Nagy Gyula A gond az, hogy egy (bővülő) "bűnlajstromot" ismételget. Tegye fel a kezét az, aki ezért, vagy azért (okokból kifolyólag) nem hibázott...
Újra és újra számonkérően mondja, hogy csináljam meg amiket már megcsináltam.
...
Hálás vagyok Neki is a segítségére, de én is, és a többiek is jobban járnának ha elmaradna a kísérő szósz.

Fogalmam nincs, ki lehet ez a név nélküli ördögfajzat. :-D
Szép sorban leírok most neked valamit:
A dolog lényege a rendszermentés és -visszaállítás használata lenne bármilyen rendszeren.
Ehhez először is kell egy hibátlanul működő rendszer, melyről érdemes rendszer-visszaállítási pontot készíteni.
– A Xubuntu, amin fent van a Snap és a böngészésre egy tömörített fájlból kicsomagolt Firefox használható, szerintem nem az, hiszen ez a Firefox nem frissül. Le kellene kapni róla a Snap-et, beállítani a Debian csomagos Firefox tárolóját, feltelepíteni belőle a Firefoxot, majd beállítani, hogy a rendszer ezt tekintse alapértelmezett böngészőnek.
– A Mint rögtön a telepítés után az volt, de nem készítettél róla megfelelő módon visszaállítási pontot, elrontottad, segítettünk visszacsinálni, talán most olyan, hogy érdemes lenne róla visszaállítási pontot készíteni.
– Belecsaptál a Debianba is. Az első hozzászólásod: Gondjaim vannak. Belenyúlsz a sudoers dolgokba. Problémák a Thunar root-ként való indításával... Ez sem olyan, amiről érdemes visszaállítási pontot készíteni.
Ezért írom azt, hogy csinálj egy újratelepítést, csinálj róla olyan visszaállítási pontot, amiben benne vannak minimum a felhasználói adatfájlok. Csináld meg újra azokat a telepítéseket, beállításokat, amik egyszer már sikerültek és készíts újabb visszaállítási pontot.

Ez szabadságot adna a kezedbe, ha a további próbálkozásaid során valami hiba lép fel, mindegy mi az, a válasz minden hibára ugyanaz: állítsd vissza a rendszert oda, ahol még biztosan jó volt.
Nem azzal kell foglalkoznod, hogy a váratlanul előkerült hibát elhárítsd, a rendszert megjavítsd, ehelyett a fórumba felteendő kérdésed arra változik, hogy ezt vagy azt szeretném előidézni a rendszeremen, hogyan tudom megtenni?
Csak a jót tanulod.
Én is hibázom. Csak van hová visszaállítani a rendszerem.

Két környezetet is próbálgathatsz természetesen egymás mellett párhuzamosan egy rendszeren.
Legyen ez mondjuk az Xfce és a GNOME.
Azt kell eldöntened, hogy melyik környezettel szeretnél adminisztrálni, a telepítés után ebbe jelentkezel be és lehetőleg csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal végzed a rendszered adminisztrálását. Ezt az admin fiókot csak ezzel a környezettel használod.
Létrehozol egy másik fiókot is, abba jelentkezel be a másik környezettel. A második fiókkal és az ahhoz a felülethez tartozó alkalmazásokkal nem adminisztrálod a rendszert. Így valószínűleg nem lesz kavarodás, szépen fog működni a rendszer.

Nagy Gyula Egyebek is elmennek a füle mellett. Többek között az, hogy ezeket a rendszereket (a két gépen) a kizárólagos használatomra, beleértve a kísérletezgető tanulást is, készítettem.

Mert nincs különbség a kettő között. Először mindenképp telepítünk, tehát lesz egy admin fiókunk. Ezzel adminisztráljuk a gépet, telepítjük a további programokat, létrehozzuk a rendszer-visszaállítási pontokat. Ez mindig ugyanaz.
Hogy kell-e tovább lépnünk, azt a szituáció adja meg:
– Ha több környezetet is akarunk a magunk gépén, akkor létrehozunk egy másik felhasználót és a másik környezetet azzal használjuk.
–Amennyiben szeretjük úgy használni a rendszert, mint @klt, akkor létrehozunk egy másik korlátozott jogú fiókot, az idő nagy részében abban tevékenykedünk, az adminisztrálás idejére átlépünk az admin fiókba.
– Ugyanez a helyzet, ha másnak telepítünk egy rendszert, ott klasszikusan ezt az admin jogú fiókot engedjük át a gép felhasználójának. De lehet azt is, hogy neki egy másik fiókot hozunk létre, a mi fiókunk, mondjuk egy ismerős esetében megmarad nekünk, sőt esetleg akadhat olyan szélsőséges eset is, hogy ő a fiókjában nem is kap rendszergazdai jogot. Az admin fiókból mi adminisztrálunk.

a mester És ha valami finomságra vágyasz

nagy@Deb2:~$ sudo su
    [sudo] nagy jelszava:
    root@Deb2:/home/nagy# exit
    exit
    nagy@Deb2:~$ sudo su -
    root@Deb2:~#

csuhas32 létrehozzuk a rendszer-visszaállítási pontokat. Ez mindig ugyanaz.

Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Nagy Gyula Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Én systemback.sh-s vagyok. Az archiválandó mentést egy másik lemezre készíteném, aztán visszaállítanám a Timeshiftben, hogy az eredeti helyre készüljenek a további mentések.
      Például, ha hozzádugok a géphez egy külső lemezt, arra készítek a Timeshtifttel egy mentést, aztán lehúzom azt a lemezt a gépről, szerintem nincs az a Timeshift automatizmus, ami ezt az archiválandó mentési pontot törölni tudja.

Nagy Gyula Hogyan tudok egy mentést archiválni, hogy ne törölje a Timeshift? Mert, a Mintnél ez történt.

Nem az én gépemen, de az egyik általam adminisztrált Minten van egymás mellett Timeshift és systemback.sh is.
      A Timeshifthez hozzáfér a felhasználó is, de csak az általam készített pontok vannak benne. Nincs túl sok, nekem általában kettő elég. Egy bizonyos számú felett, biztos az új létrehozásával törli a legrégebbit.
      A systemback.sh mentést ez nem piszkálja. A systemback.sh-val kijelölhetek (szinte) bármilyen könyvtárat a mentés(ek) helyéül, tudom szabályozni a pontok maximális számát (alapértelmezetten 5), míg ugye a Timeshift esetében csak meghajtót lehet kijelölni.

Nagy Gyula
      A Timeshift Beallitasokban letiltom az Utemezest. https://ibb.co/gFmJv88
      A Letrehozast kezzel inditom (belakott Mint rendszernel kb. havonta)
      A regi visszaallitasi pontok torleset szinten kezzel kezdemenyezem. (Amikor akarom!)
      Altalaban 3 visszaallitasi pont van - a legujabb, es 2 regebbi.

lala2 Debianon nálam alapból nem is volt bekapcsolva az ütemezés.

csuhas32 Bejelentkezési képernyőn legyenek láthatóak a felhasználók teljes nevei:

Megvan.

lala2 A Timeshift Beallitasokban letiltom az Utemezest.

Köszönöm Neked is. Megcsináltam.

Telepítettem néhány alkalmazást egyesével, minden lépés előtt, csináltam egy visszaállítási pontot.
        Még megvan a reggeli pontom is.

Nálad biztos be volt kapcsolva valamilyen ütemezés és amikor elérte a megőrzendő pontok száma az ott megadott értéket, akkor az új készültekor a legkorábbi automatikusan törlődött.
        Mindent gyakorolni kell. Most már ez is megfejtve, szerintem innen már fog ez menni neked.

Nagy Gyula
        Eléggé beragadt a téma, nem hiszem, hogy pont én fogom feltalálni a spanyolviaszt, de hátha...
        Tehát jól értem, hogy nálad 2 gond van:
        1, Az Xfce alatt nem csatolja fel a Thunar a driveot?
        Erre ez lehet a segítség talán:
        https://www.linuxuprising.com/2018/07/mounting-google-drive-on-xfce-or-mate.html
        Kimásoltam a neked szóló részt.
        Open a terminal and type this command to install them:

sudo apt install gnome-control-center gnome-online-accounts

Gnome Settings is hidden and doesn't show up in the menu on non-Gnome desktop environments. So if you use Xfce, MATE or some other desktop environment you won't see Gnome Settings or Gnome Control Center in your menu. To run it, we'll need to use a terminal and add XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME before the executable, like this:

XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME gnome-control-center
        2, A Gnome alatt a nautilus csak a saját meghajtót csatolja fel?
        Nálam Arch alatt A Nautilus a "Shared with me", és a "My Drive" meghajtót csatolja fel
        Ezeket a csomagokat tettem fel.: gvfs-goa-1.52.1-1 libgdata-0.18.1-3 libsoup-2.74.3-1 gvfs-google-1.52.1-1
        Off:
        Bár nem akarok beleszólni, hogy mit csinálsz, nem értem, hogy miért kell egy oprendszerre 2 asztali környezet. Csak az életedet bonyolítod vele. Ha van egy full funkcionalitású Gnome, minek az Xfce? Ha gyenge géped van/sovány rendszert akarsz(Amire való az Xfce) akkor miért van fent a Gnome?
        On
        De kiváncsivá tettél, egy játszós HDD -re lehet, feldobok egy Debian 12 -t(2 hete még azzal ízzítottam, amig háttértárat nem cseréltem) és megnézem

Na, tényleg kíváncsivá tettél.
          Feltettem egy Debian 12 netinstall segítségével egy alap Debiant. A taskselben még a system utilities -t is kinyomtam, tehát egy parancssort kaptam csak.
          Feltettem rá: gdm3 gnome-terminal gnome-online-accounts nautilus gnome-keyring.
          Gnome alatt egyszer ledobott, de újra megadtam, és utána jó volt, és csatolta.
          Feltettem még: xfce4 thunar xfce4-screenshooter
          ÉS a képek tanúsága szerint megy.
          VAlamit elkutyulhattál, tehát a műveleteidet kell visszacsinálgatni, amig jó nem lesz, és kevesebbet variálni. Illetve ha mégis variálsz, utána csekkolni lépésenként, hogy mi rontja el. Más módon nem tudod leszűkíteni, hogy mi kever be, és visz az erdőbe..

Silent_Bob "Néhány esetben a sudo teljesen felváltotta a superuser bejelentkezését az adminisztratív feladatokhoz, leginkább a Linux-disztribúciókban, pl. a Fedora vagy Ubuntu rendszereknél, s ugyancsak megjelenik a macOS-ben is."

Ezért én inkább maradok a saját véleményemnél: ubuntus hülyeség.

BÚÉK!

a mester
            Nekem pl az automake -es dolgokhoz kell. Nem megy sudo nélkül. (SUSE alatt a devel_basis cuccok, ha még így hívják) 1-2 helyen úgy néz ki de facto szabvánnyá vált

Silent_Bob Bár nem akarok beleszólni, hogy mit csinálsz, nem értem, hogy miért kell egy oprendszerre 2 asztali környezet.

Xfce-t akartam, de elfér alapon a net install telepítőnél benn hagytam a pipát a Gnome felületnél is.
            Aztán kaptam hideget, meleget a fórumtársaktól, hogy a kettős felületet már az Ubuntunál is megszívtam.
            Ezután telepítettem egy csak Xfce-set is. Amikor ezzel is gondok voltaka a fórumtársak úgy látták, megint elfakezűsködtem valamit. Ezután jött a működővé tétel. Még mindig nem teljesen jó. Amikoz rendszergazda módban (terminálból) indítok valamit (fájlkezelő, szövegszerkesztő), még mindig nyühög, hogy az Xfce solgáltatásokhoz nem tud hozzáférni. De már működik.
            Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez. Ez (számomra) azt jelenti, hogy a felületválasztós módinak (elvileg) működnie kell. Azt nem tudom, az alap beállításokat miért nem csinálja meg automatikusan minden feltelepített felületre.
            https://owlhowto.com/how-to-install-xfce-on-debian-12/

Nagy Gyula
              Abban van igazság, hogy nem jó ötlet 2 felületet is felpakolni. Össze tudnak dolgok akadni. A drive esetében viszont ez nem esélyes, ezért furcsálltam a dolgot.

Nagy Gyula Amikoz rendszergazda módban (terminálból) indítok valamit (fájlkezelő, szövegszerkesztő), még mindig nyühög, hogy az Xfce solgáltatásokhoz nem tud hozzáférni. De már működik.

Ez nagyon rossz ötlet. Mert ilyenkot a root tulajdonába adod az elindított program konfig fájljait. Ezt inkább ne tedd. Ha mégis megtetted, akkor a chmod paranccsal add vissza a te tulandonodba.
              Pl. nautiust indítasz rootként terminálból:
              chmod usered -R ~/.nautilus

Nagy Gyula Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez. Ez (számomra) azt jelenti, hogy a felületválasztós módinak (elvileg) működnie kell.

Igen, elvileg. De arra nincs garancia hogy a közösen használt konfigfájlokba bekavar e, valamint + hibalehetőséget viszel a rendszeredbe, és fölöslegesen hízlalod azt. + minél inkább "egyedire" alkimistáskodod a rendszered, annál kisebb eséllyel fognak tudni itt segíteni, valamint a disztrib készítői is elsősorban arra fordítanak figyelmet hogy a tipikus felhasználási módoknál működjön.
              Tehát igen, elvileg mennie kell, de gyakorlatilag ki tudja, hogy mit barmol el.
              Játékra jó az ilyen, de én nem erőltetném, mert használni is akarom a PC -t nem csak javítgatni a szétfúrt oprendszert.

Silent_Bob
                Én a helyedben feltennék egy nekem tetsző disztribet. Utána szokásommá tenném, hogy minél kevesebbet fúrkálok bele, és tartanék egy játszós HDD -t az ilyenekre. Nekem is van ilyenem.

Nagy Gyula
                Melyik konfigfájlt?
                fentebb írtam, hogy a chown paranccsal vissza tudod adni a tulajdonodba.
                De akár rekurzívan ki is adhatod a home/felhasználódnak.
                Tehát:
                sudo chown gyula -R /home/gyula
                és helyettesítsd be a gyula helyére, ami a felhasználód

Silent_Bob Ez nagyon rossz ötlet. Mert

Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni. Nekem pedig védett konfigurációs fájlokat kellett átírnom. Olyant is tettem, hogy egy másik rendszerből tettem meg ugyanezt. Ehhez is rendszergazdai jogosultság kellett. Durva, hogy a tiszta Xfce telepítéshez kézzel kellet hozzáadnom azt a Gnome készletet amellyel megjelentek amik kellettek a rendszerhez.
                Köszönöm az állományok tulajdonbavételének módját is.
                Nyilván használni akarom a rendszert. De emellett kiismerni, megtanulni is. Szerkezeti szint mélységben is, hogy képes legyek legózni is. Az illúzió, hogy a legó elemek belsejét is megismerjem.
                Jelenleg a használathoz is van pár feltelepített rendszerem. Xubuntu, Mint és a Debianok. Tehát, nem maradok gép nélkül akkor sem, ha komolyan elcseszek valamit.

Nagy Gyula Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni.

Ez mit jelent, hogy gyökértől? Nekem semmi ilyen gondom nem volt.

Silent_Bob Ez mit jelent, hogy gyökértől?

Már keveredik a két rendszer bennem. Ami biztos, hogy nem telepítette a GNOME alap csomagot. Ezt kellett feltelepíteni, hogy legyen szoftverek, felhasználó kezelés és nem tudom, még mi (a beállítások menüben). Volt olyan gond is, hogy a gugli felhőben nem nyitotta meg a PDF állományokat. Már arra sem emlékszem, hogy ezt mi gyógyította meg. De ez is itt van ebben a fórumban.
                    Talán az jobb meghatározás, hogy azok nem működtek amihez máshol bekérte a jelszót. Ezt az ablakot nem nyomta ki.
                    Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?