable, like this:

XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME gnome-control-center
                      2, A Gnome alatt a nautilus csak a saját meghajtót csatolja fel?
                      Nálam Arch alatt A Nautilus a "Shared with me", és a "My Drive" meghajtót csatolja fel
                      Ezeket a csomagokat tettem fel.: gvfs-goa-1.52.1-1 libgdata-0.18.1-3 libsoup-2.74.3-1 gvfs-google-1.52.1-1
                      Off:
                      Bár nem akarok beleszólni, hogy mit csinálsz, nem értem, hogy miért kell egy oprendszerre 2 asztali környezet. Csak az életedet bonyolítod vele. Ha van egy full funkcionalitású Gnome, minek az Xfce? Ha gyenge géped van/sovány rendszert akarsz(Amire való az Xfce) akkor miért van fent a Gnome?
                      On
                      De kiváncsivá tettél, egy játszós HDD -re lehet, feldobok egy Debian 12 -t(2 hete még azzal ízzítottam, amig háttértárat nem cseréltem) és megnézem

Na, tényleg kíváncsivá tettél.
                        Feltettem egy Debian 12 netinstall segítségével egy alap Debiant. A taskselben még a system utilities -t is kinyomtam, tehát egy parancssort kaptam csak.
                        Feltettem rá: gdm3 gnome-terminal gnome-online-accounts nautilus gnome-keyring.
                        Gnome alatt egyszer ledobott, de újra megadtam, és utána jó volt, és csatolta.
                        Feltettem még: xfce4 thunar xfce4-screenshooter
                        ÉS a képek tanúsága szerint megy.
                        VAlamit elkutyulhattál, tehát a műveleteidet kell visszacsinálgatni, amig jó nem lesz, és kevesebbet variálni. Illetve ha mégis variálsz, utána csekkolni lépésenként, hogy mi rontja el. Más módon nem tudod leszűkíteni, hogy mi kever be, és visz az erdőbe..